Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Voka partner in nieuwe European Digital Innovation Hubs

Voka partner in nieuwe European Digital Innovation Hubs

  • 30/01/2023

In 2020 kwam een nieuwe oproep vanuit Europa voor het organiseren van European Digital Innovation Hubs (e-DIH's). Voka engageert zich om in twee e-DIH's actief te participeren.     

Projectmanager Ondernemerschap Financiering, Innovatie & Digitalisering Arnout Deriemaeker coördineert dit binnen Voka en vertelt meer over het partnership en de organisatie. 

De start van de nieuwe e-DIH's 

"In 2020 kwam een nieuwe oproep vanuit Europa voor het organiseren van European Digital Innovation Hubs (e-DIH's). Iedere lidstaat heeft toen bekeken hoeveel ze kunnen opstarten op basis van beschikbare expertise en budget. En het geloof in de hubs is groot. De Voka-Kamers van Koophandel zijn door elk van de indieners gevraagd om een partnerschap aan te gaan." 

"We hebben uiteindelijk met alle Voka-Kamers samen beslist om in twee e-DIH’s actief te participeren: DIGITALIS (getrokken door Flanders Make) en Flanders AI (getrokken door Imec), waar we de brug slaan naar DIGITALIS. Er is ook nog een derde e-DIH, genaamd EBE (getrokken door EnergyVille/VITO). Hier zullen ze ons logo gebruiken en zullen we via onze eigen Voka-communicatiekanalen (social media, nieuwsbrief...) beperkte communicatie uitvoeren."  

"Voor Vlaanderen betekent dit 3 e-DIH’s die dus zijn goedgekeurd, waarvan DIGITALIS als enige volledige dossier door de Europese Commissie is goedgekeurd. Dat getuigt sterk in de kwaliteit en het vertrouwen dat mijn Voka-collega's uitdragen naar de ondernemers." 

DIGITALIS als toegangspoort naar de digitale transitie 

"Ik geloof sterk dat DIGITALIS de toegangspoort vormt tot een reeks diensten, technologieën en kennis die nodig zijn voor deze digitale transitie en dat het een actieve rol zal spelen in het Europese netwerk van e-DIH's. En we gaan een niveau hoger. In plaats van ons alleen te focussen op een bepaald domein, zullen we ons inzetten voor zowel financiering als netwerking en matchmaking."

"Wij zullen dus actief steun verlenen aan de toepassing van digitale technologieën zoals artificiële intelligentie en cyberbeveiliging, waarop de hub zich richt. Door middel van de toegang tot de juiste financiering, private en ook publieke investeringen gecombineerd met matchmaking tussen de juiste partners, zullen de ondernemers hun digitale transformatie kunnen versnellen."

Achter de schermen 

"Op 1/11/2022 ging DIGITALIS officieel van start. De eerste bijeenkomst met alle partners was meteen ook onze officiële kick-off meeting op locatie in Leuven bij Flanders Make." 

digitalis

"Ondertussen zijn we 6 digitale en fysieke vergaderingen later en hebben we al concrete afspraken gemaakt zoals de structuur van onze toekomstige vergaderingen, de nadruk gelegd op een sterk communicatieplan, welke bestaande events ter promotie kunnen dienen (denk aan de Voka Diginoon), de toelichting van elk afzonderlijk werkpakket en zeker ook niet onbelangrijk...onze budgetten en rapportering zijn ook uitgebreid aan bod gekomen. Aan deze twee laatste thema’s hecht ik enorm veel belang, zeker als je weet dat mijn collega’s zich hiervoor dagelijks zullen inzetten. Dan kan je maar beter zorgen dat er goede afspraken worden gemaakt. De interne structuur en werking van heel wat kennisinstellingen zijn namelijk niet hetzelfde als die van al onze Voka-Kamers." 

MK - Advertentie Van Dessel
imu - vzw - bebat
imu - vzw - tijd
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Film Fest Gent 2023
IMU - vzw - INNI
Advertentie VanRoey- nov
AW_Welt_6stappenplan
AW_ad whitevideo tech@venture
AW_Digitalisering
imu - vzw - Baloise
Proximus