Skip to main content
  • Nieuws
  • Welt-traject gaat strijd aan met krapte op arbeidsmarkt

Welt-traject gaat strijd aan met krapte op arbeidsmarkt

  • 27/12/2018

De krapte op de Limburgse arbeidsmarkt is precair. Tel daar de toenemende vergijzing bij en het is duidelijk dat er actie nodig is om de situatie voor onze ondernemingen werkbaar te houden. Voka – Kamer van Koophandel Limburg blijft strijden voor bijkomende maatregelen, maar sensibiliseert ook over de mogelijkheden die er vandaag de dag reeds zijn.  “Binnen ons Welt-traject informeren en adviseren wij bedrijven over de mogelijkheden op vlak van het inrichten van stages voor werkzoekenden. Een essentieel instrument om elke werkzoekende een kans te geven op de werkvloer,” aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder.

Sensibilisering van bestaande mogelijkheden als belangrijke deeloplossing

Er zijn momenteel al heel wat instrumenten voorhanden om de instroom van werkzoekenden te faciliteren. Zo zijn er enkele vereenvoudigingen doorgevoerd betreffende de stagemogelijkheden. Het aanvragen van een ‘werkplekleeractiviteit’ werd vereenvoudigd alsook de uitbetalingsmodaliteiten van  o.a. een IBO contract. Naast de reeds bestaande mogelijkheden van flexijobs maakt dit de arbeidsmarkt flexibeler en toegankelijker.

54 bedrijven, 148 plaatsen voor werkplekleren


“Mensen maken het bedrijf,” dat is de baseline van het HR-begeleidingstraject Welt van Voka – KvK Limburg. Welt staat voor werkervaring- en leertrajecten. In 2018 werden door 54 Limburgse bedrijven 148 plaatsen voor werkplekleren ingevuld. Werkzoekenden kregen op deze manier de kans om hun (vaste) stek in het arbeidscircuit te veroveren. Johann Leten: “We zijn uiteraard opgetogen over deze resultaten en daarom verhogen we onze capaciteit in 2019 naar 60 bedrijven die we intensief zullen begeleiden.” 

Nog een veelheid aan acties nodig

Sensibilisering rond de bestaande maatregelen zijn één ding, maar er is een veelheid aan gerichte maatregelen nodig om alle vacatures in te vullen. Het activeren van de inactieven wordt hierin cruciaal. Maar dan moet de regelgeving hier wel een faciliterende rol in spelen, bleek uit een Welt-inspiratiemoment waarin Erik Moniquet (Moniquet & Partners) het had over de moeilijkheden van personen met een handicap om de arbeidsmarkt te betreden. “De uitdagingen op de arbeidsmarkt zijn groot, maar dat is voor ons geen reden om aan de zijlijn te blijven staan. Met trajecten zoals deze en blijvend lobbywerk stellen we alles in het werk om de wedstrijd te winnen. Met, door én voor al onze ondernemers,” besluit Leten.

Kunnen we jou helpen? 

  • Wil je ook werken aan een beter personeelsbeleid? Het hr-begeleidingstraject Welt is er ook in 2019. Ontdek het hier.
     
  • Heb je een andere vraag over human resources? Stel 'm aan onze collega's Benny en Kirsten