Skip to main content
  • Nieuws
  • "Voor Vondelmolen is duurzaam ondernemen geen hype, maar een wezenlijk deel van de bedrijfsvoering"

"Voor Vondelmolen is duurzaam ondernemen geen hype, maar een wezenlijk deel van de bedrijfsvoering"

  • 19/02/2021

Als op en top Vlaams bedrijf – gevestigd in het Oost-Vlaamse Lebbeke, nog steeds op de plaats waar het in 1867 begon – produceert Vondelmolen jaarlijks meer dan 7 miljoen kilogram peperkoek, waarvan meer dan de helft bestemd is voor export, van Frankrijk tot Japan. CEO Jo Dekeyzer heeft als uitdagende taak om traditionele recepten en werkwijzen te vertalen naar een hedendaagse en duurzame manier van produceren.

Groen tussen de oren

“Duurzaam ondernemen zit letterlijk ingebakken in de genen van ons bedrijf. Het is geen specifieke zoektocht voor ons, en nog minder een hype om mee te surfen op duurzaamheid. Bij elke belangrijke bedrijfsbeslissing stellen we onszelf automatisch de vraag hoe we de duurzaamheidstoets kunnen doorstaan. Want een grote investering in bijvoorbeeld een persluchtcompressor – een echte energieslokop – biedt ons niet alleen de garantie om technologisch up-to-date te blijven en efficiënter te produceren, maar ook om onze bedrijfsprocessen – in de ruimste zin van het woord – groener en duurzamer te maken.”

‘Don’t work harder, work smarter’

“Ik geef een ander voorbeeld. Enkele jaren geleden installeerden we een gloednieuw tankenpark in ons bedrijf voor de opslag van grondstoffen, zoals honing of stroop. Een investering met een stevig prijskaartje, maar die ons op diverse manieren op weg helpt naar een duurzamer productieproces. Grondstoffen moeten immers niet meer aangeleverd worden in (wegwerp)plastic containers. Daarnaast zorgt de opslag in ons tankenpark voor ideale opslagomstandigheden, extra grondstofwaardering (met minder kleefverliezen) en minder logistieke handelingen voor onze operatoren. De energie voor het op temperatuur houden van het park is trouwens afkomstig van onze eigen zonnepanelen.”

“Bij Vondelmolen zetten we ook volop in op ‘sun trackers’ om natuurlijk licht naar binnen te ‘trekken’, warmterecuperatie bij onze persluchtinstallaties, afvalsortering, bijdragen aan voedselbanken, steun aan sociale activiteiten en sponsoring van sportwedstrijden, zoals bijvoorbeeld het damesveldrijden.”

Zeer trots op SDG Pioneer-certificaat van VN

“Dankzij onze jarenlange focus op duurzaam ondernemen vierden we in 2015 onze tiende deelname aan het Milieucharter van Voka. De verruiming naar het traject van zeventien ‘Sustainable Development Goals’ van de VN gaf ons een unieke kans om onze acties in een ruimer kader te plaatsen. Duurzaam ondernemen is immer veel meer dan enkel aandacht voor het milieu. Ook veilige werkomstandigheden voor werknemers en leveranciers, goede relaties met omwonenden, gezonde voeding en gendergelijkheid zijn belangrijke aandachtspunten.”

“We zijn dan ook zeer fier dat we onlangs het UNITAR SDG Pioneer-certificaat in de wacht sleepten! In heel België zijn er jaarlijks trouwens slechts honderd bedrijven die hierin slagen.”

Begeleidende rol van Voka

“Als ‘organisator’ van het Milieucharter en nu ook van het Charter Duurzaam Ondernemen is Voka voor Vondelmolen een belangrijke ‘derde’ die meekijkt, evalueert en ondersteuning biedt om het SDG-traject van de VN te volgen. Tegelijk daagt Voka ons voortdurend uit om de lat hoger te leggen. Deze aanpak houdt ons scherp en motiveert ons nog meer om ons bedrijf klaar te stomen voor de toekomst.”

IMU - vzw - Salesforce
IMU - vzw - Bebat
IMU - vzw - Remant
imu - vzw - Altez
IMU - VZW - multibureau

Artikel uit publicatie