Skip to main content
  • Nieuws
  • Zijn onze bedrijven klaar voor Industrie 4.0?

Zijn onze bedrijven klaar voor Industrie 4.0?

  • 12/09/2019

Big data en artificiële intelligentie (AI) hebben nu al een enorme impact op alle sectoren van onze economie. “Voor bedrijven die deze technologie omarmen openen er zich heel wat opportuniteiten. Maar voor bedrijven die deze boot missen, kan deze revolutie een serieuze bedreiging betekenen”, voorspelt Jonathan Berte, CEO van het Gentse AI-bedrijf Robovision.

“Als onze bedrijven de nieuwe technologie omarmen, zal dat hun concurrentiepositie versterken en resulteren in meer omzet en meer jobs.”

Jonathan Berte, CEO Robovision

Slimme software bestaat al decennialang, maar onder andere dankzij de toegenomen rekenkracht van onze computers en een veel groter geworden connectiviteit zijn nu ook zelflerende systemen aan een forse opmars bezig. Deze innovatieve technologie is de motor achter Industrie 4.0 en heeft niet alleen een enorme impact op onze economie, maar ook op onze maatschappij in haar geheel.

Schat aan data valoriseren

Veel bedrijven beschikken over een schat aan data, maar ze doen daar nauwelijks iets mee. Ze kunnen die data valoriseren door gebruik te maken van artificiële intelligentie. “Wachten ze daar nog langer mee, dan dreigen ze in snelheid gepakt te worden door een concurrent. Zeker bedrijven die in een internationale markt actief zijn, moeten nu meteen actie ondernemen”, waarschuwt Jonathan Berte van Robovision.

De valorisatie van data is mogelijk door de inzet van krachtige computersystemen die er in slagen om patronen te herkennen in die grote hoeveelheden data. Dankzij neurale netwerken – een soort van namaakhersencellen – zijn die systemen zelflerend. Hoe meer data ze te verwerken krijgen, hoe beter hun resultaten worden.
Artificiële intelligentie is toepasbaar in heel wat verschillende domeinen zoals beeldverwerking en geluidsherkenning. “De pioniers hebben zich gefocust op beeldverwerking omdat dit gemakkelijk te evalueren valt”, weet Jonathan Berte. Zijn bedrijf Robovision is ook in dit domein actief.

Recent kwam het bedrijf in het nieuws door een samenwerking met warenhuisketen Colruyt. Tot vandaag moet het winkelpersoneel aan de kassa elke soort groente of fruit in de weegschaal leggen en daarna een specifieke code intikken. Zoiets vergt natuurlijk extra tijd. Door het plaatsen van een slimme camera boven die weegschaal hoopt men die wachttijd te kunnen inkorten. De camera neemt telkens een foto van wat er in de weegschaal ligt en geeft daarna aan om welke soort groente of fruit het gaat. De klant moet enkel nog bevestigen. Bij de eerste tests haalde het systeem al een nauwkeurigheid van 97 procent en naarmate het meer gebruikt wordt, zullen de resultaten alleen maar beter worden.
“Bij Colruyt hebben we heel wat tijd gestoken in het zoeken naar de juiste opstelling zoals de keuze van de juiste camera en de juiste lens, maar aan de softwarekant ging alles erg snel door ons performant platform”, vertelt Jonathan Berte. “Naargelang het specifieke dossier, kan de klant al na enkele weken of maanden de impact zien.”

Digital twinZijn onze bedrijven klaar voor Industrie 4.0?

Toepassingen van artificiële intelligentie zijn legio: in landbouw en logistiek over gezondheidszorg tot de maakindustrie. Ook Robovision is in heel wat sectoren actief. Omdat er heel veel data beschikbaar zijn en er geen privacy-issues zijn, zette het bedrijf zijn eerste stapjes in de landbouw. Bij één van de standaardmachines waar het Robovision-platform op draait, identificeert de software automatisch de stekjes van planten en tulpenbollen waardoor de robot ze kan oppakken en planten. Het bedrijf heeft ook heel wat klanten in de maakindustrie. Schakelaarspecialist Niko en glasvezelproducent 3B wenden de technologie aan voor kwaliteitscontrole, autoconstructeur Audi gebruikt de software in robots om te communiceren met de operatoren. 

Artificiële intelligentie is bijlange het einde niet van de technologische evolutie. The next big thing is volgens Jonathan Berte de digital twin-technologie. Een digital twin is een virtuele representatie van een volledige productielijn. Het wordt gebruikt om te experimenteren zonder dat er een negatieve impact op het echte product of proces is. Uit deze virtuele representatie komen er nieuwe inzichten die dan weer kunnen toegepast worden in de realiteit en vice versa. Op die manier is het bijvoorbeeld mogelijk om een volledige productielijn te digitaliseren met efficiëntiewinst als grote troef.

Ethische vraagstukken

Zijn de voordelen van artificiële intelligentie duidelijk, toch kent de technologie ook nogal wat tegenstanders. De meest notoire is wellicht Tesla-topman Elon Musk die in artificiële intelligentie een existentiële bedreiging voor de mens ziet. “We zijn de duivel aan het creëren”, zo riep de onheilsprofeet ooit uit. Jonathan Berte gelooft vooral in de positieve aspecten van de technologie, al beseft de ondernemer ook dat een robuuste wetgeving noodzakelijk is. “Onze samenleving wordt in sneltreinvaart steeds meer gesofisticeerd. Het is normaal dat de wetgeving wat achter loopt, maar dit komt wel goed. Het is in elk geval duidelijk dat de bewustwording wereldwijd toegenomen is.”

Een andere vraag die zich stelt, is of de introductie van artificiële intelligentie extra jobs zal creëren of een echte jobkiller is. “Dat is een pertinente vraag”, reageert Jonathan Berte. “Het zullen sowieso andere jobs zijn. Het aantal hangt af van de reactiesnelheid van onze bedrijven. Als ze de nieuwe technologie omarmen, zal dat hun concurrentiepositie versterken en resulteren in meer omzet en meer jobs. Op die manier krijgen we ook een meer performante economie in Vlaanderen.”