Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka – KvK Limburg tevreden met heropening retail, perspectief voor vergeten sectoren moet nu snel volgen

Voka – KvK Limburg tevreden met heropening retail, perspectief voor vergeten sectoren moet nu snel volgen

  • 27/11/2020

Voka – Kamer van Koophandel Limburg is opgelucht en tevreden met de beslissing van het Overlegcomité over de heropening van de niet-essentiële winkels op 1 december, op een verantwoordelijke en veilige manier. “Dit is belangrijk om de economische schade te beperken. Voor de horeca blijft een definitief perspectief uit. Dit terwijl ook zij bewezen op een veilige manier te kunnen werken”, aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg. “Ook het feit dat de event- en reissector wederom wordt doodgezwegen, is een slag in het gezicht van velen. We zijn ervan overtuigd dat mits een goed plan álle sectoren terug volwaardig kunnen opstarten, zonder de volksgezondheid in gevaar te brengen. Laat ons daar nú werk van maken.”

 

johann leten

De beslissing van het Overlegcomité om niet-essentiële winkels vanaf volgende week opnieuw open te laten gaan onder bijkomende veiligheidsvoorwaarden, wordt positief onthaald door Voka – KvK Limburg. Johann Leten: “Vandaag lijden deze winkels zware en quasi onherstelbare verliezen, terwijl ze wel nog met grote stockvoorraden zitten. Dankzij deze beslissing geven we niet alleen ademruimte aan deze winkels, maar ook aan onze binnenlandse economie. Ook voor de vele toeleveranciers van de winkels is dit een opsteker. We rekenen erop dat ook de lokale besturen hun verantwoordelijkheid nemen en deze heropening actief ondersteunen.”

Desondanks blijven heel wat sectoren en zaken zoals de horeca-, event- en reissector in de kou staan.” Voor de horeca eisen we dan ook een onmiddellijke opening op 16 januari na een positieve evaluatie de dag voordien. Twee weken langer sluiten, levert sanitair geen voordeel op, maar kan wel het verschil betekenen tussen wél of niét het hoofd boven water kunnen houden.

"We zijn ervan overtuigd dat mits een goed plan álle sectoren terug volwaardig kunnen opstarten, zonder de volksgezondheid in gevaar te brengen."

Voor de event- en reissector is louter de permissie om te ondernemen dan weer een vergiftigd geschenk. We vragen dan ook dat er op zeer korte termijn werk gemaakt wordt van een structureel plan zodat ook zij op een gezonde manier de draad terug kunnen opnemen wanneer de markt zich herstelt”, stelt Leten.

De aangekondigde coronabarometer werd bovendien al meermaals uitgesteld en daarover werd ook nu niet gecommuniceerd. Voka blijft aandringen op een langetermijnplan dat meer duidelijkheid geeft over de aanpak tot de zomermaanden. “Een duidelijke beheersingsstrategie voor de komende 7 maanden is noodzakelijk, zodat de ondernemingen en hun medewerkers nu eindelijk zicht krijgen op de maatregelen die ze kunnen verwachten in de komende maanden. Er blijft nood aan een gedetailleerd plan tot aan de zomermaanden voor de beheersing van het virus, de teststrategie en de uitrol van de vaccins. Enkel zo kunnen we een derde golf, het bijhorende jojo-effect en onherstelbare economische schade vermijden” aldus Johann Leten.

Contactpersoon

Senne Poelmans

Senior adviseur belangenbehartiging

Propaganda
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo