Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka West-Vlaanderen wenst Marc Adriansens een goede vaart als nieuwe voorzitter van de Voka Havenvereniging

Voka West-Vlaanderen wenst Marc Adriansens een goede vaart als nieuwe voorzitter van de Voka Havenvereniging

  • 18/09/2018

Sinds gisteren is Marc Adriansens de nieuwe kapitein van de Voka, Vlaamse Havenvereniging. De Managing Director van het bedrijf ICO uit Zeebrugge volgt Nicolas Saverys op, gedelegeerd bestuurder van het Antwerpse bedrijf Exmar. De Voka Havenvereniging is een samenwerkingsplatform van de 4 private havengemeenschappen in Vlaanderen (Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge). Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen wenst Marc Adriansens heel veel succes toe in zijn nieuwe functie. “We zijn bijzonder blij dat een West-Vlaming de rol opneemt als vertegenwoordiger van de bedrijven in het brede Vlaamse havenlandschap. Zeker met de in aantocht zijnde verkiezingen kan het belang ervan niet onderschat worden”, zegt Bert Mons van Voka West-Vlaanderen.

Als voorzitter van Apzi is Marc Adriansens nu al het gezicht en de stem van de havenbedrijven in Zeebrugge. Daarnaast is hij ook voorzitter van de West-Vlaamse Havenraad. Dit is een krachtenbundeling van Apzi, de Oostendse Havengemeenschap en Voka West-Vlaanderen. Daar voegt hij nu dus het voorzitterschap van het overkoepelende orgaan van de vier Vlaamse private havengemeenschappen aan toe.Haven Zeebrugge

Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen, is blij dat Marc Adriansens het voorzitterschap van de Voka Havenvereniging wil opnemen. “We zitten in een cruciale fase. Niet alleen is het havenlandschap volop in beweging, we staan ook aan de vooravond van lokale verkiezingen die quasi meteen overgaan in Vlaamse en federale verkiezingen. Het is dus hét moment om de belangen van onze havens extra in de verf te zetten en te wegen op de noodzakelijke besluitvorming. Elke haven in Vlaanderen heeft zijn eigen troeven, maar kent ook uitdagingen. Dit is eveneens het geval voor de zeehavens van Zeebrugge en Oostende. Het is uitermate belangrijk dat we nu vooruit kijken om de economische koppositie van onze havens verder te vrijwaren en te versterken.”

De haven van Zeebrugge is goed voor een toegevoegde waarde van ca. 2 miljard euro en een werkgelegenheid van meer dan 20.000 FTE’s. Wat de haven van Oostende betreft, is dit bijna 900 miljoen euro aan toegevoegde waarde en 10.000 FTE’s. “Het belang van beide West-Vlaamse zeehavens valt dus niet te onderschatten”, aldus nog Bert Mons.

De inauguratie van de nieuwe voorzitter is dan ook een ideaal moment om de vragen en bezorgdheden van de bedrijven in de havens van Zeebrugge en Oostende naar voor te schuiven. “Onze havens zijn onmisbare schakels in de nationale supply chain en een goede ontsluiting is daarbij cruciaal. In de toekomst zullen onze havens daarom ook nog meer moeten samenwerken. Een belangrijk punt hierbij is de aanwezigheid van hoogwaardige infrastructuur en een uitstekende mobiliteit en hinterlandverbinding. Voor Zeebrugge pleiten we reeds lang voor een tweede volwaardige zeesluis om de toegang tot de Zeebrugse achterhaven te garanderen. De werken hiervoor moeten nu zo snel mogelijk kunnen starten. Voor wat Oostende betreft, is er nood aan bijkomende ruimte zodat de boomende offshore industrie haar groeipotentieel volop kan realiseren. Een ander belangrijk thema is het beperken van de impact van de nakende Brexit door middel van een nauwe samenwerking met de douane en nieuwe ICT-platformen”, besluit Bert Mons.

Over Marc Adriansens

Marc Adriansens is Managing Director van International Car Operators (ICO) in Zeebrugge en is sinds 2014 voorzitter van Apzi, de vereniging van Zeebrugse havenondernemingen. ICO is wereldwijd toonaangevend in de behandeling en opslag van roll-on/roll-off cargo. Naast het laden en lossen van nieuwe wagens, constructiemateriaal en heavy lifts biedt ICO ook vehicle processing, scheepsagentuur en complete afhandeling van douaneverplichtingen alsook het volledige logistieke door-to-door pakket van fabriek tot levering bij de klant / dealer. ICO is een 100% dochteronderneming van Nippon Yusen Kaisha (NYK), een van de belangrijkste transportbedrijven ter wereld.

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag