Skip to main content

ZIPA 2 wint FIRST LEGO League

  • 01/12/2018

Het team ‘ZIPA 2’ van GO! Freinetschool De Step in Beringen wint de FIRST LEGO League. De leerlingen konden het best een opdrachtenparcours afleggen met hun zelf geprogrammeerde en gebouwde LEGO-robot. Team ‘Space Cookies’ van Sint-Martinusscholen Herk-de-Stad eindigde als tweede, team ‘Spacedroïds’ van TISM in Bree werd derde. In de sporthal van Hogeschool PXL speelden maar liefst 750 leerlingen (11 tot 14 jaar) uit 32 Limburgse scholen mee. Ook 48 Limburgse bedrijven zetten mee hun schouders onder de wedstrijd.  De organisatie, Confederatie Bouw Limburg en Voka – Kamer van Koophandel Limburg, wil zo de STEM-opleidingen én techniek promoten bij de jongeren.

ZIPA 2 wint FLL

Met de ruimtevaart als thema (‘Into Orbit’) kende de LEGO-wedstrijd dit jaar letterlijk een vliegende start. Een start die bestond uit 382.000 blokjes. Dat is de hoeveelheid LEGO die nodig was voor de voorbereidingen én voor de finale. De leerlingen bouwen en programmeren op drie maanden tijd een LEGO-robot die zo veel mogelijk missies tot een goed einde moet brengen. De wedstrijd is een internationaal fenomeen en vindt plaats in 90 landen.

53 dolenthousiaste teams


In het totaal speelden er 53 verschillende teams mee voor de overwinning. De eerste drie teams zijn met hun sterke prestatie overigens ook geplaatst voor de Benelux-finale in Eindhoven. Op 16 februari 2019 zullen ze daar de Limburgse eer verdedigen.

Deze techniekwedstrijd is een organisatie van Voka – KvK Limburg en Confederatie Bouw Limburg. Chris Slaets, directeur van Confederatie Bouw Limburg, is opgetogen: “Als je jongeren warm wil maken voor techniek, voor STEM-opleidingen én voor de bouwsector, dan is dit een héél erg dankbaar initiatief. De leerlingen leren spelenderwijs hoeveel potentieel er in techniek zit. We willen de scholen, leerkrachten en leerlingen dan ook bedanken voor hun mateloze inzet de afgelopen drie maanden.”

48 partnerbedrijven


Ook de Limburgse ondernemingen voelen de sterke nood aan kwalitatief technisch personeel en zetten graag mee hun schouders onder dit project. Maar liefst 48 partnerbedrijven maakten deze wedstrijd mogelijk voor honderden Limburgse jongeren.

“De krapte op de arbeidsmarkt moet je op verschillende manieren aanpakken en daarvoor moet je ook out-of-the-box denken. Deze unieke Limburgse LEGO-wedstrijd, de zesde editie al, is daarvan een geweldig resultaat”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg.

“En laat het bestrijden van die krapte ook net een belangrijk actiepunt zijn in ons SALVO, Strategisch Actieplan Limburg tot de Vierde Orde.  We doen dat samen met het onderwijs én met onze ondernemingen”, besluit hij.
 

Contactpersoon

Kristof Thijs

Coördinator Onderwijs