Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • “Zelfs in 2022 omzetverlies voor 4/10 bedrijven”

“Zelfs in 2022 omzetverlies voor 4/10 bedrijven”

  • 15/12/2020

Niet alleen in 2021, maar ook in 2022 hakt corona stevig in de zakencijfers. Uit een nieuwe bevraging van Voka – KvK Mechelen-Kempen blijkt dat vier op de tien bedrijven in de regio ook in 2022 omzetverlies verwachten. Het verlies kan oplopen tot 75 procent in vergelijking met de periode vóór de coronacrisis. De klappen vallen vooral bij de kleinere kmo’s. “Onze economie volledig op slot doen, zoals in Nederland en Duitsland, zal het litteken bij onze bedrijven alleen maar groter en dieper maken”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Mechelen-Kempen.

Infograf2

Voor volgend jaar geven zes op de tien bedrijven aan dat ze minder omzet zullen draaien. Maar ook in 2022 (zie grafiek) hakt corona er nog altijd stevig in. Vier op de tien ondernemingen (39%) geven aan dat er verlies zal zijn. 


“Het zijn voornamelijk onze kleinere kmo’s, bedrijven met minder dan 50 medewerkers, die zwaar worden geraakt. De grotere ondernemingen kunnen de klappen iets beter opvangen”, zegt Tom Laveren van de Voka-Kamer in Mechelen en Kempen. “Toch is het omzetverlies alom. Als je kijkt naar het gewogen gemiddelde - grotere bedrijven wegen zwaarder door dan kleinere – bedraagt het omzetverlies 13 procent. Dat blijft veel. Het is daarom zó belangrijk om onze bedrijven perspectief te geven. Dat is er. Als alles volgens plan verloopt, zal de eerste Belg op 5 januari 2021 zijn vaccin krijgen. Zo’n heldere strategie is er ook voor bedrijven nodig. Zo moeten we alle kansen benutten om sneltesten in te zetten, in combinatie met de uitrol van honderdduizenden vaccins. Zodat onze economie zo snel als mogelijk ‘back in business’ kan zijn. Uiteraard in veilige omstandigheden. We moeten ook kijken hoe we de bedrijfsgeneeskundige diensten (BGD) kunnen inzetten in de vaccinatiestrategie bij ondernemingen. Net zoals de BGD’s een rol spelen bij het toedienen van griepvaccins.”


1 op 6 wil aanwerven
Komende vrijdag komt het Overlegcomité samen om de huidige maatregelen te bekijken. “Onze economie volledig op slot doen, zoals in Nederland en Duitsland, zal het litteken bij onze bedrijven alleen maar groter en dieper maken. Dat is economisch niet houdbaar. Bij verdere verstrengingen drukken we de bedrijven die er alles aan doen om te overleven, opnieuw de grond in. 41 procent van de bevraagde bedrijven in Mechelen en Kempen zegt dat ze volgend jaar evenveel of méér willen investeren dan gepland. 16 procent wil zelfs méér aanwerven. Die ondernemers, die het risico nemen om tóch te investeren tijdens de grootste economische crisis in vredestijd, moeten we ten volle ondersteunen.”
 

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager belangenbehartiging & woordvoerder

MK - Advertentie Van Dessel
Advertentie VanRoey- nov
MK - ACS - oktober