Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka – KvK Limburg roept op tot pragmatiek bij controles bedrijven

Voka – KvK Limburg roept op tot pragmatiek bij controles bedrijven

  • 11/12/2020

Voka – Kamer van Koophandel Limburg roept op tot redelijkheid bij sociale controles bij bedrijven. Het is in ieders belang dat zowel burgers als ondernemingen de maatregelen nauwgezet opvolgen, maar het mag geen heksenjacht worden. “We kregen de afgelopen dagen heel wat ongeruste leden aan de lijn en roepen hen dan ook op om zich niet te laten opjagen. Uitspraken als deze zijn weinig constructief en zorgen voor onnodige onrust”, aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

Johann Leten
“We kregen de afgelopen dagen heel wat telefoons van ongeruste leden op basis van de aankondiging van FOD Werkgelegenheid dat de inspecties worden opgevoerd."


De huidige maatregelen stellen de al geplaagde ondernemingen al voor heel wat uitdagingen. “Ondanks de moeilijke situatie zien we dat onze bedrijven alles in het werk stellen om conform de regels te handelen. De enkelingen die consequent flagrante inbreuken blijven doen, hypothekeren een snelle sanitaire en economische heropleving. We hebben er dan ook geen enkel probleem mee dat er controles plaatsvinden om deze uitzonderlijke gevallen vast te stellen en te bestraffen. Maar als we horen spreken over verhoogde inspecties waarbij een dialoog met de werkgever al op voorhand wordt uitgesloten en verplichte protocollen rond telewerk, fronsen we onze wenkbrauwen toch wel. Wettelijk gezien is het niet verplicht dat bedrijven die occasioneel telewerk toepassen, zoals nu overal het geval is omwille van de coronamaatregelen, dit uitschrijven in een interne policy. Een attest voor de werknemer en een aanwezigheidsregister zijn nog steeds voldoende. We moeten onze bedrijven in deze moeilijke tijden niet gaan opzadelen met nog meer administratieve overlast”, zegt Johann Leten.

Contactpersoon

Senne Poelmans

Senior adviseur belangenbehartiging