Skip to main content
  • Nieuws
  • Willemen Infra wil samen met Voka en Constructiv duaal leren beter bekend maken

Willemen Infra wil samen met Voka en Constructiv duaal leren beter bekend maken

  • 19/10/2021

Leerlingen ruwbouw van Richtpunt campus Eeklo hebben maandagvoormiddag hun werf Burggravenlaan in Gent bezocht, terwijl leerlingen lassen van CLW Gent een kijkje konden nemen in het atelier. Met het initiatief wil Willemen Infra samen met Voka Oost-Vlaanderen en Constructiv het concept duaal leren beter bekend maken en vooral promoten bij jongeren én hun ouders. 

De recente economische relance zorgt voor vele extra vacatures in de bouwsector. Een job in de bouwsector biedt werkzekerheid en een aantrekkelijk loon. Toch geraken vacatures in de sector maar moeilijk of soms zelfs helemaal niet ingevuld. Eén van de oorzaken is een gebrek aan instroom van bouwgeschoolde jongeren. Het aantal leerlingen in het bouwonderwijs daalt immers jaar na jaar. 

Vijf jaar geleden volgden 8213 derdegraadsleerlingen een voltijdse bouwopleiding, tijdens het voorbije academiejaar waren er dan nog maar 6969. Aan de basis ligt vaak een gebrek aan interesse. “Veel jongeren beseffen nog te weinig dat de bouwsector volop aan het vernieuwen is”, zegt Dirk Herman, Senior HR Business Partner bij Willemen Infra. “Denk bijvoorbeeld maar aan drones die ingezet worden voor het uitvoeren van inspecties, om ramingen te maken van het grondverzet of om voorraden van grondstoffen op te meten. Of aan robotisering, 3D-printing en BIM. De tijd dat het alleen maar bakstenen en beton waren, ligt al even achter ons.”
 

Voka stelt een duidelijke ambitie voorop: ten laatste in 2030 moeten er 10.000 leerlingen per jaar op een duale manier opgeleid worden. Werfbezoeken zijn de ideale manier om leerlingen en ouders te overtuigen dat duaal leren de leervorm van de toekomst is.

Arne Oosthuyse, Manager Arbeidsmarkt en Opleidingen

Jongeren opleiden op de werkvloer

Ondanks de forse daling bij de voltijdse bouwopleidingen, zit duaal leren of werkplekleren, waarbij leerlingen in het middelbaar meer uren doorbrengen op de bedrijfsvloer, wél in de lift. Het voorbije schooljaar startten 149 leerlingen in een duale bouwrichting. Ter vergelijking: in 2017 waren er dat nog maar 44. Dirk Herman: “Het principe van duaal leren spreekt duidelijk aan. Met deze werfbezoeken willen we er als erkend partnerbedrijf voor zorgen dat duale bouwopleidingen aan bekendheid winnen om zo meer jongeren warm te maken voor een job in de bouw.”
 

Contactpersoon

Céline Vermeeren

Arbeidsmarkt - Groeitrajecten

Advertentie Festival van Vlaanderen