Skip to main content
  • Nieuws
  • Wat brengt 2022 voor Peter Suys, zaakvoerder Eurabo?

Wat brengt 2022 voor Peter Suys, zaakvoerder Eurabo?

  • 10/01/2022

Acht Oost-Vlaamse ondernemers kijken terug op 2021 en blikken vooruit op 2022. Hierbij de nieuwjaarsbrief van Peter Suys, zaakvoerder Eurabo.

foto
© MarbleMoon

 

  • Opgericht in 1997
  • Verkoop van bouw- en isolatiematerialen voor de houtbouw, in combinatie met adviesverlening
  • Vestigingen in Ronse en Gent 
  • 35 medewerkers
  • DNA: De bouwwereld beter maken door meer gebruik te maken van natuurlijke bouwmaterialen, door kennis en door klanten op te leiden

 

Hoe kijk je terug op 2021?

Peter Suys: De laatste twee jaar zou de mens moeten begrepen hebben dat hij niet de Master of the Universe is. Wij moeten dringend afstappen van het idee dat wij alles naar onze hand kunnen zetten en vorm geven zoals wij wensen. Neem de grondstoffenkwestie. Wij zijn super georganiseerd in een globale economie met logistiek en digitalisering. En wat gebeurt er? Heel de supply chain stort in elkaar. En het is nog niet gedaan.

Dat heeft jouw bedrijf ook geraakt?

Wij hebben vooral getracht om onze bestaande klanten te kunnen blijven bedienen. Daarom hebben wij onze stocks aanzienlijk laten groeien. Daar kruipt natuurlijk veel geld (en risico) in. Met stijgingen van de prijs van houten materialen, van gemiddeld 30% tot uitschieters van 250% in nauwelijks zes maanden tijd, ondergaan de klanten uiteraard zelf grote prijsstijgingen en leveringsproblemen. Het is dus voortdurend zoeken naar alternatieven.

Was 2021 beter dan 2020?

Ik denk over die zaken niet in termen van slecht of goed. Het is wat het is. Je moet je voortdurend aanpassen. Het waren wel lastige en moeilijke jaren, dat durf ik wel zeggen.

Wat zouden beleidsmensen volgend jaar bij voorrang moeten aanpakken op economisch vlak?

Wat ik al jaren problematisch vind – en steeds meer – is alles wat te maken heeft met de arbeidsmarkt en de regelgeving daaromtrent. Die is contraproductief. Je wordt verondersteld om een beleid te voeren dat op maat is van de individuele werknemer, maar met al die regels is dat niet mogelijk. Je kan niet voluit gaan en bovendien moeten onze mensen zich bezig houden met de gekste administratieve rompslomp. Laatst nog met de telewerkregeling: die mist elke band met de realiteit van een bedrijf. Veel te veel regels dus op microniveau, veel te veel administratie.

Welke maatregel zou je morgen - als minister-president of premier – onmiddellijk invoeren? 

Ik zou pas een nieuwe overheidsregel toelaten indien er tegelijk twee andere worden afgeschaft. De enige manier om dit te bereiken is de overheid, de wetgever en de administratie op droog zaad te zetten en te zeggen: “Zoek oplossingen.” Ik bedoel niet noodzakelijk minder overheid, want de overheid is een belangrijke speler in ons leven. Maar ze moet wel doelgerichter, efficiënter en resultaatgerichter zijn. 

Wat is het belangrijkste project voor het bedrijf in 2022?

Met ons team samenzitten en voor de komende vijf à tien jaar ons doel, de focus en de roadmap erheen vastleggen. We hebben dat tien jaar geleden al gedaan en het stond twee jaar geleden ook op het programma, maar is door de gekende omstandigheden weggevallen. Nu wil ik absoluut dat het gebeurt, al moet ik het Sportpaleis afhuren om 20 mensen in een veilige setting te kunnen verzamelen.

Wat is de belangrijkste kopzorg?

De uitbreiding van het team. Het is hallucinant hoe moeilijk het is om mensen aan te trekken. Tegelijk moeten wij ervoor zorgen dat het team samenblijft.  

Zal 2022 beter zijn dan 2021?

Ja. Waarom? Omdat ik erin geloof. Je kan eens een tegenslag hebben, maar in grote lijnen ben ik altijd positief gebleven.

De overheid bezondigt zich aan micro-management”

Wat zeg je op volgende trefwoorden:

Armoede? Peter: Gevaar. Voor de maatschappij? Peter: Ja.
Index? Peter: Aanpassen. Afschaffen? Peter: Neen, aanpassen.
Overheid? Peter: Keizer Koster. De overheid bezondigt zich aan micro-management. Vlaanderen is – zo mogelijk – daarin nog erger geworden dan België.
Risico? Peter: Leven. Het leven is een risico. 
Winst? Peter: Een middel. 

Wat biedt je inspiratie?

In het algemeen mensen die op een positieve manier iets willen veranderen en er ook iets aan doen.  Ik heb geen goeroes, die zijn niet aan mij besteed. 

Zal covid jouw leven in 2022 nog sterk bepalen?

Dat is onvoorspelbaar, hé. Het beest zal niet weg zijn. Maar hoe groot de impact zal zijn, kan niemand zeggen en dat is de voorbije twee jaar ook gebleken.

Wat ga je volgend jaar eindelijk doen, na al die jaren van uitstel?

Minder werken. (Lacht).  Mijn managementteam weet het al: vanaf 2023 wil ik alle zes weken een week congé nemen.

Welk project ga je volgend jaar steunen?

Wij steunen al vele jaren Artsen zonder Grenzen. Voor 2022 ga ik iets doen wat ik nog nooit gedaan heb en dat is steun geven aan Amnesty International. Ik heb al een tijd de indruk dat het op vlak van democratie, rechten en internationale relaties slechter gaat in de wereld. 

Wat is jouw beste deugd?

Geloof! Voorzichtigheid alleszins niet, gematigdheid evenmin. Hoop? Neen… voor mij betekent dat niets. Ik ga voor ‘geloof’ dus,  dat je de dingen ten goede kan keren, dat je iets kan bijdragen en betekenen voor anderen. Eigenlijk is het geloven in jezelf. 

Van wie zal je volgend jaar verrast opkijken (in positieve zin)?

Daar hoef ik niet lang over na te denken: ons derde kleinkind dat met Pasen wordt geboren.

foto
© MarbleMoon


 

Artikel uit publicatie