Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka Vlaams-Brabant zet hoog in op digitale omschakeling kmo's

Voka Vlaams-Brabant zet hoog in op digitale omschakeling kmo's

  • 10/02/2020

Op 31 maart 2020 organiseert Voka Vlaams-Brabant Verderkijkers 2020. Dit event staat volledig in het teken van de digitalisatie bij kmo’s. Indien Vlaamse kmo’s hun concurrentiepositie wensen te verstevigen, is het noodzakelijk om te digitaliseren. Voka Vlaams-Brabant nodigt daarom gerenommeerde sprekers zoals Thierry Geerts, Mieke De Ketelaere en Carine Lucas uit die met hun expertise KMO’s een digitale rugzak aanreiken.

Gebrek aan enthousiasme digitalisatie zet rem op groei bij Vlaamse kmo’s

Belgische kmo’s zorgen voor ongeveer 70% van de tewerkstelling in de private sector. Desondanks is hun aandeel in de digitalisatie van ondernemingen in Vlaanderen, beperkt. Meer nog, de Vlaamse kmo wordt hierin ruimschoots voorbijgestoken door grotere ondernemingen en digitale startups. Tal van kmo’s nemen nog steeds een gereserveerde houding aan ten opzichte van (interne) digitalisatie. Uit bevraging blijkt dat bij meer dan de helft van de Belgische kmo’s de sense of urgency ontbreekt om hun bedrijf klaar te maken voor een (digitale) toekomst.

Topsprekers van Google en imec brengen artificial intelligence en business model innovatie

VOKA neemt met Verderkijkers 2020 de digitale drempels voor haar leden-ondernemingen weg en benadrukt de voordelen van een digitale transformatie. Dankzij topsprekers van Google en imec in combinatie met talrijke workshops, krijgen ondernemers handvaten om hun digitale transformatie waar te maken.

Een greep uit het aanbod:

  • Thierry Geerts (Country Director - Google Belgium) stelt in zijn boek Digitalis: hoe we onze wereld kunnen heruitvinden dat élk bedrijf haar business model in vraag moet blijven stellen om niet achterop te geraken. Het succes van Google wijdt hij onder meer aan het vatten van de tijdsgeest en hier handig op inspelen. Tijdens zijn uiteenzetting motiveert hij ondernemers om hun businessmodel te conformeren aan het huidige digitale ondernemersklimaat.
  • Tijdens de inspiratiesessie zullen sprekers ervaringen delen over 3 topics die van groot belang zijn bij deze transformatie: New Business Models, Digital Mindset en Data & AI. Kennis van nieuwe businessmodellen zijn essentieel voor een (digitale) dienstverlening van de kmo van de toekomst. Big data vormt hierbij een welgekomen ondersteuning voor bijvoorbeeld het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Tijdens haar inspiratiesessie maakt Mieke De Ketelaere, Program Director AI – imec, de kmo wegwijs in de integratie van deze technologie.
  • De grootste uitdaging voor de kmo is echter de digitale mindset van het bedrijf. Er moeten voldoende middelen en tijd vrijgemaakt worden om de awareness hier rond te voeden. Uit onderzoek blijkt dat er een rechtstreeks verband is tussen de manier van werken en denken, de cultuur en de slaagkansen van digitale projecten . Carine Lucas, Expert Digital Innovation – Agoria, zal hierover de introductie verzorgen.

Artificiële intelligentie staat hoog op de agenda bij de Vlaamse regering, en moet ook hoog op de agenda staan bij bedrijven en kennisinstellingen. De grote toestroom aan data en de opkomst van AI dwingt onze ondernemingen en ook de kmo’s om een digitale mindset te hebben. Momenteel lijken veel zaken nog wat futuristisch, maar deze revolutie zal nog sterker, dynamischer en ingrijpender zijn dan die van het internet in de jaren ’90.

Hans Maertens, Gedelegeerd Bestuurder Voka

Voka zet noden ondernemers op agenda bij Vlaamse Overheid

Uiteraard is het belangrijk dat de Vlaamse overheid hier voldoende ondersteuning biedt. Om de behoeften en ervaringen uit wisselen tussen het bedrijfsleven en de overheid wordt de inhoudelijke inspiratienamiddag afgesloten met een debat. Het panel zal o.a. bestaan uit Hilde Crevits, Vlaams Minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw; Thierry Geerts, Country Director Google Belgium; Hans Maertens, Gedelegeerd bestuurder Voka – Vlaams netwerk van ondernemingen.

"Artificiële intelligentie staat hoog op de agenda bij de Vlaamse regering, en moet ook hoog op de agenda staan bij bedrijven en kennisinstellingen. De grote toestroom aan data en de opkomst van AI dwingt onze ondernemingen en ook de kmo’s om een digitale mindset te hebben. Momenteel lijken veel zaken nog wat futuristisch, maar deze revolutie zal nog sterker, dynamischer en ingrijpender zijn dan die van het internet in de jaren ’90.", aldus Hans Maertens.

Na dit debat hebben alle deelnemers de kans om hun ervaringen en vragen onderling en/of naar de sprekers toe uit te wisselen tijdens een afsluitend netwerkmoment gecombineerd met een walking dinner.

Meer info

Locatie

Locatie
Bergkapelstraat 98
1840 Londerzeel

Datum

dinsdag 31 maart 2020
14.30 u tot 20.00
 

Prijs

€ 60 (excl. btw)

Alle informatie over het event vind je hier terug.

Contactpersoon

Joël Dewalheyns

Adviseur Innovatie & Digitalisatie

Proximus
BMW Brussels
ING
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
Logo Premed
Logo Randstad