Skip to main content
  • Nieuws
  • Zoektocht naar nieuwe klimaatambassadeur gaat opnieuw van start

Zoektocht naar nieuwe klimaatambassadeur gaat opnieuw van start

  • 03/06/2020

Sinds 2014 gaat Voka Vlaams-Brabant in samenwerking met de provincie jaarlijks opzoek naar een onderneming die actief stappen onderneemt naar klimaatneutraliteit. Ook dit jaar willen beide partijen inspirerende voorbeelden in de kijker zetten. Een opvallende wijziging is de kandidaatstelling die vanaf heden meer zal inspelen op de regiowerking van Voka Vlaams-Brabant. Zo zullen de finalisten, één uit elke regio, onderling een gooi kunnen doen naar het klimaatambassadeurschap. 

MiK, Milieu-infopunt voor de kmo, kwam tot stand uit de jarenlange samenwerking tussen Voka en provincie Vlaams-Brabant. Aan de hand van advies, workshops en infosessies willen ze ondernemingen ondersteunen bij de implementatie van duurzaamheid in hun bedrijf. Bedrijven die met vragen zitten omtrent concrete milieuvriendelijke actiepunten kunnen steeds terecht bij MiK. Met de titel van MiK-Klimaatambassadeur willen ze ondernemingen uit de regio in belonen voor hun inzet voor het klimaat. 

Zet jouw bedrijf zich in voor klimaatneutraliteit? Aarzel dan niet en schrijf je dan hier in voor de campagne van 2020 en ding mee naar de titel van Klimaatambassadeur. 

Regionale finalisten

Bij voorgaande edities stelden bedrijven zich kandidaat en selecteerden de miK-jury en de provincie Vlaams-Brabant drie finalisten. Ditmaal gooien ze het over een andere boeg en beogen ze één finalist per regio, wat resulteert in 7 finalisten (voorheen drie). “Op deze manier garanderen we een mooie spreiding over de ganse provincie en verzekeren we meer diversiteit en nabijheid.’, aldus Kristien Depraetere, projectcoördinator MiK. Elke finalist zal vervolgens worden geëvalueerd op basis van criteria zoals de relevantie en draagwijdte van de duurzaamheidsacties en in welke mate duurzaamheid (reeds) is geïntegreerd in de core business van het bedrijf. 

Zeven finalisten, één per regio Vlaams-Brabant, strijden om de titel van Klimaatambassadeur 2020

In de voetsporen van Leuvens webbureau

Voorgaande edities tonen alvast aan dat je allerminst zogenaamde groene diensten moet aanbieden om kans te maken op het ambassadeurschap. Statik, de MiK-klimaatambassadeur 2019, is een Leuvens webbureau dat voornamelijk digitaal opereert. Door milieubewuste keuzes te maken inzake hun klanten, werkruimte (volledig paperless office) bedrijfsvoertuigen (elektrische deelsteps) en te investeren in lokaal talent maken ze een duurzame impact op hun omgeving. 

“Statik is een mooi voorbeeld dat de ideale klimaatambassadeur niet enkel denkt aan energie binnen het eigen bedrijf, maar ook inzet  op de thema’s die een breder positief effect op de maatschappij teweegbrengen. We hopen dan ook dat bedrijven uit alle sectoren zich aanmelden.”, besluit Kristien Depraetere. De afgelopen twee edities ging telkens een dienstbedrijf aan de haal met de titel. Misschien is het in 2020 terug de beurt aan een productiebedrijf? 
 

Voorbeeldfunctie

Kandidaten kunnen zich inschrijven tot en met 19 juli. Hierop volgt een online stemcampagne die zal lopen van september tot eind november. De winnaar vervoegt de lijst van inmiddels gerenommeerde bedrijven uit Vlaams-Brabant: NNOF (2014), Ecoworks (2015), Kasteelhoeve Wange (2016), ACE Packaging (2017), DNS Belgium (2018) en Statik. De klimaatambassadeur 2020 stelt een voorbeeldfunctie en profileert zich als hét bedrijf dat zich inspant voor duurzaamheid en milieu.
 

Inschrijven of meer informatie?

Alle informatie over MiK-Klimaatambassadeur 2020 vind je terug via deze website.

MiK, het milieu-infopunt voor de KMO, is een samenwerking tussen de Provincie Vlaams-Brabant en Voka-Kamers van Koophandel Vlaams-Brabant. MiK ondersteunt kleine en middelgrote ondernemingen in:

  • hun zoektocht naar antwoorden op al hun milieuvragen
  • de stappen die ze zetten richting duurzaamheid, klimaatneutraliteit, waterbesparing, energiebesparing, …

Contact via mik@voka.be

In samenwerking met

Provincie Vlaams-Brabant     MiK op klimaat

Contactpersonen

Astrid De Man

Duurzaam Ondernemen

Kristien Depraetere

Projectmanager Duurzaam Ondernemen

Proximus

Artikel uit publicatie

ING
Proximus
SD  Worx
Logo Premed
Logo Randstad