Skip to main content
  • Home
  • Nieuws
  • Zo word je een inclusieve onderneming...
Zo word je een inclusieve onderneming Welt
  • 11/12/2018

Zo word je een inclusieve onderneming...

Is onze organisatie voor iedereen toegankelijk? Dat is één van de vele vragen waar je tijdens Welt, een hr-begeleidingstraject, een antwoord op krijgt. Erik Moniquet (Moniquet & Company), een ondernemer met een arbeidsbeperking, legt een aantal pijnpunten bloot: “Er zijn nog heel wat vooroordelen."

welt

Het aantal personen met een “arbeidsbeperking” die niet actief zijn op de arbeidsmarkt blijft verontrustend hoog in een arbeidsmarkt die elke competente werknemer nodig heeft. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB. Daarom organiseerde Voka – KvK Limburg een Welt-infosessie met Erik Moniquet als gastspreker. Hij maakt er zijn persoonlijke missie van om de perceptie van mensen op personen met een handicap te wijzigen. 

“Naast de cognitieve vooroordelen is er ook een mentaliteitswijziging nodig bij de persoon met een handicap”, vertelt Erik. Ook het wetgevend kader voor mensen met een handicap om te werken moet wijzigen. “Mensen met een handicap die aan het werk zijn, verliezen soms inkomen doordat hun integratietegemoetkoming wegvalt. Dat motiveert niet om te werken, maar ook de perceptie op hun werken is allesbehalve stimulerend.”

Basisproductiviteit?

“De maatregelen die er zijn om deze groep aan het werk te krijgen, gaan expliciet uit van een verminderde productiviteit die gecompenseerd moet worden. Dit houdt natuurlijk in dat er een basisproductiviteit per medewerker, per functie, per niveau en per sector zou moeten gedefinieerd zijn”, legt Erik een ander aandachtspunt bloot.  “Met Moniquet & Partners berekenen we deze basisproductiviteit in bedrijven en werken we mee een strategie uit.” 

Coaching met Welt

Erik heeft ook lovende woorden voor het Welt-project. “Dat besteedt aandacht aan deze materie en daagt ondernemingen uit om hun eigen HR beleid kritisch onder de loep te nemen”, zegt hij. “Zijn wij als bedrijf eigenlijk echt wel zo inclusief als we zelf denken? Is onze organisatie voor iedereen toegankelijk? Over deze en andere vragen denk je in een Welt-traject met een professionele coach verder na."

Meer info over Welt: klik hier!

ING
Logo Mensura
Proximus
SD Worx
Logo KPMG
Logo Hands
Logo G4S
Logo JAM
Ethias
Markedeer
Trixxo