Skip to main content

Voka Oost-Vlaanderen roept op tot anti-disciplinair gedrag

  • 16/02/2017

Interactie, kennisdeling en samenwerking vormen de sleutel tot succes in ondernemerscentra aan Amerikaanse oostkust. Gedelegeerd bestuurder Geert Moerman deelt zijn impressies tijdens de handelsmissie naar Boston & New York.

MIT Boston

 

De Oost-Vlaamse Voka-delegatie is ondertussen 3 dagen in Boston. We proeven van het ondernemingsklimaat aan de Amerikaanse East Coast. Risico nemen betekent dat je veel kan verdienen als het lukt. Als het mislukt, kan je steeds opnieuw beginnen. Toch krijgen we een meer genuanceerde versie te zien van het ‘dream big-verhaal’ waarop Silicon Valley gebouwd is. De businesscultuur in Boston voelt meer Europees aan. Het is minder een ver-van-mijn-bed show. De bedrijfscultuur voelt voor een Vlaming vertrouwd aan.

Toch is er één fundamenteel verschil met onze bedrijfsomgeving: alles is hier gericht op samenwerken. Over alle disciplines en sectoren heen. Over de non-profit, academische- en bedrijfswereld heen. 

 

Infinite corridor

Professor Alexander D'Hooghe leidt ons door deinfinite corridor, die de verschillende gebouwen van het wereldberoemde MIT-instituut met elkaar verbindt. Een schijnbaar eindeloze gang waar alle onderzoeks- en onderwijsgroepen op aantakken. Beter kan je niet aangeven hoe onderwijs en onderzoek dient te verlopen: geen muren maar een lange gang die alles met elkaar verbindt. Letterlijk en figuurlijk.

 

Even verder bezoeken we Harvard Medical School. Twee verdiepingen vormen het ziekenhuis, op vier verdiepingen gebeurt het medisch onderzoek. Je loopt van de kliniek in de onderzoekscentra en omgekeerd. Hier heeft men loopbruggen over de straten gebouwd om centra én vooral mensen te verbinden.

 

"Antidisciplinary, dat is hier dé succesfactor”, zegt Patti Maes, hoofd van het MIT Media Lab. De blinde vlekken opzoeken tussen de verschillende domeinen. Menselijke emotie en computertechnologie, technologie en geneeskunde, ... Alles wat je hier hoort en ziet, doorbreekt de modellen en structuren waar wij in denken. 

 

Delegatielid Margriet Drouillon (Universiteit Gent): "MIT haalt de klassieke grenzen tussen kennisdomeinen onderuit. Er ontstaat een koppeling tussen economie, technologie, psychologie, kunst, ... Zo heeft een professor – zelf een opera-en event expert - mee een airbagsysteem voor auto’s ontwikkeld dat aangepast reageert op de aanwezigheid van een volwassene of kind in de zetel. Dit vertaalt zich ook in de HR-strategie. Men werft mensen aan met de meest diverse achtergrond. De onderzoekstrategie is gekoppeld met de HR strategie en dat rendeert. Ook het samenwerkingsmodel met de industrie valt op. Ze zetten zoveel mogelijk in op interactie tussen bedrijven en onderzoekers. Er wordt zoveel mogelijk interactie gecreëerd, geen vooraf bepaald doel of resultaat."

 

Coworking zonder muren

Coworking spaces zitten in de VS niet noodzakelijk in de sfeer van startups, zoals dat in Vlaanderen wel vaak het geval is. In de Staples Workbars komen niet alleen freelancers of eenmansbedrijfjes werken, maar ook werknemers van grote bedrijven zoals Microsoft of Facebook. CIC (Cambridge Innovation Center) is het exponent van coworking. Honderden professionals werken in een ruimte waarvan de inrichting het midden houdt tussen een trendy koffiebar en een garage met schragen en planken. Bij ons staat dit concept nog in de kinderschoenen, hier is het de evidentie zelf.   

 

Frederik Rosseel (Docbyte): "We denken eraan in Boston te starten en het CIC is echt wat we zoeken. Alle voorzieningen zijn inbegrepen; dat is veel aantrekkelijker dan een systeempay per use. Maar vooral de business ondersteuning is van goudwaarde. Men brengt je spontaan in contact met mensen die voor jou belangrijk zijn om te ontmoeten. Bij ons is er nog vaak een reflex: pas op, een mogelijke concurrent! Hier wil men gewoon de beste zijn; krampachtig zijn domein afschermen is niet aan de orde."

 

In de BUILD Space van Autodesk krijg je niet alleen toegang tot de meest innovatieve software en machines, je kan er ook aan de mouw trekken van andere ingenieurs, designers en studenten. Nonprofit-organisaties werken er in dezelfde ruimte als bedrijven en universiteiten. Open kennisdeling: er is op dat vlak nog een hele weg te gaan in Vlaanderen.

 

Matthieu Voet van Newance, een enthousiaste deelnemer: "Elk bedrijf creëert een hub van kennis, zonder enige terughoudendheid. Een idee kan pas een beter idee worden als je erover communiceert en het open gooit. Dit wordt gestimuleerd door alle hubs die we in Boston zagen. Ook professoren participeren in startup bedrijven, niet enkel met geld maar ook met hun kennis en gedrevenheid. Iets van het laboratorium naar de markt brengen, is voor hen ook belangrijk. Dat ben ik nog maar zelden tegengekomen in België."

 

Ook andere Belgen die sinds kort of lang in Boston wonen en werken, ontvangen onze delegatie hartelijk. Datacamp focust binnen e-learning op een specifiek programmeerdomein, Selecta Biosciences wordt geleid door de befaamde Werner Cautreels, de Belgische CEO die onder meer voor Solvay aan de slag was. Ze zijn gespecialiseerd in biotechnologie en voeren onderzoek uit naar immuuntherapie en vaccins met heel vooruitstrevende technologie. 

 

Delegatielid Katrien Devos (HRbuilders): "Elke professor is hier een entrepreneur, niets is vooraf gestructureerd. Onderwijs is slechts een deel van hun job. Ook corporates gaan echt voluit op zoek naar wat start- en scale ups hen kunnen bijbrengen. Het devies is hier: ‘Become a platform instead of a corporation’. Onze kinderen zullen geen job meer krijgen, ze zullen zelf hun job creëren. Entrepreneurship is de belangrijkste competentie van de toekomst. Hier zien wij heel concreet in de praktijk de radicale keuze voor een cultuur van entrepreneurship. Die houding moeten wij bij ons zeker nog meer stimuleren."

 

Nu trekt de delegatie verder naar New York. Met bezoeken aan New Lab, Urban Future Lab, Greenpan en Google, gaat de inspiratietour razendsnel vooruit.

 

We brengen de positieve vibes terug mee naar onze stad en regio, you ain't seen nothing yet.

 

Geert Moerman, vanuit Boston

Het antwoord zit in ons netwerk!

Eerstelijnsadvies voor uw bedrijf? Onze leden, partners en experts helpen u graag verder!

Stel uw vraag ViaVoka

Antidisciplinary, dat is hier dé succesfactor