Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Zelzate mag oneerlijke bedrijfsbelasting heffen

Zelzate mag oneerlijke bedrijfsbelasting heffen

  • 22/06/2022

Door een procedurefout deed de Raad van State vandaag afstand van geding, waardoor het gemeentebestuur van Zelzate specifieke bedrijven mag viseren in het nieuwe belastingreglement. Voka is erg ontgoocheld dat een zaak als deze op procedurele elementen kan stranden. Er is geen uitspraak over de rechtsgeldigheid van dit reglement waarvan Voka Oost-Vlaanderen blijft vinden dat het oneerlijk en discriminerend werkt.

De nieuwe bedrijfsbelasting 

Voka Oost-Vlaanderen trok in 2020, samen met 3 bedrijven uit Zelzate naar de Raad van State om een beslissing van de gemeenteraad van Zelzate ongedaan te maken. Aanleiding is een nieuw reglement in de Kanaalgemeente dat een belasting op oppervlakte invoert die 18 grotere bedrijven – en geen andere - treft. Vanaf 5000m² betaalt een onderneming het 50-voudige per vierkante meter. Volgens Voka is de maatregel bewust opgezet om alleen grote ondernemingen financieel te raken. Voka Oost-Vlaanderen vindt dat de gemeente Zelzate grotere bedrijven, kmo’s en gezinnen op een misleidende manier tegen elkaar uitspeelt. De getroffen bedrijven zorgen voor heel wat werkgelegenheid in en om Zelzate; samen zijn ze goed voor ongeveer 10.000 jobs. Veel kleine bedrijven leveren diensten en producten aan de grotere. In het economisch en maatschappelijk weefsel zijn grote bedrijven sleutelspelers. 

Geen precedentswaarde 

Door een fout tussen een derde partij en het advocatenkantoor kon de procedure niet gevolgd worden. Hierdoor kon de Raad van State geen uitspraak doen over de zaak. “Het is bijzonder jammer dat procedurele feiten als dit kunnen bepalen wat bedrijven moeten ondergaan qua belastingregime.” zegt Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder bij Voka Oost-Vlaanderen. “Wij hadden graag gehad dat de Raad van State zich uitsprak over de rechtsgeldigheid, maar dat kan nu niet meer.” Doordat de Raad geen uitspraak deed, is er door dit arrest dus ook geen precedentswaarde voor andere lokale besturen. “Wij geloven dat andere lokale besturen verantwoordelijker zijn dan deze coalitie en beter weten dan grote werkgevers buitensporig te viseren.” Besluit Geert Moerman. 

Op lange termijn 

Het gemeentebestuur redeneert dat dit niets uitmaakt voor deze bedrijven en dat ze niet zullen vertrekken omwille van deze belasting. “Zo een zaken moet je op lange termijn zien, bedrijven vertrekken ook niet zomaar. Het begint met investeringen uit te stellen, te verplaatsen of activiteiten af te bouwen.” zegt Geert Moerman. “Wij zijn ervan overtuigd dat deze beslissing van Zelzate weegt op de internationale aantrekkelijkheid van deze regio. Bedrijven willen een rechtszekere omgeving om te ondernemen en die basis ondergraaft Zelzate.” 

Contactpersoon

Jan Geers

Manager Belangenbehartiging - Manager Communicatie