Skip to main content
  • Nieuws
  • Wat brengt 2022 voor Johan De Meyer, plant manager Entrematic ?

Wat brengt 2022 voor Johan De Meyer, plant manager Entrematic ?

  • 11/01/2022

Acht Oost-Vlaamse ondernemers kijken terug op 2021 en blikken vooruit op 2022. Hierbij de nieuwjaarsbrief van Johan De Meyer, plant manager Entrematic.

foto

 

  • Producent van snellooppoorten in Moorsel (Aalst), behoort tot de groep Assa Abloy
  • 140 werknemers
  • DNA: Technisch zeer innovatief en sterke klantgerichtheid door nauwe ondersteuning van dealers via o.a. training

 

Wat onthoud je van 2021?

Johan De Meyer: 2021 was voor Entrematic een vrij goed jaar. Het bedrijf heeft zich goed herpakt. Toen de crisis toesloeg in maart vorig jaar dacht ik: ‘Hier raken wij de eerste drie tot vijf jaar niet uit.’ Maar dat is reuzegoed meegevallen, onder andere door de steunmaatregelen van de overheid. Maar ook internationaal is het onvoorstelbaar hoe snel de economie zich hersteld heeft en hoe de beurs is rechtgeveerd. Bepalende fenomenen waren verder het gebrek aan grondstoffen en mankracht. Dat alles heeft ervoor gezorgd dat onze mensen hard hebben moeten werken en onder grote druk hebben gestaan. 

Wat is het belangrijkste werkpunt voor onze regeringen in 2022?

De stijgende prijzen van de grondstoffen en in het leven van elke dag. Ik merk dat het leeft op de werkvloer. Voor de gemiddelde man in de straat wordt dat een probleem. Een tweede absolute prioriteit is: mensen om onze jobs in te vullen. Misschien moeten wij eens kijken hoe ze het in Australië oplossen, met selectieve migratie die een meerwaarde levert op economisch vlak. Wij hebben het aartsmoeilijk om  mensen te vinden. 

Wat is het belangrijkste project bij Entrematic volgend jaar?

Het uitbouwen van een nieuwe organisatie voor het supply chain team, het eigenlijke productieteam. 

Staat het bedrijf er over een jaar beter voor dan nu?

Daar ben ik van overtuigd. Wij hebben een aantal troeven in handen en die gaan wij volop uitspelen. Ik ben niet pessimistisch.

Onze mensen hebben onder grote druk gestaan het voorbije jaar”

Wat roepen volgende begrippen bij jou op?

Index? Johan: Moeilijk. Zolang België als enig land een automatische koppeling van de lonen aan de index hanteert, is dat een gevaar voor onze concurrentiekracht.
Overheid? Johan:  Daar denk ik genuanceerd over. Het kan natuurlijk altijd veel beter, maar ga er maar aan staan in covid-tijd.
Risico? Johan: Hoort bij ondernemen.  Maar dat impliceert dat  de beloning voor het nemen van risico’s hoog mag zijn.  
Winst? Johan:  Noodzakelijk.  Het motiveert en drijft mensen. Als mensen er niet beter van worden door wat ze doen op het werk, gaat het niet.  Anderzijds stel ik me wel vragen bij een model van ongebreidelde groei. Alleen, ik heb geen alternatief. 

Uit wat put je kracht?

Ik ben van nature nogal gedreven en heb weinig nodig om gemotiveerd te raken.  Maar ik heb veel gereisd in een vroegere periode, in Oost-Europa, India en China.  Als je dan de leefomstandigheden in die landen met de onze vergelijkt, dan hebben wij hier echt niet veel te klagen. Ja, er is veel druk en ja, je moet voortdurend problemen oplossen. Maar als je daar niet mee om kan: begin er dan niet aan.

Blijft covid het leven van elkeen sterk beïnvloeden, denk je?

Ik vrees vrij sterk.  Ik verwacht een redelijk normale zomer met een covid-pas, maar voor de winter 2022 vrees ik hetzelfde scenario als nu.  Als ik merk dat 35.000 mensen hun zondag opofferen om in Brussel tegen de maatregelen te betogen en ontkennen dat er mensen in de ziekenhuizen sterven… ik kan daar niet bij.  Ik vind dat erg.

Wat ga je in 2022 niet langer meer uitstellen?

Ik heb niets uitgesteld in mijn leven. Ik leid het leven dat ik graag leid. Ik ben blij als ik een paar keer per jaar paardenkoersen kan bijwonen in Parijs of Deauville. Grote eisen stel ik niet. Ik ga volgend jaar  wel mijn verlof opnemen (lacht) en opnieuw meer sporten. 

Wie mag jou uitnodigen om een week samen op te trekken?

Had je me dit tien jaar geleden gevraagd, dan zou mijn antwoord zeker Nelson Mandela geweest zijn. Vandaag zou  ik een trip met Barack Obama wel zien zitten.

Wie of wat krijgt jouw steun in 2022?

Ik wil daar niet te veel mee uitpakken maar vernoem misschien wel onze steun aan ‘Kom op tegen Kanker’ of het ‘Kinderkankerfonds’  omdat mijn echtgenote er in 2006 zelf mee werd geconfronteerd en een schoonzus aan de gevolgen ervan is overleden. 

Welke deugd sluit best aan bij jou?

Niet ‘gematigdheid’ in elk geval: ik kan me behoorlijk kwaad maken. ‘Geloof’ of ‘hoop’, evenmin, beide zijn net wat te wollig voor mij. Misschien toch ‘moed’ en ‘vasthoudendheid’; ik geef niet rap op. En ik kan me focussen op een doel. 

Van wie of wat gaan wij nog aangenaam opkijken in 2022?

Ik wou dat ik premier Alexander De Croo kon noemen. Maar echte, noodzakelijke, structurele veranderingen zijn er tot nu toe niet. En dus hoop ik verder op een beleid dat ondernemerschap steunt en tegelijk voldoende sociaal is. Laat mensen ondernemen, laat het vooruit gaan, maar niet ten koste van alles. In het buitenland verwacht ik veel van Joe Biden. Ik was heel blij met zijn verkiezing en hoop dat hij de rol die wij van hem verwachten, zal waarmaken. 

foto

Artikel uit publicatie