Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka Oost-Vlaanderen deelt sterke ambitie van Vlaams Regeerakkoord

Voka Oost-Vlaanderen deelt sterke ambitie van Vlaams Regeerakkoord

  • 01/10/2019

De vraag naar een ambitieus, verbindend en gedurfd Vlaams regeerakkoord wordt volgens Voka beantwoord. “We zien heel wat maatregelen die ondernemingen ondersteunen om de motor van een sterk ondernemend Vlaanderen te zijn”, zegt gedelegeerd bestuurder Geert Moerman.

Waar de Vlaamse ministers straks vandaan komen maakt voor ons niet uit. Zo lang ze maar hun taak voor het hele Vlaamse Gewest opnemen en niet enkel hun kieskring bedienen.”

Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder Voka Oost-Vlaanderen

Voor de nieuwe Vlaamse Regering moet Vlaanderen op vlak van werk, onderzoek & ontwikkeling en onderwijs  een referentiepunt in Europa worden. Voka Oost-Vlaanderen is tevreden met die uitgesproken ambitie door de minister-president en verzekert dat de Oost-Vlaamse werkgevers mee aan de kar zullen trekken. Oost-Vlaanderen is nu al op een aantal vlakken  het referentiepunt.

Oost-Vlaanderen fietst nu al aan de kop

Oost-Vlaanderen heeft een hogere werkzaamheidsgraad dan het Vlaamse gemiddelde. Om het werkzaamheidsdoel van 80% te bereiken zal Vlaanderen dus haar sterke provincies nodig hebben. Dat betekent tegen 2024 een Oost-Vlaamse werkzaamheidsgraad van meer dan 81%. In huidige tijden van arbeidsmarktkrapte zullen, naast een versterkt VDAB, ook lokale besturen moeten meehelpen om inactieven, in al hun diversiteit, aan het werk te krijgen. Enkel niet-werkende werkzoekenden aan het werk zetten zal niet volstaan.

Wereldtop in Onderzoek & Ontwikkeling

De Vlaamse Regering wil extra investeren in O&O, een uitstekende zaak voor het ecosysteem van wereldniveau dat zich rond Gent ontwikkelt. Geert Moerman zegt: “In de medische en biotechnologie kennen we in Gent een unieke scene. Voeg daarbij een sterke start- en scaleup-beweging en Oost-Vlaanderen heeft de uitgelezen positie om Vlaanderen op de wereldkaart te zetten.“

Onderwijs

Gent is de grootste studentenstad van Vlaanderen. De ambitie om het onderwijsniveau nog op te trekken onderschrijft Voka Oost-Vlaanderen volop. Naast een verkorting van het traject dat studenten volgen, pleiten we vooral voor een uitbreiding van duaal leren naar het hoger onderwijs. Studenten hebben baat bij hands-on ervaring en bedrijven kunnen meewerken aan de opleiding van hun toekomstige medewerkers.

Mobiliteit

De kersverse Vlaamse Regering voorziet een verdubbeling van de investeringen in fietsinfrastructuur en een performanter openbaar vervoer; uiteraard vinden bedrijven dat een goede zaak. Daarnaast is ook de boodschap om beroepsprocedures bij openbare werken te beperken erg belangrijk. Geert Moerman: “Oost-Vlaanderen heeft een waslijst aan missing links en dossiers in eeuwige procedureslagen. Ondertussen lopen we decennia achter op vlak van infrastructuur.” Voorbeelden zijn de N41 tussen Dendermonde en Aalst, de N42 tussen Zottegem en Geraardsbergen en de N60 rond Ronse, waar de economische ontwikkeling dagelijks geremd wordt door onaangepaste infrastructuur.