Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka roept bedrijven op om coronamaatregelen nauwgezet te blijven volgen

Voka roept bedrijven op om coronamaatregelen nauwgezet te blijven volgen

  • 06/10/2020

Na het overlegcomité werd zonet een verstrenging van de coronamaatregelen aangekondigd om de versnelling van de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Voka steunt de oproep van premier Alexander De Croo aan iedereen om de regels te volgen en zo zichzelf en anderen te beschermen. “We hoorden veel respect en erkenning voor bedrijven die alles in het werk stellen om veilig door te werken en zo jobs te vrijwaren. We blijven onze bedrijven oproepen om alle nodige veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Ook de aanbeveling om te telewerken waar mogelijk, zullen we mee ondersteunen”, stelt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Voka is opgelucht dat de economie en het bedrijfsleven in ruime mate gevrijwaard worden van verstrengde coronamaatregelen, want de besmettingen doen zich nu vooral voor in de privésfeer. Ook de duidelijke communicatie na het overlegcomité wordt gewaardeerd: “Bedrijven hebben nood aan duidelijkheid. Ze willen er alles aan doen om hun medewerkers in veilige omstandigheden te kunnen laten doorwerken, zodat de gezondheid én de jobs van mensen gespaard blijven. De aanbeveling om telewerken daar toe te passen waar mogelijk, zullen we verder mee uitdragen naar onze bedrijven. Alleen zo kunnen strengere maatregelen en een mogelijke tweede lockdown vermeden worden. Dit zou immers nefast zijn voor vele bedrijven”, zegt Hans Maertens.

Ook de aanstelling van Pedro Facon als coronacommissaris krijgt de steun van Voka: “Hiermee krijgen we hopelijk eenduidige informatieverstrekking en communicatie”, aldus Hans Maertens. Voka vraagt snel ook bijkomende duidelijkheid over een coherente toepassing van de regels met betrekking tot quarantaine en grensarbeid, want bedrijven signaleren vanop het terrein nog problemen.

Voka dringt verder aan op gerichte maatregelen wanneer in een bepaalde regio of gebied het coronavirus zwaarder toeslaat. “Het kan niet dat het hele land en alle burgers en bedrijven bijkomende maatregelen moeten nemen wanneer het probleem zich lokaal stelt”, vindt Hans Maertens.

De beslissingen en aanpak van het overlegcomité vandaag lijken volgens Voka een noodzakelijke stap in de goede richting. Maar de maatregelen moeten nu ook nauwlettend toegepast worden. Daarom roept Voka iedereen op tot grote burgerzin; ondernemingen moeten de protocollen volgen, en burgers nauwgezet omgaan met alle sanitaire voorschriften en basisregels. Alleen zo geraken we uit deze crisis.

Proximus
Advertentie Vermant - mei
IMU - vzw - Altez
IMU - vzw - De Tijd
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Gosselin
Welt white paper
IMU - vzw Remant