Skip to main content
  • Nieuws
  • Voor Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen is Willy Naessens voortaan een Voka Legende

Voor Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen is Willy Naessens voortaan een Voka Legende

  • 01/12/2017

Oprichter en bezieler van de ondernemingsgroep die zijn naam draagt, Willy Naessens (78), zal op 21 december 2017 voor een volle Gentse UFO-aula door Voka – Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen worden gehuldigd. Hij ontvangt dan de titel ‘Voka Legende’, een lifetime achievement award die Voka toekent aan wie tijdens zijn of haar loopbaan de uitstraling van Oost-Vlaanderen op een buitengewone manier wist te versterken. Ondernemer Willy Naessens wordt de vierde Voka Legende en volgt de Gentse burgemeester Daniël Termont op.

Willy Naessens - Voka Legende

 

De in Elsegem (Wortegem-Petegem) als molenaarszoon geboren Willy Naessens was er letterlijk als de kippen bij. Op zijn veertiende hield hij de school voor bekeken. Van dan af zou hij zich ontpoppen tot een gedreven en charismatische rasondernemer, eerst als kippenkweker, dan als handelaar in veevoeders. Maar het is vooral als bouwaannemer dat Willy Naessens écht furore zal maken en zijn groot zakelijk talent duidelijk wordt.

Chris De Hollander, voorzitter Voka – Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen: “Met Willy Naessens huldigen wij een man die ons toont wat het écht betekent ondernemer te zijn. Willy nam in zijn bijna 65-jaar durende carrière – en tot op vandaag – behoorlijk wat risico maar wist tegelijk een onwaarschijnlijk duurzaam groeitraject af te leggen. De groep is nu klaar voor een grote internationale sprong. In zijn heel eigen stijl is Willy een visionair en een groot Oost-Vlaams ondernemer.”

 

Allrounder en selfmade man, maar vooral ondernemer pur sang

De succesvolle strategie van Willy Naessens steunt op een aantal strikt toegepaste principes zoals verticale integratie en diversificatie. Daarnaast zag Willy al snel het belang in van menselijk kapitaal. Binnen de groep gaat veel aandacht naar de opleiding en begeleiding van medewerkers. In de bedrijven van de groep heerst een heel eigen ‘Willy Naessens’-sfeer.

De Willy Naessens Group omvat 30 bedrijven, goed voor een omzet van meer dan € 400 miljoen en ruim 1500 medewerkers in twee divisies: Build en Food. Willy Naessens is vandaag de nummer 1 in de Benelux op vlak van industriebouw en de bouw van zwembaden. Een totale verticale integratie van verschillende bouwbedrijven zorgt voor een heel herkenbare aanpak, van studiedienst en productie tot eigen transport en montage. 

Willy Naessens Food is marktleider in België als distributeur van bereide voedingswaren maar produceert zelf ook verschillende vleeswaren. Ook hier wordt het principe van verticale integratie gehuldigd: vleeswaren worden geproduceerd, verpakt en verdeeld naar beenhouwers en traiteurs via een geheel interne organisatie.

Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder Voka – Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen: “Wij kennen Willy Naessens als een onvermoeibare rasondernemer die vele anderen weet te inspireren. Hoewel hij zijn bedrijf in één generatie van 0 tot 1500 medewerkers wist te brengen, is hij steeds zichzelf gebleven. Recht door zee, scherpzinnig, menselijk en met zin voor humor.”

De steeds joviaal gebleven topondernemer heeft een groot hart. Hij steunt tal van projecten met maatschappelijke meerwaarde en heeft oog voor de ruimere omgeving. 
Paarden zijn de grote passie van Willy Naessens en ook op dit vlak gaat Willy Naessens voor de top. In hartje Vlaamse Ardennen bouwde hij een schitterende stoeterij en een bijzondere collectie koetsen uit. 

Wie wordt Voka Legende?

Hij/zij heeft tijdens zijn/haar loopbaan op een ondernemende manier een wezenlijke bijdrage geleverd aan de maatschappelijke vooruitgang en de internationale reputatie van Oost-Vlaanderen. Hij/zij heeft hierbij blijk gegeven van groot leiderschap. 

De Voka Legende is een life time achievement award die wordt toegekend door Voka – Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen.

Erelijst

  • 2014 Prof. Marc Van Montagu
  • 2015 Ivan De Witte
  • 2016 Daniël Termont
  • 2017  Willy Naessens 

Ook Willy Naessens krijgt Legendeplaket op het Legendenplein

Als nieuwe Voka Legende krijgt Willy Naessens op 21 december het Voka-Legendeplaket overhandigd. Ook wordt een Legendeplaket met zijn naam aangebracht op het ‘Legendenplein’, het aan de Schelde gelegen terras van de Voka Box in de Lammerstraat. Op deze plek bouwt Voka Oost-Vlaanderen sinds 2014 aan een Oost-Vlaamse walk of fame.

De huldiging van Voka Legende Willy Naessens volgt bij aanvang van het Voka-Nieuwjaarsevent in UFO, St.-Pietersnieuwstraat. Ontdek hier het programma.

Contactpersoon

Geert Moerman

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Eerstelijnsadvies voor uw bedrijf? Onze leden, partners en experts helpen u graag verder!

Stel uw vraag

Met Willy Naessens huldigen wij een man die ons toont wat het écht betekent ondernemer te zijn.