Skip to main content
  • Nieuws
  • Zeventig ondernemers leggen Zonhovense lijsttrekkers het vuur aan de schenen

Zeventig ondernemers leggen Zonhovense lijsttrekkers het vuur aan de schenen

  • 14/03/2018

Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in oktober, organiseerde ondernemersclub Zonhoven een debat tussen de lijsttrekkers van de verschillende partijen. De kopmannen en -vrouwen van CD&V, Open VLD, Zonshoven en N-VA kregen de kans om hun visie op de toekomst van Zonhoven uit de doeken te doen. Wie dacht dat een half jaar voor de verkiezingen de messen nog niet geslepen waren, kwam bedrogen uit…

ocz

Moderator Kris Claes, bestuurslid van OCZ en directeur belangenbehartiging en talent bij Voka – KvK Limburg, gunde de lijsttrekkers een opwarmingsperiode door hen kort het beleid dat ze voor ogen hebben te laten voorstellen. Lieve Vandeput (CD&V) zette het kartel met Groen in de verf met een oproep om het groen in de gemeente als een troef te omarmen. Nathalie Claes (N-VA) focuste dan weer op het lokaal aankopen, waarbij communicatie rond overheidsopdrachten centraal stond. De mannen in het gezelschap, Sven Lieten (Zonshoven) en Johny De Raeve (Open VLD) stonden dan weer lijnrecht tegenover elkaar met hun betoog voor respectievelijk het luisteren naar de mensen en het volgen van de eigen visie.

Belastingen

De moderator had voor de gelegenheid enkele knuppels mee, die hij met veel plezier in het hoenderhok gooide: “Wat met de drijfkrachtbelasting, dames en heren?” wierp hij meteen een delicate vraag op tafel. Burgemeester De Raeve repliceerde dat de inkomsten uit die belasting noodzakelijk zijn voor de begroting. Al kwam hij ook met een alternatief: een belasting op onbenutte percelen. Een voorstel dat bij Sven Lieten op bijval kon rekenen. Aan de andere kant van de tafel zag Lieve Vandeput meer heil in een gegradeerde verdeling van de belasting.

Respect voor elkaar

Over een mogelijke fusie was er meer consensus. De verschillende partijen pleitten voor het behoud van de eigenheid van Zonhoven en vrezen opgeslokt te worden in een groter geheel. “We moeten gaan voor meer efficiëntie, zonder onze identiteit te verliezen”, vatte Nathalie Claes de meningen goed samen.

De vragen van de ondernemers bleken hiermee beantwoord. “Ook op de receptie achteraf, was er nog bijzonder veel animo, wat de betrokkenheid van onze ondernemers en politici nogmaals aantoont. Het was een boeiend en interessant debat, met respect voor elkaar. Hiermee werd ons doel bereikt”, besloot Koen Evers, voorzitter van ondernemersclub Zonhoven.