Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka Vaart: vaste Voka-stek in de Denderstreek

Voka Vaart: vaste Voka-stek in de Denderstreek

  • 17/12/2018

‘De Vaart’ wordt dé nieuwe ontmoetingsplek voor al wie ondernemend is in Aalst en de Denderstreek. Een plaats waar ondernemers elkaar zien en waar zij kennis en expertise delen. Ook met de vele stakeholders zullen onze ondernemers vlot kunnen connecteren: studenten en onderwijsverantwoordelijken, beleidsmensen en ambtenaren en al wie het ondernemerschap genegen is. De Vaart wordt de eerste eigen Aalsterse stek van Voka – Kamer van Koophandel in meer dan 177 jaar!

De Voka Vaart, aan het Werfplein in Aalst
De Voka Vaart, aan het Werfplein in Aalst

De Vaart omvat in totaal 450 m² ‘ondernemende’ plekken, verdeeld over de gelijkvloerse (150 m²) en eerste verdieping (300 m²) van het gebouw. Voka beschikt verder over 10 eigen ondergrondse parkeerplaatsen, een fietsenstalling en 2 oplaadstations. De precieze inplanting, uitwerking en aankleding van de verschillende werkruimten is in volle voorbereiding.

De nieuwe Voka-hub heeft alles in huis om het unieke Voka-netwerk volop te verkennen en te benutten!
Aankomend en jong ondernemerschap krijgt een bijzondere plek in De Vaart. Recent ontstonden op diverse plaatsen in de stad nieuwe kernen van ondernemerschap  en er zijn plannen om bestaande verzamelgebouwen te vernieuwen . In De Vaart krijgen startende ondernemers de combinatie aangeboden van een topinfrastructuur met een directe aansluiting op de know how van het Voka-netwerk en de permanent beschikbare begeleiding van een professionele Voka-staf.
Pal naast het nieuwe ‘stadhuis’ van Aalst wordt De Vaart voor Voka Oost-Vlaanderen een prominente uitvalsbasis om de relatie met beleidsverantwoordelijken in stad en regio nog intenser aan te halen. Intrapreneurs vinden er een verfrissende omgeving om ‘echte’ ondernemers te ontmoeten en ondernemende ideeën te laten rijpen.

Niveau 0
Onthaal | Hier gidsen onze mensen je graag doorheen het Voka-aanbod en -netwerk en vertellen je alles over onze opleidingen en ViaVoka. Zij connecteren je met andere Voka-leden.
Koffiebar | Tijd voor een break? De barista laadt je accu zo weer op met een heerlijke espresso! Bij goed weer is een groen terras ter beschikking.
Boots | Telefoongesprekken of duo-ontmoetingen op diverse rustige plekjes in het gebouw.
Niveau +1
Grote en kleine vergaderzalen | Voka zal in De Vaart een gevarieerd programma bieden van opleidingen, lerende netwerken, lezingen, debatten. De infrastructuur zal ook voor Voka-leden ter beschikking staan. Ook presentaties, vergaderingen, drinks en andere zakelijke evenementen vinden hier een goede spot. De Voka-trafiek van ondernemende mensen krijg je er gratis bij!
Coworking tafel | Een inspirerende open omgeving waar je gemakkelijk connecteert met andere gebruikers.
Lounge corner | In dit kleine cosy salon ontvang je mensen discreet en in stijl. En aan het eind van een inspirerende dag geniet je er van een goed glas.

Timing realisatie

  • Start archeologische onderzoek: 17 december 2018
  • Start ruwbouw: aansluitend
  • Oplevering ruwbouw: zomer 2020
  • Ingebruikname Voka Vaart: lente 2021

Werfplein: meer dan een symbolische plek

Vandaag is het Werfplein (nog steeds) een centraal en levendig multimodaal knooppunt in het dynamische hart van Aalst - met 86.000 inwoners de tweede stad van Oost-Vlaanderen. Aalst is het belangrijkste verzorgingscentrum van de Denderstreek en de hoofdplaats van een interessante economische regio binnen de Vlaamse Ruit, halfweg tussen Brussel en Gent.

De Grote Markt ligt vlakbij, net als het station van Aalst. Maar ook het spraakmakende Administratief Centrum, het gloednieuwe Utopia (bib en muziekacademie), CC De Werf en het winkelhart met 400 horeca- en handelszaken zijn op loopafstand gesitueerd. 20.000 leerlingen en studenten (2 hogescholen) zorgen voor de nodige jonge vibes. De Vaart wordt een plek om te dromen en te doén, en dat in een snel wijzigende, aantrekkelijke stedelijke ambiance!

Parkeergelegenheid onder dak is ruim aanwezig op wandelafstand. Het spoor- en busstation  en standplaatsen voor deelwagens liggen net om de hoek. De Vaart verwelkomt de fietsende bezoeker met een veilige fietsstalling.

Getekend Stéphane Beel

De Vaart maakt deel uit van een binnenstedelijk vernieuwingsproject met gemengde functies en een groene ruimte, gelegen tussen Werf, Molenstraat en Vaartstraat in het centrum van Aalst. De Voka hub situeert zich op de niveaus 0 en +1 van een markant kopgebouw (6 bovengrondse verdiepingen) dat ontegensprekelijk een eye catcher wordt aan het Werfplein. Het project is een totaalontwerp van toparchitect Stéphane Beel. Beel is een exponent van een architectuurvisie die eind 20ste eeuw onder de noemer ‘Nieuwe Eenvoud’ opgang maakte in Vlaanderen. Stéphane Beel werd sterk beïnvloed door het werk van Rem Koolhaas. Van zijn hand zijn o.m. het Rubenspaviljoen (Antwerpen), Het Roger Raveelmuseum (Machelen a/d Leie), het Groot Gerechtsgebouw (Gent).

Het Werfplein, een ‘eeuwig bedrijvige’ plek

De Werf is al eeuwen een economisch belangrijke plek

‘De Vaart’ situeert zich in het hart van Aalst, pal aan de Dender en de St.-Annabrug, het meest centrale bindteken tussen de linker- en rechteroever van de stad.

De zich al vroeg (12de eeuw) ontwikkelende scheepvaart op de Dender maakte dat de Werf snel een plek van intense economische activiteit zou worden en blijven. Hier situeerde zich de haven, een aanlegplaats, een overslagcentrum en een scheepsbouwterrein. Vlakbij kruiste de grote Middeleeuwse handelsroute Brugge-Keulen de Dender. Veel later ontwikkelde zich razendsnel, in de omgeving van de Werf en langs de inmiddels gekanaliseerde rivier, een uitgebreid industrieel productieapparaat (textiel, voeding).

Aalst alleen telde in 1910 ruim 800 fabrieken – het merendeel in de textielsector – en was hiermee de vijfde industriestad van het land.
In de onmiddellijke omgeving van de projectsite ‘De Vaart’ waren belangrijke fabrieksvestigingen gesitueerd, zoals: Filature du Canal, La Nominette en – ter hoogte van het eiland Chipka in de Dender: de glucosefabriek van de gebr. Callebaut waarvan Tereos de verre erfgenaam is.
Omwille van de grote scheepstrafiek werd de spoorweg in  1908 opgehoogd tot het huidige niveau.
 

 

 

Contactpersoon

Jan Van Gyseghem

Directeur regio Aalst - Communicatie

Aankomend en jong ondernemerschap krijgt een bijzondere plek in De Vaart

Pal naast het nieuwe ‘stadhuis’ van Aalst wordt De Vaart voor Voka Oost-Vlaanderen een prominente uitvalsbasis om de relatie met beleidsverantwoordelijken in stad en regio nog intenser aan te halen