Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka-project Milieucharter / Charter Duurzaam Ondernemen: 867 duurzame verbeteracties in 2016

Voka-project Milieucharter / Charter Duurzaam Ondernemen: 867 duurzame verbeteracties in 2016

  • 21/06/2017

Niet minder dan 52 Oost-Vlaamse bedrijven ontvangen vandaag van Voka Oost-Vlaanderen het Milieucharter of het ruimere Charter Duurzaam Ondernemen. Het Milieucharter van Voka Oost-Vlaanderen is dit jaar toe aan de twintigste editie. Twee bedrijven zetten een bijzondere prestatie neer door het behalen van het twintigste charter: Volvo Car Gent en OVMB. In de voorbije twintig jaar namen 164 verschillende bedrijven deel aan de verbeteracties in het kader van beide charters. 

Charters milieu en duurzaam ondernemen


Meer doen dan wettelijk nodig

Met de uitreiking van het Milieucharter erkent Voka – Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen sinds 1997 jaarlijks een aantal ondernemingen die meer inspanningen leveren dan wat strikt wettelijk vereist is inzake milieugerelateerde thema’s. 

Sinds 2014 is er tevens het Charter Duurzaam Ondernemen (CDO) dat ook inspanningen honoreert op vlak van o.m. veiligheid en mensvriendelijk ondernemen. Het aantal uitgereikte CDO’s groeide snel: van 9 in 2014 tot 30 in 2016. Voor de cyclus 2017 zijn niet minder dan 40 Oost-Vlaamse ondernemingen aan de slag om het CDO te behalen. 

Het uitgangspunt is voor beide charters gelijk: ondernemingen engageren zich om extra inspanningen te leveren op het niveau van milieu en/of duurzaamheid. Aan het einde van het actiejaar leggen zij hun realisaties voor aan een team van onafhankelijke deskundigen. Bij een positieve evaluatie ontvangen ze het CDO of het Milieucharter. Vanaf dit jaar wordt het Voka CDO uitgerold over heel Vlaanderen. 

 

20 jaar Milieucharter, duizenden acties

In de voorbije twintig jaar hebben 164 verschillende bedrijven zich ingespannen om op heel uiteenlopende vlakken de duurzaamheid van hun operationele werking te verbeteren. Een aantal bedrijven namen jaar na jaar deel. Samen waren ze tot nu goed voor 713 uitgereikte charters. Vele deelnemende ondernemingen engageerden zich voor meerdere acties in één werkjaar. Zo realiseerden de 52 laureaten van het actiejaar 2016, samen liefst 867 verbeteracties. 

Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder Voka Oost-Vlaanderen: “Bedrijven doen veel meer voor mens en omgeving dan algemeen wordt aangenomen. De laureaten van het Milieucharter en van het Charter Duurzaam Ondernemen zijn een rolmodel voor andere bedrijven en verdienen de waardering van iedereen.”

 

Duurzaamheidsdoelstellingen Verenigde Naties

Door de 17 duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties te verweven in het Charter Duurzaam Ondernemen nam de waarde van deze erkenning nog toe. Voka werkte hiertoe samen met CIFAL Flanders / UNITAR, een internationaal trainingscentrum dat bevoegd is om het internationaal erkend UNITAR-certificaat toe te kennen. Katrien Moens, manager duurzaam ondernemen Voka Oost-Vlaanderen: “Op die manier draagt het charter ook bij aan de internationale reputatie van onze bedrijven.” 

 

Volvo Car Gent en OVMB elk jaar present

Twee laureaat-bedrijven legden een opmerkelijk parcours af: Volvo Car Gent en OVMB (Oost-Vlaams Milieubeheer, deponie voor bedrijfsafvalstoffen en solidificatie-installatie) namen elk jaar deel en ontvangen voor de twintigste keer het charter! 

Wellicht de opmerkelijkste actie van Volvo Car in 2016 is de realisatie van een warmtenet in samenwerking met Stora Enso. Via een ondergronds warmtenet van 2 x 2 km onder het kanaal Gent-Terneuzen wordt heet water, onder druk en met een temperatuur van 125°C, van Stora Enso Langerbrugge naar Volvo Car Gent getransporteerd. Het water wordt bij Stora Enso verhit met processtoom van de bio-WKK-centrale. De warmte wordt bij Volvo gebruikt om de spuitcabines en een deel van de gebouwen op de gewenste temperatuur te brengen. Hierdoor konden drie van de vijf gasgestookte boilers op inactief gezet worden. Het afgekoelde water, met een temperatuur van 85°C loopt terug naar Stora Enso, waar het opnieuw verhit wordt. De ondernemingen besparen zo 25 MW op primaire fossiele energie, het equivalent van het gemiddelde aardgasverbruik van 5.000 gezinswoningen! Bovendien wordt jaarlijks 15.000 ton minder CO2 uitgestoten, door het vervangen van aardgas door niet-fossiele brandstoffen. Dit is een daling met meer dan 40% van de totale CO2-emissies van Volvo Car Gent. 

Katrien Moens: “Volvo Car en OVMB zijn uiteraard niet de enige sterkhouders van duurzaam ondernemen en de acties hoeven niet altijd spectaculair of grootschalig te zijn."

Voka Oost-Vlaanderen bundelde enkele opvallende acties in een boekje met inspirerende voorbeeldacties dat op eenvoudig verzoek is te verkrijgen. 

Deelnemers & laureaten

Het antwoord zit in ons netwerk!

Eerstelijnsadvies voor uw bedrijf? Onze leden, partners en experts helpen u graag verder!

Stel uw vraag ViaVoka

Bedrijven doen veel meer voor mens en omgeving dan algemeen wordt aangenomen. De laureaten van het Milieucharter en van het Charter Duurzaam Ondernemen zijn een rolmodel voor andere bedrijven en verdienen de waardering van iedereen.

Volvo Car en OVMB zijn uiteraard niet de enige sterkhouders van duurzaam ondernemen en de acties hoeven niet altijd spectaculair of grootschalig te zijn.