Skip to main content
  • Nieuws
  • Yamauchi breidt productie uit in Hasselt

Yamauchi breidt productie uit in Hasselt

  • 30/05/2017

30 jaar geleden ontstond er een jumelage tussen de stad Hasselt en de Japanse stad Itami. Dat leidde in Hasselt tot de realisatie van een ‘Japanse Tuin’, de ‘Flanders Nippon Golf & Business Club’ en het ‘Nippon Center TT’. Maar er vestigde zich ook enkele Japanse bedrijven in Hasselt, zoals Gunze en Yamauchi. Dat laatste bedrijf realiseert, mede als gevolg van een Japanse handelsreis waar het Limburgse provinciebestuur, de stad Hasselt en Voka – KvK Limburg in april aan deelnamen, binnenkort een uitbreiding en werft 10 extra mensen aan.

Yamauchi
Vlnr. gedeputeerde Erik Gerits, Rudi Vermeulen (factory manager Yamauchi),
Takao Yamauchi (managing director Yamauchi), schepen Tom Vandeput
en Johann Leten (gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Limburg).

In het kader van de samenwerking tussen Hasselt en Itami vond er in april een werkbezoek plaats waar de banden tussen beide steden werden aangehaald. In het kader hiervan verzorgde Voka – Kamer van Koophandel Limburg het economisch luik. Zo werd een bezoek gebracht aan de Ambassade van België in Japan, werd de Kamer van Koophandel in Itami bezocht en bracht een delegatie een bezoek aan drie Japanse investeerders in Limburg: Nitto Denko, Panasonic en Yamauchi.

Schepen van Economie en Ruimtelijke Ordening Tom Vandeput: “Het bezoek bij Yamauchi in Japan was erg constructief en leidde tot de concretisering van de uitbreidingsplannen van Yamauchi in Hasselt: het schepencollege keurde op 11 mei 2017 de bouwaanvraag goed voor de uitbreiding van het bestaande bedrijf met 700 m² voor een extra productiehal.  Dit zal zorgen voor de extra aanwerving van 10 voltijdse medewerkers. De capaciteit zal hierdoor met 30% verhogen tot 41 voltijdse arbeidskrachten, waarbij een belangrijke focus komt te liggen op automatisatie, sales en co-engineering. Ook de exportplannen zullen hiermee verder uitgerold worden. Een positieve investering van een Japans bedrijf in Hasselt, waarmee weer eens wordt bewezen dat goede internationale contacten onderhouden concrete resultaten kan opleveren…”

Yamauchi

Yamauchi Corp. heeft twee divisies: enerzijds een distributieactiviteit van textiel en kalenderrollen, anderzijds de productie van kunststofcomponenten voor onder andere de automobielsector en de batterij industrie. De komende jaren zal er bovendien sterk ingezet worden op de sectoren energie en milieu, huishoudelijke toestellen, printers, alsook de medische en zorgindustrie. De automobielsector blijft daarbij een belangrijke. Naast de vestiging in België heeft de firma ook vestigingen in Finland, Maleisië, Singapore en China.

Takao Yamauchi, managing director van Yamauchi Corp.: “Yamauchi Corp. Japan had established Yamauchi Belgium S.A. as a sales office in Brussels in 1981. We were finding a suitable location for manufacturing in Belgium because we already had a sales office in Belgium, then we established Yamauchi Corp. N.V. as a factory in 1988. This was due to the market and our customers requirement that they needed suppliers who are able to manufacture nearby their manufacturing plants in Europe in terms of close communication, short delivery lead time, reasonable cost etc.”

“After that we decided to merge Yamauchi Belgium S.A. into Yamauchi Corp. N.V. in 1992 in order for simplifying and optimizing our organization. It is very important for us to realize not only a sales function but also manufacturing function in Europe. This is important if we really want to expand our business in Europe.We really want so, therefore we decided to expand the factory in Hasselt this year. In the short and medium term point of view, this is due to demand increment for Panasonic Energy Europe which is our biggest customer. In the long term point of view, we would like to utilize this expansion area for not only energy business but also automobile and optical communication business etc”

Buitenlandse businessactiviteiten

Gedeputeerde van Economie Erik Gerits: “Als provinciebestuur zetten we samen met partners zoals Voka Limburg en vzw Locate in Limburg sterk in op het onderzoeken van exportmogelijkheden voor het Limburgse bedrijfsleven, maar ook op het aantrekken van buitenlandse businessactiviteiten. We geloven dan ook zeer sterk in het succes van deze Japanse investering. Persoonlijk beschouw ik mijn deelname aan de handelsreis naar Japan als bijzonder leerrijk. Het heeft mij er van overtuigd dat de provinciale steun voor export en acquisitie gerechtvaardigd is.”

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Limburg: “De handelsmissie waar we aan deelnamen was een meerwaarde voor de Limburgse economie. We trachten op die manier namelijk investeringen van bedrijven naar de regio te halen. Japanse ondernemingen zijn geen onbelangrijke partners in dit verhaal, want deze Japanse bedrijven (Yamauchi, PI of Europe, Nitto Europe, Panasonic, Chiyoda, Yazaki, Tosoh Europe, Amano Europe, Sumitomo Bakelite Europe, Bandag Europe) stellen in Limburg zo’n 1.800 mensen tewerk. Limburg heeft zich zeer dynamisch getoond doorheen de laatste decennia. Innovatie speelt daar een belangrijke rol in. Japan heeft zijn imago van kwaliteit en innovatie al decennia lang weten te handhaven, we zijn dan ook heel fier dat een Japans bedrijf als Yamauchi in Limburg zijn activiteiten verder versterkt. Het is belangrijk dat we ook de R&D afdelingen van de bedrijven hier stimuleren en verankeren.”

Propaganda
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo