Skip to main content
  • Nieuws
  • We Are Family: samen een tandje bijsteken met MDL Euregio

We Are Family: samen een tandje bijsteken met MDL Euregio

  • 04/04/2019

Samen een tandje bijsteken naar een gezonde toekomst. Dit mag je bij MDL Euregio letterlijk nemen. MDL Euregio is dentaal-technisch bedrijf (een tandtechnisch labo in de volksmond) dat in 1976 door Maurice Roumans werd opgericht. Zeventien jaar later werd het management versterkt door zijn vrouw Hilde. Twee van de drie kinderen, Emiel en Edith hebben het team respectievelijk in 1997 en 2001 aangevuld. Een familiebedrijf waarbij wederzijds respect centraal staat.

we are family mdl

Wat zijn de voordelen en nadelen van samen te werken met familie?

Hilde: ‘Er zijn voordelen en nadelen verbonden aan het samenwerken met familie. Één van de positieve punten is dat er minder bureaucratie is. Zowel het onderlinge vertrouwen als het vertrouwen bij de stakeholders ligt hoger. Daarnaast is het een feit dat de geleverde inspanningen nooit verloren gaan. Je weet dat er een volgende generatie klaarstaat die op de gedane inspanningen kan verder bouwen. Er is natuurlijk ook een keerzijde aan de medaille. Wanneer een foute beslissing genomen wordt blijft dat privé soms nog wel eens nazinderen’.

Kunnen jullie het werk loslaten na de werkuren of zijn jullie er constant mee bezig?

‘We doen ons best om werk en privé gescheiden te houden. Het gebeurt wel eens dat je het werk mee naar huis neemt, maar zodra je de kleinkinderen ziet en het werk plaatsmaakt voor plezier, zijn deze spanningen snel vergeten’.

Hebben jullie ook groeipijnen ervaren in het verleden? Welke?

‘Ja, op meerdere momenten zelfs. We streven ernaar om in onze niche een pionier te zijn. We geloven erin dat wanneer je als bedrijf niet verandert, je ook niet groeit. Wie niet groeit, blijft stilstaan. Het is makkelijk om iets uit te bouwen dat al bestaat op de markt en het vraagt moed om zelf met iets nieuws te komen. Maar uit die nieuwe ontwikkelingen ontstaan veel meer waardevolle en leerrijke momenten. Een pionier leert heel veel, omdat deze samenwerkt met een divers team. Onze zoon Emiel bijvoorbeeld kan heel goed “out of the box” denken, hierdoor leren ook wij elke dag nog bij’.

"We streven ernaar om in onze niche pionier te zijn."

Was het van kinds af aan al een droom om mee in te stappen in het familiebedrijf?

‘Van kinds af aan waren de kinderen (Edith en Emiel) in het weekend met hun papa tandjes aan het maken. We hebben er zelfs nog heel leuke foto’s van. Emiel heeft na zijn opleiding tot dentaaltechnicus een plek naast zijn vader weten te veroveren. Edith heeft eerst een ander pad bewandeld maar is uiteindelijk terug bij ons terechtgekomen. Momenteel helpt ze mij bij de administratieve kant van het bedrijf. We kunnen dus stellen dat ze het eigenlijk van kleins af aan met de paplepel hebben meegekregen’.

Wat zijn de doelen op lange termijn?

‘We willen een gezond bedrijf aan onze kinderen kunnen doorgeven met voldoende zuurstof voor een derde generatie. Daarnaast streven we ernaar om in de toekomst de juiste investeringen te doen. De marges zijn beperkt en uiteindelijk kan je iedere euro maar één keer uitgeven’.

Wat zijn jullie gouden regels voor een perfecte samenwerking?

‘Goede afspraken maken goede vrienden. Daarom vinden wij het heel belangrijk dat er een aantal zaken op papier staan. Wanneer er voor de eerste keer over een overname gesproken werd leek ons dit overbodig, het meeste was toch vanzelfsprekend. Maar na verloop van tijd hebben we ervaren dat een houvast essentieel is. Verder is het wederzijdse respect heel belangrijk. Niet alleen tussen de familie maar ook met de medewerkers. Uiteindelijk bouwen we samen als één team aan de toekomst’.