Skip to main content
  • Nieuws
  • Wat brengt 2022 voor Mario Van de Voorde, CEO & founder IT1?

Wat brengt 2022 voor Mario Van de Voorde, CEO & founder IT1?

  • 11/01/2022

Acht Oost-Vlaamse ondernemers kijken terug op 2021 en blikken vooruit op 2022. Hierbij de nieuwjaarsbrief van Mario Van de Voorde, CEO & founder IT1.

foto

 

  • Opgericht in 1995
  • Hoofdzetel in Dendermonde, nog drie andere vestigingen in Vlaanderen
  • Leverancier van ICT- diensten en -oplossingen (b2b & b2gov). Infrastructuur (hard- en software) verkoop en verhuur, opleidingen voor werknemers en werkzoekenden, bouwen van webshops en e-commerce sites (WEBRAND)

 

Hoe kijk je terug op 2021?

Mario Van de Voorde: Covid heeft het leven beheerst, zowel privé als professioneel. Ik had vroeger al – en dit jaar opnieuw - geleerd dat het belangrijk is om reserves aan te leggen en te diversifiëren. Onze opleidingen zijn in covid-tijd met 50% gekelderd omdat fysieke sessies niet meer mochten. 

Was 2021 toch beter dan 2020 voor IT1?

Ik zag vooral veel golfslag- en jojobewegingen bij onze klanten. Gelukkig mogen wij ook aan een aantal overheidsklanten leveren die hieraan wat minder onderhevig waren.

Welke economische prioriteit(en) verwacht je dat de overheden in ons land volgend jaar tackelen? 

Het zal je niet verbazen dat ik de verdere digitalisering vermeld: zowel het digitaliseren van de overheid als organisatie, als het stimuleren van de digitalisering in kmo’s. Daar is nog veel groeimarge en via stimuli vanwege de overheid is er nog een zekere versnelling mogelijk.

Welke maatregel zou premier Van de Voorde meteen doorvoeren in 2022?

Meer ondernemers in het onderwijs brengen. Het onderwijs is het begin van een cyclus: hoe meer ondernemers je betrekt in het onderwijs, hoe meer ondernemers zullen opstaan. Ik ben zelf op mijn 19de begonnen met ondernemen en draag jonge starters dan ook een warm hart toe. Ik heb inmiddels deelgenomen aan ‘Ondernemers voor de Klas’ en ben sinds 2020 ook voorzitter van Netwerk Ondernemen, een organisatie die start-ups en scale-ups coacht.

Wat wordt het allerbelangrijkste project van 2022 voor IT1?

Het uitbouwen van een holdingstructuur. Dat moet mogelijk maken dat een bijkomend aantal medewerkers kunnen deelnemen aan het ondernemerschap van IT1.

Wat wordt de grootste bekommernis in het nieuwe jaar?

De leveringsproblemen. We weten nu al dat wij gedurende achttien maanden – sommigen voorspellen nog langer – leveringsproblemen gaan hebben. Wij kunnen momenteel bijna geen enkele bestelling volledig uitleveren. Ook het welzijn van onze medewerkers houdt me sterk bezig. Er zijn mensen die door covid aan hun limieten zitten. Elke dag thuis werken, met het gezin in de buurt…  Als mensen uitvallen omwille van corona zorgt dat voor bijkomende druk bij de rest van de ploeg.

Sluit IT1 2022 beter af dan 2021, denk je?

Dat is de bedoeling. We mikken nog steeds op groei. De jongste drie jaar kon IT1 jaarlijks 12,5% groeien.

Waar haal je kracht en vertrouwen uit?

Voor mij is dat reizen. Gelukkig heb ik de jongste maanden wat uitgestelde covid-trips kunnen hervatten. Anderzijds ben ik ervan overtuigd dat elke crisis opportuniteiten biedt. We kijken uit naar mogelijke overnames. Zo heb ik in covid-periode een overname gedaan van een webdevelopmentbedrijf uit Lokeren.

We weten nu al dat wij nog achttien maanden of langer leveringsproblemen gaan hebben”

Wat popt bij jou op bij het horen van volgende woorden?

Armoede? Mario: Daklozen.
Index? Mario: België is de uitzondering. 
Overheid? Mario: Positief. Al progressie geboekt maar nog veel groeimarge om efficiënter te worden. 
Risico? Mario: Ondernemers nemen risico, zonder veel vangnetten.
Winst? Mario: Heel belangrijk, na het allerbelangrijkste: gezondheid.

Wat ga je nu eindelijk realiseren volgend jaar, dat al zolang werd uitgesteld?

Ik zou graag Spaans leren. 

Met wie wil je graag een week op stap gaan en zijn/haar fantastische expertise delen?

Ik zou graag met sir Richard Branson een paar dagen optrekken. Hij was al ondernemer op zijn 16de. . Ik zou dolgraag zijn levensverhaal horen en liefst via een uitnodiging op zijn Necker Island. (knipoog)

Welke projecten ondersteun je?

Ik ben al lang heel actief in serviceclubs en die steunen goede doelen. IT1 heeft tijdens covid - via klanten - meer dan 100 pc’s geschonken aan studenten of gezinnen die niet de middelen hadden om van thuis les te volgen. Recent hebben wij ook een project gesteund voor de bouw van een kleuterschool in Malawi. Als je in die contreien steun verleent, is de glimlach op de gezichten van kinderen onvergetelijk en …veel groter dan bij ons.

Naast de zeven hoofdzonden zijn er ook zeven deugden. Welke past het meest bij jou?

Moed en vasthoudendheid. Als je die niet hebt, kan je niet jaar na jaar groeien.

Van wie gaan wij in 2022 nog verrast opkijken?

Ik denk van veel ondernemers die hun veerkracht zullen bewijzen en de crisis te boven komen. Velen hebben hun businessmodel aangepast. 

Artikel uit publicatie