Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Werkzoekenden krijgen privérondleiding in verschillende grote bedrijven

Werkzoekenden krijgen privérondleiding in verschillende grote bedrijven

  • 08/02/2023

Voka, VDAB en de lokale besturen van Aalst, Erpe-Mere en Ninove organiseren met ‘Hop, ‘n job’ een nieuwe manier van jobmatching. Op 7, 8 en 9 februari nemen de partners telkens een tiental werkzoekenden op sleeptouw om kennis te maken met werkgevers in de regio.

Dat de Vlaamse arbeidsmarkt krap is, is geen nieuws meer. Werkgevers uit alle sectoren hebben te maken met knelpuntvacatures die moeizaam ingevuld geraken. VDAB bedacht samen met Voka en de lokale besturen van Aalst, Erpe-Mere en Ninove een nieuwe manier van werken om werkzoekenden in de regio Zuid-Oost-Vlaanderen te koppelen aan de vacatures bij de lokale werkgevers. In eerste instantie ligt de focus op profielen zoals productiearbeiders, orderpicker & magazijniers.

Een groep van 10 tot 20 werkzoekenden zal twee bedrijven per dag bezoeken. De partners zorgen voor vervoer en middageten, de werkgevers stellen hun bedrijf open voor een rondleiding. Nadien volgen individuele gesprekken tussen werkzoekenden en werkgevers tijdens de speeddate. Bij een geslaagde match staat een vervolggesprek op de planning. 

We moeten creatief zijn

“We moedigen initiatieven als deze sterk aan”, vertelt Arne Oosthuyse, directeur arbeidsmarkt bij Voka Oost-Vlaanderen. “Oost-Vlaanderen kent vandaag al een werkzaamheidsgraad van meer dan 80%. Willen we openstaande vacatures invullen, dan moeten we samen met alle partijen op zoek naar creatieve oplossingen om de resterende arbeidskrachten te activeren. Bedrijven halen vandaag alles uit de kast om sterke mensen aan het werk te zetten binnen een goede omkadering. Met ‘Hop, ‘n Job’ zetten we opnieuw een mooie stap vooruit.”

Refresco in Ninove en VDAB, VOKA en de lokale besturen van Aalst, Erpe-Mere en Ninove slaan de handen in elkaar. © Claudia Van den Houte
Refresco in Ninove en VDAB, VOKA en de lokale besturen van Aalst, Erpe-Mere en Ninove slaan de handen in elkaar. © Claudia Van den Houte

Samen lokale uitdagingen aanpakken

Deze werkwijze past in de rol van VDAB die als arbeidsmarktregisseur samen met zijn (lokale en regionale) partners een antwoord biedt aan de uitdagingen op de arbeidsmarkt, zegt Freddy Van Malderen, provinciaal directeur van VDAB in Oost-Vlaanderen: “Lokale besturen staan het dichtst bij de werkzoekenden die in hun gemeente of stad wonen. Voka kent als geen ander de werkgevers die in de regio actief zijn. Vanuit VDAB zorgen we voor de matching tussen alle spelers. Het motto “samen sterk voor werk” komt zo letterlijk aan bod!” 

Aalsters schepen van Economie Katrien Beulens onderstreept de meerwaarde van de lokale aanpak: “Zowel werkgevers als arbeidsbemiddelaars vragen ons om niet alleen out-of-the-box te denken, maar om ook ‘uit ons kot’ te komen om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. Met Hop ’n Job slaan we zo twee vliegen in één klap. Dat is enkel mogelijk door samen te werken met onze partners.”

Aanpak slaat aan bij werkgevers

Deze manier van rekruteren wordt gesmaakt bij de werkgevers: ‘’Door mee te doen aan dit project krijgen we instroom op een andere manier, en het vergroot onze naamsbekendheid!”, aldus Tine Dewilde, HR-manager bij Refresco.
 

Rudy Fiers, plant manager bij Refresco, geeft uitleg aan de werkzoekenden. © Claudia Van den Houte
Rudy Fiers, plant manager bij Refresco, geeft uitleg aan de werkzoekenden. © Claudia Van den Houte

 

De planning voor de rondleidingen ziet er als volgt uit:

  • Dinsdag 7 februari: Ninove: Refresco & La Lorraine
  • Woensdag 8 februari: Erpe-Mere: La Lorraine en Trans Europe Express
  • Donderdag 9 februari: Aalst/Erembodegem: Penne & VPK

 

 

Heb je vragen of opmerkingen over dit persbericht? Laat het ons weten.

Op de hoogte blijven van onze acties rond belangenbehartiging uit onze regio?

Meld je aan of maak een account om dit aan te passen.

Contactpersoon

Maarten Dheedene

Belangenbehartiging – Manager Duurzaam Ondernemen

Samen ondernemen, samen groeien

Waar lig jij wakker van? Hoe kan Voka jou verder ondersteunen en een gunstiger bedrijfsklimaat scheppen?

Laat het ons weten.