Skip to main content
  • Nieuws
  • WinWinner helpt getroffen ondernemers met overbruggingskrediet via crowdlending

WinWinner helpt getroffen ondernemers met overbruggingskrediet via crowdlending

  • 10/04/2020

Verschillende overheden en de financiële sector kwamen intussen al met maatregelen op de proppen om bedrijven in nood een handje te helpen. Ook de Gentse start-up WinWinner past tijdelijk haar aanbod aan om gezonde ondernemingen te helpen de cashnood te overbruggen via microleningen uit het netwerk.

WinWinner startte in 2015 om ondernemingen met groeiplannen te matchen met investeerders. "Sinds onze opstart hielpen we al heel wat ambitieuze ondernemers: restaurants die een nieuwe vestiging wilden openen, start-ups die wilden investeren in technologie en sales...", vertelt Matthias Browaeys, oprichter van WinWinner. "Maar de coronacrisis schudt de zaken grondig door elkaar. Kmo's moeten hun focus verleggen van groeien op de lange termijn naar overleven op de korte termijn", vervolgt Browaeys. "Omzetten dalen en leveranciers moeten leveringen uitstellen, maar heel wat kosten blijven doorlopen. Op die manier komen ook bedrijven die vóór de corona-uitbraak gezond waren in de problemen. Om die ondernemers te helpen overleven stellen we onze mensen en ons platform ter beschikking."

Verkort traject

Aan deze ondernemers stelt WinWinner een verkort traject voor. Zo zullen ze een online crowdfundingcampagne kunnen lanceren om op zoek te gaan naar mensen die hen willen steunen met een lening in deze economisch barre tijden. "We willen de drempel om te investeren zoveel mogelijk verlagen", aldus Browaeys. "Daarom verlagen we het minimale investeringsbedrag naar 100 euro en krijgen ondernemingen de mogelijkheid om rewards zoals waardebonnen te koppelen aan een investering."

Met het initiatief wil WinWinner zich richten op bedrijven die voor de coronacrisis gezond waren, maar verplicht (geheel of gedeeltelijk) hebben moeten sluiten: horeca, evenementensector, sportclubs, lokale handelaars, kappers, coaches… Ook zorginstellingen of vzw’s die zich extra inzetten kunnen hiervan gebruik maken. "Uiteraard blijven we kandidaat-ondernemingen grondig screenen, onder meer op solvabiliteit en free cashflow. Hiervoor kijken we naar de situatie vóór de coronamaatregelen", licht Browaeys toe.

De coronacrisis heeft uiteraard niet alleen gevolgen voor ondernemingen, maar ook voor investeerders. "Investeren in ondernemingen is altijd risicovol en dat risico daalt niet tijdens deze moeilijke periode. We voelen echter een enorme solidariteit van Belgische burgers om de lokale economie te blijven ondersteunen", vertelt Browaeys. "We willen dus zeker geen munt slaan uit de situatie -we laten onze opstartkost vallen voor de 'coronadossiers'- maar willen onze unieke positie als crowdlendingplatform voor kmo’s inzetten om een positieve impact te hebben op het ondernemingslandschap na de coronamaatregelen.”

Ondernemers kunnen een traject opstarten door online het Quickscan-formulier in te vullen.

Tekst Sam De Kegel

Advertentie Festival van Vlaanderen