Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka Vlaams-Brabant trekt naar het economisch hart van Duitsland

Voka Vlaams-Brabant trekt naar het economisch hart van Duitsland

  • 20/11/2019

Van 18 tot en met 20 november organiseerde MindGate en Voka Vlaams-Brabant een internationale zakenmissie. Gerugsteund door KU Leuven, provincie Vlaams-Brabant, Voka en Stad Leuven zakten een 30-tal Leuvense ondernemers, geleid door Leuvens burgermeester Mohamed Ridouani, naar Stuttgart. De zuidelijk gelegen industriestad staat ondertussen te boek als pioneer van de hoogtechnologische maakindustrie in Europa. 

Economisch centrum van Duitsland

Op vlak van economische ontwikkelingen kan Stuttgart heel wat adelbrieven voorleggen. Gekend om haar welvarende auto-industrie herbergt de stad een hoop aanstaande merken zoals onder meer Porsche en Mercedes. Mohamed Ridouani, Leuvens burgemeester en delegatieleider duidt waarom deze bestemming geen lukrake keuze was. "Deze missie is belangrijk voor de Leuvense regio. We hebben hier veel contact gelegd en een pak kansen op samenwerking en projecten kunnen benutten. Dit is noodzakelijk om in onze eigen regio extra werkgelegenheid te creëren. 

Verwantschap

Daarnaast vertoont de industrie in Stuttgart heel wat raakvlakken met Leuvense bedrijven. Dat de maak-sector aan een opmars bezig is, zie je ook terug in het gegeven dat tal van bedrijven inzetten op deze hoogtechnologische (maak)industrie. Denk zelfrijdende auto's en en andere geautomatiseerde machines, ideeën die zowel in Leuven als Stuttgart volop worden uitgewerkt. De zogenaamde maak-sector wint alsmaar meer aan economische belang. Niet toevallig heeft Flanders Make, een strategisch onderzoekscentrum voor maakindustrie, een vestiging in Leuven. Deze zakelijke missie bood dan ook een uitgelezen kans om beide steden dichter bij elkaar te brengen.  

Leuven maakt indruk

In zijn geheel bestond de delegatie uit afgevaardigden van de stad Leuven, de provincie Vlaams-Brabant, de kennisinstellingen imec, Flanders Make en KU Leuven, Leuven MindGate, Voka Vlaams-Brabant en een twintigtal vertegenwoordigers uit de Leuvense regio. Ook Flanders Investment & Trade werd nauw betrokken bij de handelsmissie. Naast een bezoek aan Daimler en SEW Eurodrive kregen de Leuvens ondernemers ook nog de kans om andere bedrijven uit de regio te ontmoeten. 

Gilbert Declerck, voorzitter van de raad van bestuur van Leuven MindGate: "We willen internationaal tonen wat de Leuvense ondernemingen hebben te bieden. Door met deze delegatie naar Stuttgart te trekken, krijgen de deelnemers de kans om contacten te leggen met bedrijven die hier aan de top staan in hun sector. Daarnaast is het ook een surplus dat de ondernemers in Stuttgart nu Leuven weten liggen."

Peter Van Biesbrouck, algemeen directeur Voka Vlaams-Brabant: "Het was fijn om te zien hoe men in Duitsland opkeek van wat de bedrijven uit Vlaams-Brabant hebben te bieden. Ik ben er zeker van dat deze waardevolle contacten uiteindelijk ook tot contracten zullen leiden. 

bron: LeuvenMindgate - Johan Merlevede

Contactpersoon

Peter Van Biesbroeck

Algemeen Directeur

VZW - DigiChambers 2021
Proximus
VZW - eATA 2021
ING
Proximus
SD  Worx
Logo Premed
Logo Randstad