Skip to main content

Zomerse inspiratie voor Bryo's

  • 19/09/2019

Wat is er leuker voor een startende ondernemer daninspirerende contacten leggen en leren van anderestarters in een zomerse setting? Dat was precies de insteek van de Voka Reload Summer Edition in de zonovergoten Zanzibar in Merchtem. We troffen er Bryo-deelnemers Ilse De Wit (White Raven IT) en Freya Swinnen (Ama) in opperbeste stemming.

Dat we beide onderneemsters samen aantreffen, is geen toeval. Freya Swinnen: “We leerden elkaar nog geen jaar geleden kennen tijdens een Bryo-traject. Er was al vrij snel een klik. Ondertussen plannen we een professionele samenwerking en gaan we samen op reis, dankzij Voka dus (lacht)!”

Ilse De Wit: “Het traject van White Raven IT begon in november 2018 met onze deelname aan Bryo Start-up. In december 2018 richtten ik en mijn zakenpartner ons bedrijf op. We willen bedrijven sneller maken. Door hun bestaande en nieuwe software te optimaliseren en door die besparing te investeren in innovatieve technologieën. De interesse is er, want na amper negen maanden kunnen we enkele grote spelers zoals Telenet tot onze klanten rekenen.”

Freya Swinnen: “Ik focus meer op personal development en outdoor training, voor zowel particulieren als bedrijven en specifiek op lange termijn. Ik noem mezelf bewust geen ‘coach’, dat vind ik een onduidelijk begrip. In de hedendaagse drukke maatschappij raken we onszelf makkelijk kwijt. Het gaat er vooral om om mensen weer blij te maken, hen opnieuw ‘in hun power’ te krijgen.”

Waarom Bryo

Waar Bryo starters kan helpen, is voorbeide onderneemsters duidelijk. Ilse:“Voor mij was vooral het inhoudelijke aspect het belangrijkste, en het effectief
léren ondernemen. Daarin was Voka absoluut een meerwaarde. Alle sessies verlopen thematisch en je kiest vaak zelf de topics, die steevast tot de leefwereld van elke ondernemer behoren. Want een groot of een klein bedrijf, ondernemers hebben veel gemeenschappelijke interesses en pijnpunten. Het Bryo-netwerk is bovendien heel leuk.”

Freya: “Ik ben een eerder intuïtieve ondernemer, zonder ervaring met ondernemerschap. Ik ben bovendien opgeleid in Nederland en zeker qua netwerking zitten Vlamingen helemaal anders in elkaar dan Nederlanders. Bryo was op dat vlak zeker een goede leerschool.” Ilse: “Je moet bijna gek zijn om het Bryo-traject niet te volgen als starter. Binnenkort ga ik zelf over de meerwaarde van Bryo getuigen bij andere starters. Ik vind uit de grond van mijn hart dat elke startende ondernemer zou moeten deelnemen."

Je moet bijna gek zijn om het Bryo-traject niet te volgen als starter. Binnenkort ga ik zelf over de meerwaarde van Bryo getuigen bij andere starters. Ik vind uit de grond van mijn hart dat elke startende ondernemer zou moeten deelnemen.

Ilse De Wit (White Raven IT)

Mentaal kapitaal

Ilse: “Via Bryo ontmoette ik iemand die het had over ‘mentaal kapitaal’ en over hoe elke ondernemer na de eerste maanden even door een dal gaat. In de start-up fase waarin White Raven IT zich op dat moment bevond, kon ik me daar niets bij voorstellen. Maar een tijdje later voelde ik effectief een dip, die ik gelukkig mede door zijn tips meteen kon aanpakken. In september start ik zelf een traject bij Freya. Ze sloeg bij het intakegesprek meteen de nagel op de kop. Ik ben een zelfzeker persoon en kende al succes, maar daarom ben je nog geen ondernemer. Daar is soms een (fysiek) duwtje in de rug nodig.”

Freya: “Ik zet mensen mentaal én fysiek terug in hun power. Dat kan alleen als je weet en voelt wie je bent. We beschouwen ons vandaag als superrationeel, maar kennen we onszelf wel genoeg? Met de nodige tijd en ruimte breng ik mensen dichter bij zichzelf, zodat ze kunnen zijn wie ze (willen) zijn. Het gaat niet om snelheid, maar om buiten zijn, bewegen en voelen wat dit met je doet. Kortom, goed in je vel zitten.”

Doorstart

Als het aan beide dames ligt, komt er nog een vervolg aan hun Bryo-deelname. Daarbij is Plato, het lerend netwerk voor ondernemers binnen Voka, een optie. Ilse: “Ik bespreek binnenkort die mogelijkheid. Ik heb wel interesse in een Platogroep voor de bedrijven rond Vilvoorde.”

Freya: “Ik zoek nog uit wat het precies kan betekenen voor mij en mijn bedrijf. Ik wil er steeds meerwaarde kunnen uithalen, en er moeten voldoende netwerkmomenten zijn. Ik heb een eenmanszaak en doe dus alles alleen, maar we zien wel hoe lang dat nog zo zal zijn.”

Voka Reload

Voka reload staat voor ontspannen en informeel netwerken. Ook na de zomer kan je deelnemen, elke eerste dinsdag van de maand, telkens in een andere regio van Vlaams-Brabant.

Mis de Voka Reload niet op dinsdag 1 oktober bij Volvo De Smet Brussels (Zelik).

Contactpersoon

Shana Egaña Viteri

Relatiebeheerder - Coördinator Bryo

Proximus
ING
Proximus
SD  Worx
Logo Premed
Logo Randstad