Skip to main content
  • Nieuws
  • Wat brengt 2022 voor Silvie Goeminne, zaakvoerder Corbeo?

Wat brengt 2022 voor Silvie Goeminne, zaakvoerder Corbeo?

  • 10/01/2022

Acht Oost-Vlaamse ondernemers kijken terug op 2021 en blikken vooruit op 2022. Hierbij de nieuwjaarsbrief van Silvie Goeminne, zaakvoerder Corbeo.

foto

 

  • Nam zeven jaar geleden bedrijf over. In 2019 wegens plaatsgebrek verhuisd van Hamme naar Zele
  • Evolueert van groothandel naar producent van touw en koord, vooral voor de doe-het-zelfmarkt. Bevoorraadt de retailsector maar ook professionele klanten.
  • 30 medewerkers
  • DNA: Familiebedrijf met grote betrokkenheid van iedereen

 

Hoe kijk je terug op 2021 en wat heb je geleerd?

Silvie Goeminne: Wat me is bijgebleven: hoe onze economie en mondiale transporten afhankelijk zijn van China. De cruciale vraag is welke producten strategisch zijn en een hele industrie in Europa lam kunnen leggen. Daarom ben ik tevreden dat wij al enkele jaren geleden een politiek van reshoring  zijn gestart. Dingen die wij zelf even goedkoop of zelfs goedkoper kunnen maken willen wij opnieuw in Europa produceren. In die zin maakt corona me blij: het is een bewijs dat dat die keuze de juiste was. 

Welke maatregel zou je morgen als Vlaamse minister-president of Belgische premier onmiddellijk doorvoeren?

Bedrijven worstelen met een tekort aan werkkrachten en anderzijds is er een fenomenale stijging merkbaar van kosten zoals grondstoffen, transport, lonen. Bedrijven zitten op hun tandvlees; ik zou twee dingen doen: een stop aan de onbeperkte werkloosheidsvergoeding om meer mensen aan het werk te krijgen. En daarnaast, om ademruimte te bieden aan ondernemingen: een indexsprong gedurende één à twee jaar.

Zit het met de winstgevendheid nog goed bij Corbeo?

Momenteel is dat nog ok, maar ik vraag me af of dat volgend jaar nog zo zal zijn. Nu pas stelt het probleem zich scherp en wij kunnen de prijsstijgingen niet volledig doorrekenen, vooral niet aan de retail.

Welk belangrijk project zal je volgend jaar opzetten of uitvoeren?

Dat zal de installatie van een reeks nieuwe machines zijn en de realisatie van een goede process flow.

Wat zal je wakker houden in 2022?

Het behouden van de familiale sfeer en de betrokkenheid. Wij hebben veel goede medewerkers, maar bij het zoeken naar nieuwe mensen is het vandaag niet meer mogelijk om het kaf van het koren te scheiden… (denkt na). Wij stellen geen eisen meer, alleen dat de kandidaten een beetje Nederlands kennen en willen werken. Meer nog, eigenlijk hebben wij kennis van het Nederlands al geschrapt. Willen werken volstaat; voor het overige leren wij de mensen alles zelf.

Zal het eind 2022 beter zijn voor jullie dan vandaag?

Ik ben heel erg op mijn hoede. Voor de retailsector dienen wij onze prijzen maanden vooraf op te geven. Dat is dus gebeurd voor 2022 en nog steeds swingen de prijzen van grondstoffen de pan uit… Ik vrees dat wij nu eventjes in eigen vel zullen moeten snijden, gewoon om de klanten te houden. 

Stop aan onbeperkte werkloosheidsuitkering”

Wat zeg je op volgende trefwoorden:

Armoede? Silvie: Minder kansen voor kleine kinderen. 
Index? Silvie: Ontmoediging. Er komt nu een geweldige loonaanpassing en wat me zeer teleurstelt is dat die niet gewaardeerd wordt. Er wordt niet over gerept. Idem voor de loonnorm die eveneens een verdoken indexaanpassing is geworden.
Overheid? Silvie: Inefficiënt. 
Risico? Silvie: Noodzakelijk. Zonder risico te nemen geraak je nergens. 
Winst? Silvie: Herinvesteren. Wij doen dat nog steeds in heel grote mate. 

Waar zou onze maatschappij meer aandacht moeten voor hebben?

Ik vind vooral dat er te weinig aandacht is voor positief nieuws. Waarom niet wat meer in de verf zetten dat er zoveel vrijwilligers zijn in België? Er zijn zoveel mensen die zich al jaren inzetten. De onophoudelijke stroom aan negatief nieuws maakt mensen chagrijnig.

Wat haal jij kracht uit?

Ik denk dat inspiratie en energie volledig uit jezelf moeten komen. Kracht haal ik uit de goede sfeer in het bedrijf, uit elk teken of woordje dat aantoont hoe mensen meedenken en hun best doen. Als dat gevoel helemaal verdwijnt, denk ik dat ik ermee stop.

Zal covid jouw leven in 2022 nog sterk bepalen?

Ik zie dat toch eerder positief. Ik verwacht dat de boosterprik sterk zal helpen en ik hoop tegelijk dat de verplichte vaccinatie er komt.

Wat ga je volgend jaar eindelijk (weer) doen, na al dat uitstel?

Mijn man en ik zijn wereldreizigers. Door covid was dat op een laag pitje gekomen.  Dat gaan wij nu weer oppikken. Wij combineren onze reizen met het zoeken naar leveranciers overal ter wereld.

Met wie zou je graag een week optrekken?

Ik zou graag een wereldvermaarde dj volgen. Die mensen leiden een hectisch leven en kunnen toch nog creatief bezig zijn. Een herkenbare uitdaging voor iemand met een bedrijf.

Zijn er initiatieven die je in 2022 wil steunen?

We steunen reeds vele jaren Artsen zonder Grenzen. Ik kom uit een familie met veel dokters. Er zijn zoveel plaatsen in de wereld waar basiszorg nauwelijks aanwezig is. Daarom is AzG zo’n mooi initiatief.

Welke deugd past best bij jou?

Moed, en misschien ook wel wat geloof (vertrouwen).

Van wie ga je in 2022 nog aangenaam verrast opkijken, denk je?

Misschien mijn zoon Christophe. (Lacht). Die is dit jaar afgestudeerd als economist en volgt nu Vlerick. Hij denkt eraan om zelfstandig te beginnen. Ik denk dan: “Die is mooi vertrokken!”

Artikel uit publicatie