Skip to main content
  • Nieuws
  • Werkplekleren: een succesrecept voor een kreunende arbeidsmarkt

Werkplekleren: een succesrecept voor een kreunende arbeidsmarkt

  • 15/11/2019

Met ruim 70 aanwezigen vierden we vrijdag 3 jaar Welt. In Oost-Vlaanderen gingen al 200 bedrijven aan de slag met dit WerkErvarings- en LeerTraject, dat bedrijven concrete tools aanreikt in hun moeilijke zoektocht naar personeel. IJzersterke getuigenissen, speedmeets tussen werkzoekenden en werkgevers en de lancering van de online jobbbeurs jobgewelt.be vormden de rode draad van deze talentvolle dag. 

35 Welt-deelnemers in de bloemetjes

Op 8 november zetten we 35 Welt-deelnemers in de bloemetjes. We beloonden hen omdat ze verborgen talent van o.m. laaggeschoolden, migranten of oudere werknemers een echte kans gaven en omdat ze geloven in werkervarings- en leertrajecten voor mensen met goesting om te werken. 

WerkpleklerenDrie Welt-deelnemers namen ons op sleeptouw en deelden hun praktijkervaringen.
Ellen Walravens (Somati Systems) en Noor Cleeren (Wyckaert) brachten een dubbelinterview. Straffe madammen met een uniek verhaal!

Laaiend enthousiaste reacties kregen we binnen over de getuigenis van Suzan Maertens (DAVO Group). Suzan Maertens van DAVO Group vertelde met vuur over Abdel en Waleed. Haar deelname aan Welt verruimde haar blik op de tewerkstelling van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze gaf Abdel en Waleed een kans op een job en hoopt ook de medewerkers binnen Davo Group zelf te inspireren en hen een andere kijk op de wereld te geven. 
“Het Welt-traject heeft mij een zee aan inspiratie, ideeën, goesting en informatie gegeven waarmee ik nu verder aan de slag ga”, zegt ze enthousiast. “Dankzij de WELT-sessie kreeg ik ook meer inzichten in verschillende gesubsidieerde  opleidingsmogelijkheden. Dit geeft DAVO Group meer ruimte om bij selecties de focus op persoonlijke interesses & attitude te leggen en om tijd te investeren in een gerichte opleiding.”

Dankzij Welt leggen we bij selecties nu meer de focus op attitude en investeren we meer in een gerichte opleiding

Suzan Maertens, DAVO Group

Speedmeets mét resultaat

De Welt’ers kwamen samen in Café Hasta Manana & Polé Polé om te netwerken en hun ervaringen met werkplekleren te delen. Enkelen bleven om te speedmeeten met hoopopgeleide nieuwkomers en andere talenten. De bedrijven ontmoetten elk kwartier een kandidaat, aangereikt door onze partners VDAB en Jobroad. Bij verschillende tafels was er een positieve match: zeker 15 kandidaten worden uitgenodigd voor een opvolggesprek en 3 kandidaten zullen een traject van werkplekleren starten. Wij zijn tevreden met de feedback van deze bedrijven en kijken uit naar mogelijke aanwervingen!

Jobgewelt: online jobbeurs

WerkpleklerenVrijdag 8 november lanceerden we ook de online jobbeurs www.jobgewelt.be, een kanaal om de vacatures van werkgevers extra bekendheid te geven bij een ruimer publiek.  We zijn ervan overtuigd dat er nog veel onontgonnen of ‘verborgen’ talent in Vlaanderen aanwezig is dat momenteel de weg niet vindt naar de traditionele vacaturesites. Voka zorgt voor de bekendmaking van Jobgewelt en de geplaatste vacatures, dankzij de goede samenwerking met VDAB, arbeidsbemiddelaars en via social media. We registreerden op 8 november al 151 geregistreerde leerplekken of vacatures van 26 verschillende werkgevers. Publiceer ook jullie vacatures en leerwerkplekken op www.jobgewelt.be, vacatures blijven online tot 31/12/2019!

Werkplekleren heeft de wind in de zeilen

De key message van vandaag: in tijden waarin de zoektocht naar nieuw talent een structurele kopzorg wordt van werkgevers, is werkplekleren een opkikker met resultaat. Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka, besluit: “We hebben trajecten als Welt nodig om de werkzaamheidsgraad te verhogen. Natuurlijk zijn er nog extra maatregelen nodig zoals het activeren en re-integreren van de niet-actieve bevolking, maar werkplekleren wordt meer dan ooit een speerpunt om de arbeidskrapte te verbeteren.”

Contactpersoon

Helena Vancampenhout

Arbeidsmarkt - Innovatie

VZW - DigiChambers 2021
VZW - eATA 2021
Domestic Services
Banque de Luxembourg
Deloitte
ING
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
BovaEnviro+
G4S
Soundfield
Jobat