Skip to main content

Week Internationaal Ondernemen

  • 18/11/2019

Vlaanderen is een grote exportspeler en daar kan u toe bijdragen. Overstijg onze landsgrenzen en boor nieuwe markten aan. Omdat internationaal ondernemen een van de speerpunten is van Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen, organiseren de internationale departementen van onze Kamers van Koophandel in samenwerking met Flanders Investment and Trade (FIT) ook dit jaar een Week Internationaal Ondernemen. 

Ieder jaar staan enkele landen of groeimarkten in de kijker en tijdens deze editie zijn dat Turkije, Spanje, Japan, Singapore, Panama en Colombia. Woon gratis een of meerdere landenseminaries bij en kom alles te weten over de zakelijke opportuniteiten die deze landen te bieden hebben. Onder begeleiding van deskundigen en ondernemers met lokale expertise, krijgt u tijdens de praktische workshops interessante inzichten, tips en ervaringen mee. Leer van de valkuilen en succesverhalen van andere ondernemers en start goed voorbereid aan uw exportstrategie. Wat u kan verwachten? Wij vatten het programma graag voor u samen.

Week internationaal ondernemen 2019

Maandag 25/11/2019 - Spanje

Spanje is een aantrekkelijk land om naar te exporteren. Zo werd er in 2018 vanuit Vlaanderen voor meer dan 8 miljard euro naar Spanje uitgevoerd. Het ging vooral om kapitaalgoederen, energieproducten en niet-chemische half-afgewerkte producten. Daarnaast zijn kansrijke sectoren logistiek, voeding, toerisme, ICT, de creatieve industrie en de farmaceutische industrie. Kom op 25 november alles ontdekken over zakendoen met Spanje.

Ontdek het volledige programma hier.

Spanje

Dinsdag 26/11/2019 - Panama & Colombia

Vlaanderen exporteerde in 2018 voor meer dan 106 miljoen euro naar Panama. Vooral farmaceutische producten en machines werden naar Panama uitgevoerd. De Wereldbank voorspelt voor dit jaar een groei van 6% van de Panamese economie, o.a. te verklaren door verwachte investeringen in infrastructuur. 

Naar Colombia voerde Vlaanderen voor bijna 300 miljoen euro uit in 2018. Ook hier staan bij de uitvoer farmaceutische producten, machines en uitrustingsgoederen op de eerste plaatsen, gevolgd door kunststoffen en organische, chemische producten.

Ontdek het volledige programma hier.

Panama & Colombia

Woensdag 27/11/2019 - Japan

Op 1 februari 2019 trad het economisch samenwerkingsakkoord tussen de EU en Japan in werking. Het heeft als doel de bilaterale handel te vergemakkelijken, onder meer door het elimineren van tarifaire en niet-tarifaire handelsbelemmeringen. Er wordt dan ook verwacht dat de export naar Japan binnenkort nog sterk zal groeien. 

Verder treedt op 1 januari 2020 een nieuw Belgisch-Japans dubbelbelastingverdrag in werking. Bovendien vinden in 2020 in Tokio de Olympische spelen plaats. Redenen genoeg dus voor Voka Vlaams-Brabant om rond Japan een traject te organiseren. We laten u graag al proeven van zakendoen met Japan op 27 november.

Ontdek het volledige programma hier.

Japan

Donderdag 28/11/2019 - Singapore

Singapore behoort tot de meest ondernemingsvriendelijke landen wereldwijd. Het GDP is het derde hoogste met een erg lage belastinggraad. De economie van Singapore is vooral bekend voor haar hightechproducten, value added manufacturing, IT, supply chain en financiële producten en diensten. Naast China en Maleisië is de EU haar derde handelspartner. Tijdens deze infosessie, die kadert in de Week van het Internationaal Ondernemen van Voka, krijgt u een interessante mix van macro-economische presentaties, gekoppeld aan praktijkgetuigenissen van bedrijven die actief zijn in of die zaken doen met Singapore.

Ontdek het volledige programma hier.

Zakendoen met Singapore

Vrijdag 29/11/2019 - Turkije

Als brug tussen Europa en Azië is en blijft Turkije een zeer aantrekkelijke exportbestemming. Vanwege geopolitieke spanningen en een terugval van de Turkse lira sputtert de motor nu even. Net dat maakt het interessant om aan de hand van deze sessie te kijken hoe u het best kan omgaan met de situatie. De indicatoren die aantonen dat Turkije er snel bovenop kan komen, zijn legio: de middenklasse is sterker dan ooit en blijft aangroeien, de douane-unie met de EU zorgt voor minder administratieve beslommeringen en de binnenlandse markt is, met meer dan 80 miljoen inwoners, gigantisch. Kom op 29 november ontdekken welke kansen er voor uw bedrijf liggen in Turkije.

Ontdek het volledige programma hier.

Turkije

Contactpersoon

Kim Gabriëls

Projectmanager Internationaal Ondernemen & Jong Voka

Proximus
Gosselin
Advertentie Vermant - mei
IMU - vzw - De Tijd
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Welt white paper
IMU - vzw - Altez
IMU - vzw Remant