Skip to main content
  • Nieuws
  • Win jij straks de Limburgse Exportprijs?

Win jij straks de Limburgse Exportprijs?

  • 03/09/2020

Voka – Kamer van Koophandel Limburg reikt op donderdag 5 november de Limburgse Exportprijs uit. Bedrijven kunnen tot en met 5 oktober een dossier indienen voor deze internationale award. Vorig jaar ging de overwinning naar Bioracer, Crème de la Crème en Luminex. “We willen exporterende bedrijven belonen voor hun inspanningen, want zij tonen dat internationale handel heel wat opportuniteiten biedt voor onze economie en maatschappij”, zegt Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie en innovatie

Exportprijs
Vorig jaar vielen Bioracer, Crème de la Crème en Luminex in de prijzen.


Voka – KvK Limburg riep zes jaar geleden de Limburgse Exportprijs in het leven om exporterende bedrijven in de kijker te zetten en het potentieel van buitenlandse handel te benadrukken.

Veel bedrijven zien ondertussen die mogelijkheden, want in maart dit jaar heeft de Limburgse verre export de historische miljard-grens van de goederenwaarde overschreden. Ook het aantal uitgereikte certificaten van oorsprong (CO’s) die Voka – Kamer van Koophandel Limburg uitreikte in 2019 nam toe met 5,2% en breekt eveneens het record.

18 miljard euro

“De exportsector was vorig jaar goed voor 18 miljard euro in onze provincie”, zegt Cathérine Dreesen, directeur internationalisatie en innovatie van Voka – KvK Limburg. “Dit jaar hebben ondernemingen het moeilijk, maar afstappen van globalisering is niet de oplossing. We moeten potentiële afzetmarkten blijven onderzoeken om als onderneming, economie en maatschappij te groeien.”

Drie categorieën

De wedstrijd deelt prijzen uit in drie categorieën:

  • Young Export Potential van het jaar: jong bedrijf met veel exportpotentieel
  • ‘Kleine ondernemingen’ ( <50 werknemers en <10 miljoen omzet)
  • ‘Middelgrote en grote ondernemingen’ ( >10 miljoen omzet)

Een professionele jury bepaalt welke twee Limburgse bedrijven dit jaar in de kijker zullen staan met hun uniek exportverhaal. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de groei van de export, het aandeel van de export in de totale omzet en de toekomstperspectieven op vlak van export.

Opportuniteiten van export

“Zelfs tijdens de coronacrisis zien we dat de Limburgse export een bemoedigend signaal blijft geven, zo blijkt uit cijfers van onze meest recente conjunctuurbarometer”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. 

“We zien dat steeds meer ondernemers de opportuniteiten van verre exportlanden aangrijpen."


“We zien dat steeds meer ondernemers de opportuniteiten van verre exportlanden aangrijpen. Daarom is deze Exportprijs ook zo belangrijk. Exporterende bedrijven in beeld brengen en belonen voor hun geleverde inspanningen brengen de kracht van internationaal ondernemen onder de aandacht.”

Vorige winnaars

  • Kleine onderneming (<50 werknemers en <10 miljoen omzet):Tribù (2017),Roam Technology (2018), Crème de la Crème (2019)
  • Middelgroot en grote ondernemingen (>10 miljoen omzet):AR Metallizing (2017) Brouwerij Martens (2018), Bioracer (2019)
  • Born globals (binnen 2 jaar na opstart strategische keuze voor export): Indigo Care (2017), Luminex (2019)

De uitreiking van de Exportprijs vindt plaats op 5 november.

Wil je een dossier indienen? Surf naar www.voka.be/limburg/limburgse-exportprijs of neem contact op met: kenneth.stulens@voka.be of via +32 11 56 02 38

Met dank aan onze partners:

kbc  liege  dhl

Contactpersoon

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen