Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka-missie doet inspiratie op in Chongqing en Shenzhen

Voka-missie doet inspiratie op in Chongqing en Shenzhen

  • 24/10/2017

Onder leiding van de Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx, heeft een delegatie van ruim twintig ondernemers de voorbije week de steden Chongqing en Shenzhen in China bezocht. Uiteenlopende bedrijfsbezoeken en contactmomenten met zowel lokale economische spelers als overheden gaven de meegereisde bedrijven de kans om heel wat inspiratie op te doen op vlak van zowel e-commerce als innovatie.

Deze economische missie naar Chongqing en Shenzhen was een initiatief van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen en verliep in nauwe samenwerking met de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen en Flanders Investment & Trade.
Met e-commercespeler ShopWeDo, logistieke dienstverlener ODTH, vastgoedspecialisten DGI en MG Real Estate, afvalmanagement- en energiespecialist Keppel Seghers, systeemintegrator VistaLink en IT-dienstverlener Vanroey.be als deelnemers uit de Mechelse regio en daarnaast ook het Antwerp World Diamond Centre, Breex Europe, HTX Services, JBC, PFL en XLN-t op de afspraak, mocht de missie van Voka – KvK Mechelen op ruime interesse uit de ondernemerswereld rekenen. Ook burgemeester Eddy Bevers van Willebroek, dat zich economisch gezien wil ontwikkelen als belangrijke locatie voor e-commerce, vergezelde de delegatie.

delegatiemissiechina17

Eerst Chongqing

Het programma met meerdaagse verblijven in zowel Chongqing als Shenzhen bevatte dan ook veel interessante contacten en leerrijke bezoeken voor bedrijven die op vlak van e-commerce en innovatie niet willen achterblijven. Economisch gezien is de stadsagglomeratie Chongqing met zijn 33 miljoen inwoners zelfs een van de snelst groeiende steden ter wereld. Deze havenstad langs de Yangtze is trouwens via het spoor al verbonden met de Antwerpse haven.
“Chongqing is voor China dé logistieke hub en uitgesproken poort naar het Westen voor China”, stipt manager International Business Petra Van Bouwelen van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen aan. Bezoeken aan onder andere de Chongqing International Intermodal Terminal, het Chongqing Xiyong Micro Industrial Park en het Euro Brand Center, waarlangs geïmporteerde Europese producten hun weg naar de Chinese consument vinden, zetten dat in de verf.

Naast uiteenlopende business-to-businessafspraken en bezoeken aan innovatieve Chinese bedrijven zoals Zhubajie en Pand-Auto, had de delegatie voorts nog een ontmoeting met de viceburgemeester van de stad. Dat gaf hen de gelegenheid om hem de troeven van de Mechelse regio mee te geven in de zoektocht van Chongqing naar een geschikte locatie voor een distributiecentrum in de provincie Antwerpen.

Nadien Shenzhen

dji
Volgende halte tijdens de missie was Shenzhen, dat gelegen is aan de grens met Hongkong. Sinds dit vroegere vissersdorpje in 1979 werd benoemd tot een van de vier Chinese Speciale Economische Zones, is het uitgegroeid tot een miljoenenstad die vandaag behoort tot de snelst groeiende steden op economisch vlak. Met een 30.000-tal aanwezige technologiebedrijven wordt het ook bestempeld als het Silicon Valley in wording. Blikvangers in het programma waren de bezoeken aan hardware-accelerator HAX in de bruisende electronicawijk Huaqiangbei en aan de Shenzhen Energy Environment Engineering. Ontwikkeld volgens de technologie van Keppel Seghers uit Willebroek, moet die vanaf volgend jaar dagelijks 8.000 ton aan afval omzetten in bruikbare energie voor de streek.
Andere gesmaakte bezoeken werden afgelegd bij onder andere ZTE, een multinational op vlak van telecommunicatie, en dronetechnologiespecialist DJI. Voor de introductie van het 5G-netwerk heeft ZTE trouwens al contact met Telenet, terwijl dit bedrijf ook duidelijk zijn interesse in de Belgische energiemarkt aangaf.

Na de missie zijn de deelnemende bedrijven vooral onder de indruk van de economische slagkracht van beide Chinese regio’s, die ze de voorbije week goed hebben kunnen bestuderen. “Als systeemintegrator van automatiseringssystemen werken we onder andere voor de auto-industrie. In China is ongeveer 90 procent van die industrie in Chongqing gevestigd. Aangezien het als buitenlands bedrijf erg moeilijk is om in China marktonderzoek te voeren, bood de missie een uitstekende mogelijkheid om onze kansen er na te gaan en ook de voor ons belangrijke farma-industrie ginds beter te bekijken”, stelt Yves Bastiaens van het Mechelse VistaLink bijvoorbeeld. “Tijdens de missie is duidelijk gebleken dat de vooroordelen over China niet meer gelden. Het beeld dat bedrijven zich toespitsen op kopiëren en reverse engineering en dat kwaliteit van ondergeschikt belang is, gaat niet meer op. Er wordt net veel geïnvesteerd in innovatie en onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten. De voorbije week heeft duidelijk gemaakt hoe we deze gigantische markt op de best mogelijke manier kunnen benaderen. Dat verschillende organisaties samen met Voka samenwerken om bedrijven op deze manier te ondersteunen, biedt echt een meerwaarde.”

Contactpersoon

Petra Van Bouwelen

International Business Development Manager

Advertentie Vermant - mei