Skip to main content

Wat een (uni)zootje...

  • 17/09/2020

“Choose your battles”, dat is de raad die we kregen van een collega-werkgeversorganisatie. Waarschijnlijk een goedbedoeld advies, maar weinig gepast wanneer het gaat over de ENA-gebieden. In zijn opiniestuk geeft gedelegeerd bestuurder Johann Leten weerwoord op de verwerping van de voorlopige vastlegging van bedrijventerrein Zolder-Lummen-Zuid.

Johann Leten

“Choose your battles”, dat is de raad die we kregen van een collega-werkgeversorganisatie. Waarschijnlijk een goedbedoeld advies, maar weinig gepast wanneer het gaat over de ENA-gebieden. 

Die battle is na de sluiting van Ford Genk immers met de grootste precisie uitgekozen. Door experts en Limburgse werkgevers- en werknemersorganisaties. Samen. In een gemeenschappelijk gedragen akkoord werd de ontwikkeling van vijf industriegebieden als cruciaal bestempeld om onze welvaart in stand te houden. Duurzame industriegebieden nota bene. Industriegebieden aan het water, die vrachtwagens van de weg halen. 

Niet onredelijk in de al meest groene provincie van Vlaanderen, toch?

Eén van deze vijf gebieden, Munsterbos, werd een tijd geleden al definitief groen ingekleurd. Met Zolder-Lummen-Zuid dreigt ook een tweede gebied verloren te gaan. Zelfs het voorstel om 3/4de van het gebied groen te houden en slechts 1/4de vrij te maken voor duurzame industrie, bleek niet voldoende.

Dan kan je als werkgeversorganisatie niet anders dan verontwaardigd zijn. Verontwaardigd omdat zelfs faire deals op een haast arrogante manier van tafel worden geveegd. Verontwaardigd omdat het evenwicht totaal zoek is. Verontwaardigd omdat er wéér een beslissing tegen de economie gemaakt wordt, terwijl haast alle economische indicatoren rood kleuren. Dit is een slag in het gezicht alle investeerders én de al bijna 4.000 Limburgers die sinds begin dit jaar hun job verloren.

"De 40.000 handtekeningen tegen Zolder-Lummen-Zuid worden gezien als een sterk signaal van de Limburger. Maar wat dan met de 160.000 handtekeningen voor de realisatie van de Noord-Zuidverbinding?"

Het is natuurlijk makkelijk om populaire beslissingen te nemen of te verdedigen. De 40.000 handtekeningen tegen Zolder-Lummen-Zuid worden gezien als een sterk signaal van de Limburger. Maar wat dan met de 160.000 handtekeningen voor de realisatie van de Noord-Zuidverbinding? De stem van het volk was toen blijkbaar minder belangrijk voor de groene bewegingen. Laat ons consequent zijn en stoppen met de hypocrisie.

De slinger is doorgeslagen. De makkelijkste oplossing is dan uiteraard om de strijd te staken. Wel, daar passen wij voor. Net zoals we er voor passen om de troepen te verlaten, wanneer er een veldslag verloren dreigt te gaan.

"Ons doel is niet om de kerk in het midden te houden. Ons doel is om jullie belangen met hand en tanden te verdedigen. Altijd."

We zullen de handschoen blijven opnemen. Niet tegen de natuur, maar wel voor onze economie. Als we daar kritiek voor krijgen, dan is dat maar zo. Ons doel is niet om de kerk in het midden te houden. Ons doel is om jullie belangen met hand en tanden te verdedigen. Altijd.

Johann Leten
Gedelegeerd bestuurder Voka - Kamer van Koophandel Limburg

Contactpersoon

Senne Poelmans

Senior adviseur belangenbehartiging

Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo