Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka richt in elke provincie digitale experimenteerruimtes in

Voka richt in elke provincie digitale experimenteerruimtes in

  • 08/01/2021

Vanaf maart dit jaar zullen er in de provincie Antwerpen verschillende digitale experimenteerruimtes voor kmo’s komen. Dat maakt Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen bekend, dat het project in de provincie zal trekken. Bevoegd minister Hilde Crevits trekt voor het project voor heel Vlaanderen 5,14 miljoen euro uit. “Kmo’s kunnen in de ruimtes terecht om hun ideeën effectief uit te testen”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen.

In maart zullen de digitale experimenteerruimtes in de vijf Vlaamse provincies operationeel zijn. 
Concreet kan een kmo bijvoorbeeld in een digitale experimenteerruimte terecht om zijn voorraadbeheer te optimaliseren met gebruik van sensortechnologie. Een ondernemer kan zijn toepassing aan het lab voorleggen en ook effectief uittesten. 
In de provincie Antwerpen zijn de experimenteerruimtes terug te vinden bij de Universiteit Antwerpen, Thomas More, KU Leuven, Open Manufacturing Campus, Karel de Grote Hogeschool, Artesis Plantijn Hogeschool en het Vlaams Instituut voor de Logistiek.

“Een ondernemer kan zich bij onze Voka-Kamer aandienen om een eerste gesprek te doen en dan een actieplan op te maken”, zegt Tom Laveren van Voka – KvK Mechelen-Kempen. “We zoeken dan samen naar de beste partner in functie van de vraag van de ondernemer.”

Voka krijgt de opdracht om de 5 digitale experimenteerruimtes uit te bouwen. Daarvoor zal Voka samenwerken met universiteiten, hogescholen, Flanders Make, SIRRIS en andere partners. 

5,14 miljoen euro

Voor de uitbouw en de werking van de digitale experimenteerruimtes is 5,14 miljoen euro voorzien. Die middelen komen van Vlaanderen en Europa. Wil een kmo een bepaalde technologie testen, dan kan de overheid 70 procent van de kosten op zich nemen. De kmo moet voor de dienstverlening 30 procent zelf betalen. 

“Met de oprichting van de laagdrempelige digitale experimenteerruimtes versnellen we de digitalisering bij onze Vlaamse kmo’s. Het is belangrijk dat Vlaamse bedrijven de kans krijgen om te experimenteren met toepassingen in Artificiële Intelligentie (AI) en de digitale ondersteuning van bedrijfsprocessen”, zegt Hilde Crevits, Vlaams minister voor Economie en Innovatie. “Op die manier tillen we de Vlaamse ondernemingen naar een hoger niveau en stimuleren we bij uitbreiding de hele Vlaamse economie bij deze digitale transformatie.”

Wil je meer weten over de digitale experimenteerruimtes?
Contacteer dan Carolien Jans: carolien.jans@voka.be

Contactpersonen

Wim Brillouet

Manager belangenbehartiging & woordvoerder

Carolien Jans

Project manager

Advertentie Vermant - mei