Skip to main content

Wijzen uit noord en zuid

  • 07/11/2019

De nieuwe Vlaamse regering is er aan begonnen. Ze heeft de lat voor zichzelf behoorlijk hoog gelegd. “Het is onze ambitie dat Vlaanderen een onbetwiste referentie wordt in het Europa van de jaren twintig”, klinkt het onvervaard in het Vlaams regeerakkoord. Een sterke ambitie, daar hou ik van. Intelligentie zonder ambitie is een vogel zonder vleugels.

Vlaanderen kijkt vooral naar het noorden want daar situeren zich de landen - best performers van Europa. Voka onderzocht voor een reeks parameters hoe groot de kloof is met deze koplopers. Wie de resultaten doorneemt, schrikt hoe groot de achterstand wel is.

Vlaamse politici, de wijzen uit het noorden hebben jullie al gevonden. Ontmoet nu snel de wijzen uit het zuiden

Jef Wittouck - Voorzitter Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen

Om op te schuiven richting ‘onbetwiste referentie’ betekent dat voor Vlaanderen: 40% duurzame verplaatsingen realiseren, een werkzaamheidsgraad van 80%, excellent onderwijs, een sterk digitaal werkende overheid, veralgemeend levenslang leren, meer investeringen in infrastructuur, meer hoogtechnologische jobs, meer onderzoek en ontwikkeling.

Kan de Vlaamse regering dit alles waarmaken? Dat valt af te wachten. Voor het cynische politieke genie Machiavelli gold het axioma “Regeren is doen geloven”. “Vertrouwen is voor mij het allerbelangrijkste in de politiek”, zegt ook kersvers Vlaams minister Matthias Diependaele in het omslagverhaal.  Verantwoordelijk voor financiën en begroting zal hij ongetwijfeld mee bepalend zijn voor het vertrouwen dat de Vlaamse regering in de volgende vijf jaar bij ondernemers kan tanken.

Nog beter dan geloven is: zien. Voka schenkt de Vlaamse bestuursploeg vertrouwen onder de vorm van een plan: Fast Forward Flanders. Een set van acties en prestatie-indicatoren op tien domeinen die belangrijk zijn voor de Vlaamse ondernemingen. Het FFF-plan spreekt duidelijke cijfertaal. Om tot het streefdoel – het referentiepunt - te komen is er nood aan 150.000 extra jobs, 574.000 bijkomende opleidingen, 2,1 miljard euro extra overheidsinvesteringen, 500 miljoen euro bijkomend innovatiebudget, 82 uur minder file per persoon, elektriciteit 40% goedkoper, 1,2 miljoen Vlamingen bereikt door e-gov… Jaarlijks zullen wij meten welke vooruitgang Vlaanderen heeft gemaakt voor elk van de domeinen. Geloven en dan zien.

In dit kleine land met zijn veelheid aan complexe structuren hebben bedrijven echter ook nood aan een vertrouwen wekkend federaal kabinet om een stabiele sociaal-economische basis te gronden. Precies vijf maanden na de verkiezingen staat België nergens. Dat is bijzonder kwalijk.

Vlaamse politici, de wijzen uit het noorden hebben jullie al gevonden. Ontmoet nu snel de wijzen uit het zuiden.

Jef Wittouck - Voorzitter Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen