Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka – KvK Limburg roept op tot pragmatiek bij controles bedrijven

Voka – KvK Limburg roept op tot pragmatiek bij controles bedrijven

  • 05/11/2020

Voka – Kamer van Koophandel Limburg roept op tot redelijkheid bij sociale controles bij bedrijven. Het is in ieders belang dat zowel burgers als ondernemingen de maatregelen nauwgezet opvolgen, maar het mag geen heksenjacht worden. “We kregen de afgelopen dagen heel wat signalen van onze leden dat anonieme inspecteurs bewust aansturen op het overtreden van de corona-maatregelen. Deze houding is weinig constructief in het bestrijden van de sociale en economische impact van deze crisis”, aldus Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

JJLL

"We kregen de afgelopen dagen heel wat signalen van onze leden dat anonieme inspecteurs bewust aansturen op het overtreden van de corona-maatregelen."
 

De vernieuwde maatregelen stellen de al geplaagde ondernemingen weer voor nieuwe uitdagingen. “Ondanks de moeilijke situatie zien we dat onze bedrijven alles in het werk stellen om conform de regels te handelen", zegt Johann Leten.

"De enkelingen die consequent flagrante inbreuken blijven doen, hypothekeren een snelle sanitaire en economische heropleving. We hebben er dan ook geen enkel probleem mee dat er controles plaatsvinden om deze uitzonderlijke gevallen vast te stellen en te bestraffen."

Zonder trucs

Johann Leten: “Het kan weliswaar niet de bedoeling zijn dat ondernemers bewust in de val gelokt worden om toch maar een overtreding vast te kunnen stellen. Inspecteurs kunnen ook zonder trucs vaststellen wie goedertrouw is en wie niet."

"De economische situatie is dermate ernstig dat een beetje pragmatiek noodzakelijk is. Het Ministerieel Besluit stelt dat de sociaal inspecteurs belast zijn met het informeren en begeleiden van werkgevers en medewerkers. We roepen op om de controles ook op deze positieve manier te doen.”

Contactpersonen

Senne Poelmans

Senior adviseur belangenbehartiging

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Vragen over het coronavirus en de impact op uw onderneming?

Raadpleeg hier de FAQ