Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Voka verheugd over ‘coronaprocedure’ voor tijdelijke werkloosheid

Voka verheugd over ‘coronaprocedure’ voor tijdelijke werkloosheid

  • 20/03/2020

Voka verwelkomt de eenvormige en automatische ‘coronaprocedure’ voor tijdelijke werkloosheid die federaal minister Nathalie Muylle en de federale regering vandaag aankondigden. Het kluwen van stelsels, voorwaarden en procedures voor tijdelijke werkloosheid zorgde voor heel wat onduidelijkheid en ongerustheid bij ondernemingen. Bovendien dreigde door een tsunami aan gelijktijdige aanvragen het systeem uit haar voegen te barsten. “We zijn blij dat de minister onze oproep beantwoordt. Duizenden bedrijven zijn de voorbije dagen in overlevingsmodus gegaan, het water staat hen al aan de lippen. De coronaprocedure voor tijdelijke werkloosheid neemt kopzorgen en werklast weg bij ondernemingen, sociale secretariaten en de RVA en zeker ook bij onze medewerkers”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens van Voka.

Voka, het Vlaamse netwerk van ondernemingen, is tevreden dat federaal minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Nathalie Muylle ingaat op de vraag om een eenvormige en vereenvoudigde procedure te voorzien voor de aanvraag van tijdelijke werkloosheid als gevolg van de coronacrisis. Voka heeft hier de voorbije dagen om gevraagd en is blij dat dit nu in de praktijk wordt omgezet. Voor veel ondernemingen was het niet duidelijk of ze een aanvraag moesten indienen omwille van overmacht of omwille van economische redenen. De eenvormige ‘coronaprocedure’ voor tijdelijke werkloosheid neemt deze onduidelijkheid weg.

Naast de eenvormige procedure werd ook het stelsel zelf vereenvoudigd. Het geldt nu voor arbeiders en bedienden zodat meer bedrijven voor hun medewerkers een aanvraag kunnen indienen. Bovendien zorgt de automatische toekenning meteen voor duidelijkheid en een aanzienlijke versnelling die bedrijven en hun werknemers meteen zekerheid biedt.

Zekerheid voor bedrijven en medewerkers

“Uiteraard hopen we dat zo veel mogelijk bedrijven kunnen blijven draaien en zo veel mogelijk medewerkers aan de slag kunnen blijven. Maar we vinden het zeer goed dat e de regering in deze crisistijden zo veel mogelijk hindernissen uit de weg ruimt voor bedrijven in moeilijkheden. Dit zorgt voor duidelijkheid en zekerheid voor bedrijven en hun medewerkers, maar ook de sociale secretariaten en de RVA. Zo kunnen de bedrijven zich nog beter richten op het overeind houden van hun organisatie terwijl er een voldoende vangnet is dat de koopkracht beschermt voor de medewerkers die ze tijdelijk niet aan boord kunnen houden. We zijn dus tevreden met deze snelle van de federale regering om onze onderneming en hun medewerkers te helpen in deze crisis”, aldus Hans Maertens.

Voka is ook erkentelijk voor de andere beslissingen van de federale regering om onze bedrijven en de economie te ondersteunen. Het uitstel van betalingen van BTW, sociale bijdragen en vennootschapsbelastingen brengen voor vele bedrijven soelaas en zorgen voor meer liquiditeit in onze bedrijven. Voka kijkt ook uit naar het plan dat door minister van Financiën Alexander De Croo wordt onderhandeld met de banken en de Nationale Bank om leningen en kredieten van bedrijven te waarborgen en liquiditeitsproblemen te overbruggen. “We begrijpen dat een dergelijk ondersteuningsplan voor de bedrijven een moeilijke en delicate beslissing is die het financieel systeem niet in gevaar mag brengen. Dat vergt de nodige tijd maar we dringen toch aan op snelle duidelijkheid”, aldus Hans Maertens.

Contactpersoon

AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Digitalisering
AW_Welt_6stappenplan