Skip to main content

Libert Paints investeert in Gentse haven

  • 20/01/2017

De verfsector is een erg innovatieve sector, die moet tegemoetkomen aan telkens nieuwe eisen inzake functionaliteiten, milieuvriendelijkheid, efficiëntie in gebruik ... Libert Paints produceert industriële verven, gebouwenverven en decoratieve verven. Het bedrijf investeerde in een gloednieuwe vestiging in de Gentse haven, waardoor het de mogelijkheid heeft de productiecapaciteit te verdubbelen.

Libert Paints

 

Libert Paints is jaarlijks goed voor een productie van 2,8 miljoen kilo per jaar. Daarvan wordt ongeveer 45% wereldwijd geëxporteerd. Dit succes komt er vooral dankzij voortdurende investeringen in R&D. Zo werkte het bedrijf een verf uit met bacteriedodende kwaliteiten, speciaal voor de zorgsector en voor voedingsbedrijven. Ook in binnenhuisdecoratie wordt geïnnoveerd: Libert Paint ontwikkelt bioverf op basis van algen, zonder chemische bestanddelen. Die laat toe dat gezinnen, ook met kinderen, meteen na het verven de ruimtes in gebruik nemen.

 

Een andere belangrijke markt is de maritieme industrie. De wetgeving voor maritieme verven wordt steeds strenger: deze moeten volledig biocidevrij zijn, zodat ze het onderwaterleven niet aantasten. Libert Paints ontwikkelt voor deze markt een verf die algen er op mechanische wijze van weerhoudt om zich aan bijvoorbeeld een scheepsromp te hechten, zonder ze te doden.

 

Voor deze ontwikkelingen werkt Libert Paints waar mogelijk samen met gelijkgezinde conculega’s, maar het bedrijf is zelf goed voor zeven labomedewerkers (verantwoordelijk voor R&D en kwaliteitscontrole).

 

Meer productiecapaciteit in nieuwe vestiging

 

Om de productie te verhogen en te optimaliseren, investeerde het bedrijf in de Gentse haven. Libert Paints, dat al in 1874 werd opgericht in het centrum van Gent, was tot voor kort gevestigd in de Nekkerputstraat in Gent, deels in woongebied en natuurgebied.

 

De nieuwbouw heeft een vloeroppervlakte van 18.200 m2, op een perceel van 23.400 m2. Het bedrijf produceert op dit moment 2.850 ton per jaar. In de nieuwe vestiging kan die opgedreven worden tot 5.000 ton per jaar, in dagshift, en indien nodig kan Libert Paints omschakelen naar twee shifts, om tot een productiecapaciteit van 10.000 ton per jaar te komen. Libert Paints plant dan ook bijkomende aanwervingen van productiearbeiders. Momenteel werken er 45 mensen.

 

Nieuwbouw met commerciële uitstraling, efficiëntie en veiligheid

 

De nieuwbouw werd geconcipieerd rond drie belangrijke pijlers: commerciële uitstraling, efficiëntie en veiligheid. Vooraan aan het kanaal zijn de burelen gevestigd, over de ganse breedte van het perceel. Zij maskeren het industriële karakter van het productiegebouw en genieten een goede lichtinval en prachtig uitzicht over het Gentse havendok. Achter dit bureelgebouw liggen de verschillende hallen van grondstoffen, productie en afgewerkte producten. Al deze ruimtes zijn via een logische flow, maar met de nodige compartimentering, aan elkaar gekoppeld.

 

Het gebouw is volledig opgetrokken in een betonnen prefabconstructie, met zo veel mogelijk standaardisering. Valcke maakte het betonnen skelet van balken en kolommen en omhulde dit met samengestelde betonnen gevelpanelen. Het aluminium schrijnwerk van de burelen werd uitgevoerd door Aluminium Constructies De Witte uit Laarne.

 

De witte trap in Corian met rode accenten (Davy De Witte) en het gepersonaliseerde spanplafond van Mona Visa in het overdekt terras zijn accenten van de architect, Paul Kindt, om het geheel een eigen uitstraling te geven, die men ook in de gevel terugvindt.

 

Het gebouw is zeer goed geïsoleerd en beschikt over een groendak en zonnepanelen. De burelen worden verwarmd en gekoeld via een warmtepomp. De ganse productieruimte is voorzien van vloerverwarming. Er is een complex ventilatiesysteem dat alle veiligheidsnormen garandeert. Libert Paints voldoet aan alle ATEX- en SEVESO-richtlijnen.

 

Het antwoord zit in ons netwerk!

Eerstelijnsadvies voor uw bedrijf? Onze leden, partners en experts helpen u graag verder!

Stel uw vraag ViaVoka