Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka - KvK Limburg: "Opvolgen maatregelen moet virus afremmen"

Voka - KvK Limburg: "Opvolgen maatregelen moet virus afremmen"

  • 19/03/2021

De coronacijfers gaan de verkeerde kant op. Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, roept de bedrijven, de medewerkers en alle burgers opnieuw op om de maatregelen rond sociale afstand, telewerk en hygiëne strikt te blijven opvolgen. “Een derde golf en een nieuwe algemene lockdown moeten we absoluut vermijden. Dat zou de voorzichtige economische relance immers weer de grond inboren, met desastreuze gevolgen. De nog gesloten sectoren rekenen op de aangekondigde heropeningsagenda; de bedrijven die telewerken rekenen op terugkeermomenten wanneer het mogelijk is. Dit mag niet meer ter discussie staan. We moeten het virus afremmen door de maatregelen op te volgen”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg.

Johann Leten

"De nog gesloten sectoren rekenen op de aangekondigde heropeningsagenda; de bedrijven die telewerken rekenen op terugkeermomenten wanneer het mogelijk is. Dit mag niet meer ter discussie staan."
 

Voka - KvK Limburg heeft kennis genomen van de beslissingen van het Overlegcomité. De cijfers laten niet toe om de aangekondigde versoepelingen te laten doorgaan. Zo zullen de pretparken op 1 april niet open kunnen en de cultuursector ook geen buitenactiviteiten kunnen organiseren. “Voor de betrokken bedrijven en sectoren is dit een heel zware dobber want ze waren al volop bezig met de voorbereidingen. Toch hopen we dat de heropeningsagenda voor de getroffen sectoren als pretparken, cultuur en events, horeca, toerisme en reizen geen verdere vertraging oploopt”, aldus Johann Leten.

Nevenschade vermijden

We moeten dit virus aanpakken met de juiste wapens, en economische en maatschappelijke nevenschade zoveel als mogelijk vermijden. Veralgemeningen en schuldigen aanduiden, helpt daarbij niet. “De bewering dat werkgevers hun verantwoordelijkheid niet zouden opnemen, komt zwaar aan bij alle werkgevers en medewerkers die er al een jaar lang alles aan doen om verantwoord met deze crisis om te gaan”, zegt Johann Leten. “Onze bedrijven respecteren het telewerk en waar dat niet kan, zijn strikte protocollen van toepassing. We doen er alles aan en roepen iedereen op om de regels te respecteren en het virus uit onze bedrijven te houden”.

Vaccinatie en sneltesten

Voka blijft aandringen op een snellere uitrol van de vaccinaties en het inzetten van sneltesten. De enige weg naar de normaliteit is immers vaart maken met vaccineren. We moeten als exportgeoriënteerde economie bij de best vaccinerende landen horen. Wie te traag vaccineert, loopt een competitief nadeel op. De vaccinachterstand in het Brussels Gewest baart grote zorgen. Als meervoudige hoofdstad en hoofdzetel van heel wat Vlaamse bedrijven kan Brussel niet achterblijven met vaccineren.

Sneltesten kunnen dan weer zeer nuttig zijn in bedrijven waar niet van thuis uit gewerkt kan worden. Sneltesten kunnen er ingezet worden bij een virusuitbraak of bij hoogrisicocontacten. Bedrijven die meer willen testen, moeten dat op vrijwillige basis ook kunnen. Voka kijkt uit naar de doorgedreven sneltestinitiatieven die de federale regering vandaag aankondigde en die vanaf maandag van start zouden gaan.   
 

Contactpersonen

Senne Poelmans

Senior adviseur belangenbehartiging

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Vragen over het coronavirus en de impact op uw onderneming?

Raadpleeg hier de FAQ
VZW - DigiChambers 2021
Toerisme Limburg
VZW - eATA 2021
Propaganda
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo