Skip to main content
 • Nieuws
 • “We willen de eerste zijn die plastic van eigen bodem maakt”

“We willen de eerste zijn die plastic van eigen bodem maakt”

 • 26/11/2020

De plasticsoep in onze oceaan is het meest bekende voorbeeld van de keerzijde die kunststoffen met zich meedragen. Voor Stefaan De Wildeman was dat het signaal om de sprong te wagen van professor naar ondernemer. Ondertussen is B4Plastics één van de snelst groeiende bioplastic bedrijven ter wereld. Het ontwikkelt milieuvriendelijke polymeren voor andere bedrijven, maar bracht ook composteerbare drinkrietjes op de markt. Redenen genoeg voor de Business Club Innovatie om er binnenkort op bezoek te gaan. “We willen wereldwijd de eerste zijn die bioplastic van eigen bodem produceert. De globale fossiele plastic industrie maken wij lokaal en hernieuwbaar. Plastic van bij ons.”

Stefaan De Wildeman

"Onze technologie en kennis maken het mogelijk om polymeren te maken van allerhande soorten groenafval. Kortom, plastics van bij ons."


Stefaan De Wildeman ruilde twee jaar terug zijn bestaan als professor aan de Universiteit Maastricht in voor het ondernemerschap. Voor de oprichter van B4Plastics was het  een logische keuze om zijn expertise onder te brengen in een eigen onderneming.

“Voordien werkte ik tien jaar voor chemiereus DSM in Geleen. Daar zag ik heel wat opportuniteiten, maar die mondden niet uit in business en impact.  Kunststoffen hebben voor een groot stuk onze welstand gecreëerd, alleen gebruiken we vandaag de foute grondstoffen en de foute soorten kunststoffen. Uiteindelijk nam ik een besluit: als niemand anders het risico wil nemen, zwengel ik zelf een deel van de nieuwe kunststof-economie in gang met een eigen start-up.”

Is de productie van bioplastics dan zo’n risicovolle onderneming?

Stefaan: “De plastic-wereld bestaat voornamelijk uit grote fabrikanten die dankzij hun schaalvoordeel erg kostenefficiënt werken. Als de prijs je enige overweging is als consument, dan zijn die ondernemingen onmogelijk te kloppen. Nochtans drijven we onszelf op die manier naar de afgrond, want je ondersteunt een oude economie. Als je in die economie een put boort waar decennia lang olie uit komt, heb je een business case."

En dat doen jullie niet?

B4Plastics werkt volgens de wetten van de bio-economie en daar gelden andere principes. Als je in dat concept ergens een fabriek bouwt, moet je binnen een beperkte straal voldoende grondstoffen verzamelen voor je productie. Je kijkt naar hoeveel ton je per hectare kan verzamelen, omdat je geen grondstoffen van duizenden kilometers ver wil aanslepen. Onze grondstoffen komen namelijk niet van ónder, maar van óp de grond.”

"We beheren in ons laboratorium in Limburg momenteel de grootste collectie aan nieuwe bio-kunststoffen ter wereld" 

Stefaan De Wildeman 2
     Stefaan De Wildeman. 

Maakt dat lokale karakter jullie uniek van andere plastic-fabrikanten? 

Stefaan: “Wij willen inderdaad de globale structuur van de plastic-industrie kraken en de eerste zijn die plastic uit eigen land maakt. Je hebt fruit, kaas en bier van bij ons. Dat betekent dat onze grondstoffen van de Vlaamse akkers komen. Onze technologie en kennis maken het mogelijk om polymeren te maken van allerhande soorten groenafval. Kortom, plastics van bij ons. We leggen met andere woorden steeds meer zenuwbanen tussen landbouwactiviteiten en hernieuwbare, afbreekbare, goed recycleerbare kunststoffen." 

"En ja, we zijn uniek... We beheren in ons laboratorium in Limburg momenteel de grootste collectie aan nieuwe bio-kunststoffen ter wereld. Die bevat de kunststoffen van de toekomst die nog nooit ergens anders gemaakt zijn. En die stellen we ter beschikking aan onze klanten.”

Hoe vertaalt zich dat in een businessmodel voor B4Plastics?

Stefaan: “We ontwikkelen voor andere bedrijven prototypes van polymere materialen die afbreekbaar of recycleerbaar zijn. Als die materialen succesvol zijn, onderzoeken we voor die klanten hoe je dat vertaalt naar een productieproces, en naar hun specifieke applicatie. Je kan de chemie zo goed beheersen als je wil, maar dat wil niet zeggen dat je ook kan produceren voor klanten."

"We zijn alleszins goed op weg om volgend jaar het eerste bedrijf wereldwijd te worden dat op maat gemaakte bioplastics op tonschaal kan produceren. We beschikken daarvoor over onze eigen test- en productie-omgeving en hebben eigen ingenieurs en wetenschappers in dienst. Je hebt machines op maat nodig, want het gaat over hele nieuwe processen.”

Hoe ziet jullie toekomst eruit? 

Stefaan: “De komende vijf jaar willen we voor grote merken een reeks van specialty bioplastics produceren op tonschaal. Als we daarin slagen, ligt er een enorm groeipotentieel in het vooruitzicht."

"We hebben bijvoorbeeld een kunststof in onze bibliotheek dat op dit moment het sterkste materiaal ter wereld is dat ook afbreekbaar is. Je kan dat gebruiken in visnetten, textielen, tapijten, de auto-industrie enzovoort. Als we dat materiaal kunnen opschalen, zetten we in principe een markt in beweging die tientallen miljarden euro’s groot is. De tijd is alvast aan onze kant, want duurzaamheid wordt steeds belangrijker.” 

Meer weten? www.b4plastics.com 
 

Ben jij klaar om te innoveren?

 • Onze adviseurs innovatie helpen je graag verder.
   
 • Bouw aan je innovatie-plannen in de Business Club Innovatie! Je krijgt er inzicht in toonaangevende innovatieve bedrijven en hun strategieën (waaronder B4plastics). Bovendien kan je rekenen op persoonlijke begeleiding. 
   
 • Infosessie subsidies (19/11): krijg een overzicht van alle subsidies die aangeboden worden.
   
 • Adviesdag subsidies (24/11): ontdek tijdens een 1-op-1-gesprek of er potentieel is voor subsidies bij jouw projecten.

Artikel uit publicatie