Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka is tevreden met de maatregelen van het Gentse stadsbestuur

Voka is tevreden met de maatregelen van het Gentse stadsbestuur

  • 03/04/2020

Gentse bedrijven hebben nu zuurstof nodig, en ook een plan op lange termijn

Voka Oost-Vlaanderen is positief over de voorstellen die het stadsbestuur heeft geformuleerd om deze economische crisis te lijf te gaan. “Een groot deel van de ondernemingen ligt nog steeds stil of heeft zwaar omzetverlies,” zegt Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van Voka Oost-Vlaanderen daarover.

“De extra zuurstof die de stad hiermee aan de ondernemingen geeft is dan ook broodnodig. Dat een grootstad als Gent alle specifieke bedrijfsbelastingen schorst voor deze periode is een sterk signaal en stelt een uitstekend voorbeeld in de regio. We zijn hier zeer tevreden mee en het getuigt van begrip voor onze bedrijven en goed bestuur om nu een helpende hand te reiken.” 

Denken aan de relance

Het schrappen van de bedrijfsbelasting is goed om de liquiditeit op korte termijn een stuk te beschermen. Voka vraagt om ook nu al na te denken over de lange termijn. “Het is goed dat de stad aan een relanceplan werkt, want deze crisis zal diepe wonden slaan in de Gentse economie” zegt Geert Moerman. Voka Oost-Vlaanderen vraagt de stad om te blijven investeren en waar mogelijk die investeringen naar voor te schuiven. Ook door betalingstermijnen te halveren en aanbestedingsprocedures eenvoudig, snel en transparant te maken kan de stad ondernemingen helpen. Tot slot vraagt Voka extra aandacht om vergunningsprocedures eenvoudig, snel en constructief te behandelen,  innovatietrajecten fors te ondersteunen en onze start- en scale-up scene in Gent te beschermen. “Als bedrijven in de problemen komen, komen immers ook gezinnen en op langere termijn de overheid in de problemen” zegt Geert Moerman. 

Iedereen aan de slag

Voka Oost-Vlaanderen berekende eerder dat 8 op de 10 ondernemingen gebruik moeten maken van tijdelijke werkloosheid en dat 9 op de 10 bedrijven de omzet zien kelderen. “Dit zijn dramatische cijfers die een rechtstreekse impact zullen hebben op onze welvaart. Hoe vroeger we, op een veilige manier, iedereen opnieuw aan het werk krijgen, hoe beter voor de Gentse bevolking” voegt Geert Moerman nog toe.

Voor toelichting

Geert Moerman – Gedelegeerd bestuurder Voka Oost-Vlaanderen – 0478 50 03 10