Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka – KvK Limburg toont logistieke innovaties in nieuwe Business Club

Voka – KvK Limburg toont logistieke innovaties in nieuwe Business Club

  • 08/10/2020

De logistieke sector wordt te vaak vereenzelvigd met grijze magazijnen, maar achter die muren gaat er heel wat innovatie schuil. “Het oubollige beeld van de logistieke sector klopt al lang niet meer. De vele private investeringen in Limburg zorgden voor een herontdekking van ons logistiek potentieel. De innovatiedrift is er enorm en overigens cruciaal om onze concurrentiepositie te waarborgen”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg. “Daarom willen we de digitalisering van logistieke processen versnellen en lanceren we een Business Club Smart Warehousing. Die neemt ondernemers mee naar Limburgse schoolvoorbeelden. Zo maken we de logistieke sector future proof en klaar om verder te groeien.”

Johann Leten
"De vele private investeringen in Limburg zorgden voor een herontdekking van ons logistiek potentieel."


Met de Business Club Smart Warehousing wil Voka – KvK Limburg aan ondernemers tonen welke digitale mogelijkheden er zijn voor logistieke processen. In tien sessies komen er evenveel bedrijven aan het woord die tonen welke technologieën zij geïmplementeerd hebben. Deelnemers kunnen zo met hun eigen ogen de impact van de implementatie zien en nagaan wat deze technologie voor hun eigen bedrijf kan betekenen.

Innovatieve investeringen

De logistieke processen zijn de afgelopen jaren in sneltempo gedigitaliseerd dankzij onder meer e-commerce, artificiële intelligentie en data-analyse. Bedrijven investeren met andere woorden niet alleen in bakstenen, maar ook in innovatieve technologie.

Kurt Andries, general manager van Power Tools Distribution, beaamt dat: “Limburg is een prachtige plek om een logistiek centrum uit te bouwen. Digitalisering en het slimmer maken van onze systemen heeft niet alleen voor meer efficiëntie gezorgd, maar ook een betere customer service. Zo heeft robotic process automation (RPA), de automatisering van repetitieve bedrijfsprocessen, voor ongeveer een 20% snellere klachtenbehandeling gezorgd.”

“De investeringen binnen de warehouses in nieuwe technologie zijn vaak minder zichtbaar, maar wel broodnodig."

“De investeringen binnen de warehouses in nieuwe technologie zijn vaak minder zichtbaar, maar wel broodnodig om dankzij efficiëntiewinsten economisch te groeien. De logistieke sector implementeert die innovaties al op een verbluffende wijze”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Bedrijven als Nike Logistics Center, Mobis Parts Europe, Stanley Black & Decker, SKF Logistics, H.Essers, Weerts Logistics en vele anderen tonen vertrouwen in onze provincie door hun activiteiten hier uit te breiden. Dat doen ze niet alleen in bakstenen, maar ook in doelgerichte innovaties die van de logistieke sector een duurzame werkgever maken.”

Limburg als logistieke draaischijf

Na de sluiting van Ford Genk werd de logistieke sector met stip aangeduid als de sector die onze provincie mee er terug bovenop kon helpen. Bijna zes jaar later heeft ze die rol met verve vervuld. De vele private investeringen zorgden voor een herontdekking van ons logistiek potentieel én bracht de sector terug bij de tijd. Het logistiek potentieel van Limburg is dan ook enorm.

“Enerzijds door de aanwezige ruimte en anderzijds door onze geografische ligging”, verklaart Johann Leten. “Het SALK-uitvoeringsplan bevatte concrete acties die ervoor moesten zorgen dat beide troeven gevaloriseerd werden. Vandaag is het jammer genoeg nog steeds wachten op de realisatie van deze infrastructuurwerken. Ik denk daarbij aan de ontwikkeling van de ENA-gebieden, de verbreding van de E313 en E314 en de noord-zuidverbinding.”

Graag meer info?

  • Ontdek hier het volledige programma van Business Club Smart Warehousing
     
  • Of neem contact op met onze collega Filip Vanderhoydonks.