Skip to main content
  • Nieuws
  • ​Voka - KvK Limburg tevreden met heropening winkels en distributie: 100.000 werknemers weer aan de slag

​Voka - KvK Limburg tevreden met heropening winkels en distributie: 100.000 werknemers weer aan de slag

  • 06/05/2020

Voka - Kamer van Koophandel Limburg is tevreden dat de Nationale Veiligheidsraad het licht definitief op groen heeft gezet voor de heropening van de winkels en de distributie op 11 mei. Na de 150.000 medewerkers die op 4 mei weer aan de slag konden, kunnen zo vanaf komende maandag nog eens 100.000 werknemers terug aan het werk. “Met een omzetverlies van meer dan 80 procent is de non-food handel één van de zwaarst getroffen sectoren. Het is cruciaal om die weer op gang te krijgen, ook voor andere bedrijven die toeleveren”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. Voka heeft begrip voor de beperkende maatregelen bij het winkelbezoek maar dringt aan op een versoepeling zodra mogelijk.

jjll

"Het is cruciaal om de non-food handel weer op gang te krijgen, ook voor andere bedrijven die toeleveren."


Na de bedrijven deze week, gaan volgende maandag alle winkels en de distributie met zekerheid weer open. De Nationale Veiligheidsraad heeft daarvoor vandaag het licht op groen gezet, en dat stemt Voka - KvK Limburg tevreden. “Dit is belangrijk om de waardeketen verder te herstellen en de economische schade zo veel als mogelijk te beperken”, zegt Johann Leten. “De bedrijven, die deze week weer open mochten, kunnen namelijk maar produceren als er vraag en consumptie is. Daarom moeten alle winkels en distributie snel openen zodat de economische motor nu echt weer kan aanslaan, en ook om verdere oneerlijke concurrentie te vermijden.”

80% minder omzet

Deze tweede stap in de exitstrategie haalt ook extra mensen uit de tijdelijke werkloosheid. Deze week konden naar schatting al tot 150.000 mensen in Vlaanderen weer aan de slag gaan. “Met de opening van de winkels en de distributie zullen er volgens onze inschatting nog eens 100.000 medewerkers terug aan het werk gaan”, weet Johann Leten. “Dat is belangrijk voor die medewerkers zelf, maar ook voor de sector. De non-food handel is immers erg zwaar getroffen, met een omzetverlies van maar liefst 80 procent in april.”

"De ervaring van deze week toont dat heropstarten veilig kan."

De ervaring van deze week toont in elk geval aan dat heropstarten veilig kan. Voor de heropening van afgelopen maandag waren meer dan 9 op de 10 bedrijven klaar om de activiteiten met de nodige veiligheidsmaatregelen weer op te starten of op te voeren. Winkeliers bereiden de heropening op een veilige manier voor, zowel voor hun medewerkers als de klanten. Bovendien stomen heel wat steden en gemeenten hun winkelstraten klaar om ook daar de veiligheid te garanderen.

Kinderopvang cruciaal

Het is nu vooral uitkijken naar de volgende stap in de exitstrategie. Vanaf 18 mei zijn in de crèches geleidelijk aan alle kinderen, ook die van thuiswerkende ouders, weer welkom. De Vlaamse scholen starten al vanaf 15 mei weer op, maar slechts gedeeltelijk.

Het is essentieel om ook voor àlle schoolgaande kinderen opvang te organiseren. “We hopen dat de bevoegde ministers, de scholen en de lokale besturen nu snel in overleg een oplossing vinden om voor àlle - ook telewerkende - ouders opvang te voorzien”, zegt Johann Leten. “Want gebrek aan kinderopvang is het grootste struikelblok voor werkende ouders om écht terug aan de slag te gaan. We dringen erop aan dat het akkoord dat de ministers Weyts, Somers en Beke gisteren sloten over de samenwerking tussen scholen enerzijds en de steden en gemeenten anderzijds, nu wordt uitgevoerd.”

Stel uw corona-vragen aan ons!

Hebt u een dringende of praktische vraag over het coronavirus met betrekking tot uw bedrijf of werknemers, dan kan u terecht bij Kenneth Stulens via kenneth.stulens@voka.be of via 011 56 02 00 (telefonisch bereikbaar enkel tijdens de kantooruren).

Voor alle FAQ en nuttige informatie kan u terecht op onze algemene infopagina.

Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo