Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka West-Vlaanderen en Région des Hauts-de-France slaan handen in elkaar

Voka West-Vlaanderen en Région des Hauts-de-France slaan handen in elkaar

  • 26/03/2018

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen trekt voluit de kaart van de grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit en versterkt daarom haar samenwerking met de Région des Hauts-de-France. Lieven Danneels, voorzitter van Voka West-Vlaanderen, ontving vandaag Vlaams Minister-president Geert Bourgeois en diens Noord-Franse ambtsgenoot Xavier Bertrand. Op de agenda stonden onder meer een kennismaking met de West-Vlaamse economie en een overleg omtrent Vlaamse en Franse onderwijs- en tewerkstellingsinitiatieven.

Tijdens twee werkbezoeken aan Televic in Izegem en Van de Wiele in Marke werd Xavier Bertrand, Président de la Région des Hauts-de-France, ondergedompeld in het West-Vlaams economisch weefsel. Er werd uitgebreid gepraat over maatregelen om de arbeidsmobiliteit van werkzoekenden vanuit Noord-Frankrijk naar West-Vlaanderen verder te intensifiëren. Ook uitwisselingen over het Vlaamse ‘duaal leren’ en het Franse ‘apprentissage’ kwamen uitvoerig aan bod.

“Het is geen geheim dat onze West-Vlaamse bedrijven de grootste moeite hebben om hun vacatures ingevuld te krijgen”, zegt Lieven Danneels, CEO van Televic en Voorzitter van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. Doel van de samenwerking met de Région des Hauts-de-France is om in het komende anderhalf jaar niet minder dan 300 West-Vlaamse vacatures in te vullen met Noord-Franse werkzoekenden.

Dit zal gebeuren aan de hand van een aantal initiatieven. Zo komt er een hechte samenwerking tussen Voka West-Vlaanderen en Proch’Emploi, de nieuwe arbeidsbemiddelingsdienst van de Région des Hauts-de-France. We gaan onze West-Vlaamse bedrijven en hun vacature-aanbod mede dankzij de social mediakanalen van Proch’Emploi een ruimere bekendheid geven. Daarnaast zullen Franstalige radiospots over onze bedrijven en sectoren op diverse lokale Noord-Franse zenders worden verspreid. In de loop van april zal Voka West-Vlaanderen ook een compleet vernieuwde website voor Franstalige werkzoekenden lanceren. Dit platform zal hen informeren over de troeven van werken in onze regio en hen begeleiden naar het voor hen relevante West-Vlaamse vacature-aanbod.

Naast deze initiatieven wordt ook werk gemaakt van grensoverschrijdende ‘Excellente stages’ om Noord-Franse hogeschool- en universiteitsstudenten met een technische opleiding te motiveren om de grens over te steken.

We werken dus aan acties op het snijvlak van tewerkstelling, onderwijs en opleiding mét een grensoverschrijdend Frans-West-Vlaams karakter. Dat maakt dit partnerschap met de Région des Hauts-de-France uniek, besluit Lieven Danneels.”

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder