Skip to main content
  • Nieuws
  • Wat brengt 2022 voor Leander De Cauter, zaakvoerder Magelaan?

Wat brengt 2022 voor Leander De Cauter, zaakvoerder Magelaan?

  • 12/01/2022

Acht Oost-Vlaamse ondernemers kijken terug op 2021 en blikken vooruit op 2022. Hierbij de nieuwjaarsbrief van Leander De Cauter, zaakvoerder Magelaan.

foto
© Colourful Zebra

 

  • Opgericht in 1985
  • Gent
  • 15 medewerkers
  • Helpt bedrijven bij strategische marketing en met creatief team (grafisch ontwerpers, sociale media experten, copywriters en webdevelopers) voor de creatieve uitrol
  • DNA: Echt luisteren naar mensen en vanuit de ROI van de klant denken

 

2021 zal een apart jaar blijven in onze herinnering. Wat neem jij mee van die periode?

Leander De Cauter: De paniek die in 2020 bij een aantal mensen en bedrijven overduidelijk was, heeft plaatsgemaakt voor wat meer ratio. Sommige bedrijven hebben opportuniteiten gezocht, maar ik ken er ook die hun hele marketingafdeling hebben ontslaan. Iedereen heeft nu wel zijn modus operandi gevonden. Men leerde om te gaan met de ‘problematiek’.

Waar liggen de economische prioriteiten in 2022 volgens jou?

Prioritair lijkt me alles wat met grondstoffen en energie te maken heeft. Dat heeft een enorme impact op de prijzen. Vraag is wat een landje als het onze daar kan aan doen en of dit in 2022 zal stabiliseren en dalen. Het wordt nooit meer als voorheen, vermoed ik. Wij zijn steeds verwend geweest met just in time en snelle leveringen. In een aantal sectoren valt dit nu volledig weg en wat zal daar de impact van zijn? 

Welke ingreep of maatregel voer jij als topminister in 2022 onmiddellijk door?

Wat duidelijk is en dat geldt in de hele wereld: onze fiscaliteit is de economie niet gevolgd. Er is nood aan een meer eerlijke fiscaliteit voor grote bedrijven; daar worden wij allemaal beter van.

Waar zal Magelaan prioritair aandacht aan schenken volgend jaar?

Wij hebben continu een aantal innovatieprojecten lopen, maar in 2022 komen er een aantal samen. Dat gaat dan over technologische innovatie, over onze werkwijze en het aanbod. 

Waar lig je al eens wakker van?

Wij hebben het geluk om geen knelpuntberoepen in huis te hebben. Als wij vacatures uitschrijven, krijgen wij daar altijd veel reacties op.  Het komt eropaan om goede profielen aan ons te binden. Maar wij kennen niet de problemen van veel andere ondernemers op dat vlak.

Je bent nu eventjes Madame Blanche: staan jullie er eind 2022 beter voor dan nu?

Wij verwachten dat wel, heel zeker. 2021 was al een stukje beter en volgend jaar moeten wij dat kunnen consolideren.

Waar moet er volgens jou meer aandacht aan geschonken worden?

Wat me vandaag heel sterk bezighoudt is het waarom van de polarisering. We zijn nog nooit zoveel in aanraking geweest met wetenschap, maar dat lokt ook een tegenreactie uit. Ik ben een groot voorstander van kritisch denken op voorwaarde dat het onderbouwd is. Dat mis ik vandaag. Ik denk dat dat tot polarisatie leidt. Als je dat alles koppelt aan de energieprijzen en de grondstoffen dan krijg je een polarisatiecocktail. Daar maak ik me maatschappelijk wel wat zorgen over.

Wat geeft je kracht om door te doen?

Wijn is mijn grote passie (lacht), maar vooral boeken en gesprekken met andere mensen inspireren mij altijd, ook wanneer ik hun opinie niet deel.

Wat me vandaag heel sterk bezig houdt, is het waarom van de polarisering”

Waar denk je aan als ik zeg:

Armoede? Leander: Te hoog in ons land. Ik ben voorzitter van de raad van bestuur van een scholengroep met dertien scholen. Ik ken het syndroom van de lege boterhammendoos. In de helft van de gevallen is er een duidelijke link met armoede. In die gevallen ziet de boterhammendoos er aan het begin van de maand anders uit dan aan het eind. Wat ook de reden van de armoede is, de kinderen zijn machteloos.
Index? Leander: Pijnlijk maar noodzakelijk. Van alle systemen in Europa denk ik dat de index het betere is om te zorgen voor een structurele verhoging van de welvaart. Op voorwaarde dat de korf correct is samengesteld en dat we onze concurrentiepositie t.o.v. onze buurlanden niet ondermijnen.
Overheid? Is de afgelopen periode noodzakelijk gebleken. Al blijft de nood aan meer efficiëntie hoog op de agenda.
Risico? Hoort bij ondernemen.
Winst? Basis voor welvaart. 

Zal covid jouw leefomgeving nog sterk bepalen in 2022?

Zo weinig mogelijk graag. We moeten blijven leven, hé, voorzichtig maar niet verkrampt. Ik denk overigens niet dat de aanpak in ons land van covid veel beter kon. Uiteraard zijn er fouten gemaakt en zijn er maatregelen die onprettig waren.

Wat ga je in 2022 niet langer uitstellen?

Ik ben altijd boeken blijven kopen en de afgelopen twee jaar ben ik die ook (lachje) … beginnen lezen. Vooral non-fictie.

Wie zou voor een week jouw compagnon de route kunnen zijn?

Het is technisch een beetje moeilijk, maar toch kies ik voor de 16de-eeuwse figuur van Michel de Montaigne. Ik herken een aantal dingen die mij raken: werken aan jezelf, je rol in de maatschappij, kritisch zijn. Veel elementen waarover ik graag met hem in een hedendaagse context zou spreken.

Aan welke initiatieven wil je je steun verlenen in het nieuwe jaar?

Persoonlijk en ook met Magelaan steunen wij met overtuiging het Streekfonds Oost-Vlaanderen. Op die manier help je sociale initiatieven met een zichtbare en lokale impact. 

Welke deugd zal je in 2022 het meest nastreven?

‘Focus’ zal mijn ambitie zijn, zowel professioneel als in mijn directe omgeving. 

Van wie kijken jij en ik verrast op in 2022?

‘De mens’. Ik geloof dat wij volgend jaar de veerkracht van de mens in het algemeen gaan ervaren en op een aangename manier verrast zullen worden.

Artikel uit publicatie