Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka – KvK Limburg ontgoocheld want geen zicht op normalisering leven en werken

Voka – KvK Limburg ontgoocheld want geen zicht op normalisering leven en werken

  • 05/02/2021

​Voka – Kamer van Koophandel Limburg is ontgoocheld over de beslissingen van het Overlegcomité en de quasi-automatische verlenging van de maatregelen tot 1 april. Het is een lichtpunt dat de kappers en de contactberoepen opnieuw open kunnen, net zoals de dierentuinen en de vakantieparken. Maar een echt perspectief op een normalisering van leven en werken is dit echter niet. Van een echte normalisering met slimme en concrete heropeningsplannen voor de nog steeds gesloten sectoren, is nog steeds geen werk gemaakt. “Ondernemingen en medewerkers gaan in het rood. We verwachten dat de regeringen effectief een tijdpad uitzetten en de komende weken rond de tafel gaan zitten met de nog gesloten sectoren om tegen het Overlegcomité van 26 februari een exitstrategie aan te kondigen”, stelt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg.

johann leten
“We hebben begrip voor de moeilijke opgave waar de regeringen voor staan, maar het beheersen van de crisis moet nu echt beter, slimmer en creatiever”, zegt Johann Leten.

 

Opnieuw hebben de regeringen niet verder dan enkele weken vooruitgekeken. Nochtans: gouverner, c’est prévoir. Na dit overlegcomité hebben de hotels, restaurants en cafés geen enkel perspectief. De toeleveranciers lijden mee schade. Ook de cultuur- en ontspanningssector heeft geen zicht op beterschap. Toerisme en reizen blijven beperkt tot het binnenland. Het voortdurende en verplichte telewerk maakt mensen neerslachtig en ondergraaft de continuïteit van onze bedrijven. “Na bijna een jaar coronacrisis moet er meer aandacht gaan naar mentale gezondheid, economie, jobs en de perspectieven voor jongeren. Het gevoel leeft sterk dat het genoeg is geweest. Om mensen hoop te geven, is een concreet perspectief dringend nodig, 26 februari is wat dat betreft een absolute deadline”, benadrukt Leten.

Exitstrategie

Daarom herhaalt Voka – KvK Limburg haar oproep om nù een echte exitstrategie uit te werken. “We hebben begrip voor de moeilijke opgave waar de regeringen voor staan, maar het beheersen van de crisis moet nu echt beter, slimmer en creatiever”, zegt Johann Leten. Betrek daarbij de ondernemingsorganisaties en het middenveld. Werk realistische en specifieke als-dan-scenario’s uit met een vooraf gekende volgorde. Hoe gaan we de maatregelen stap voor stap loslaten? Welke stap komt eerst en welke komt nadien? De relance start nu, en niet pas wanneer corona helemaal de wereld uit zal zijn. We kunnen niet alle maatregelen aanhouden tot de hele bevolking in de herfst gevaccineerd zal zijn”, aldus nog Leten.

Sensibiliserende vaccinatiecampagne

Voka – KvK Limburg blijft hameren op het belang van een snelle en efficiënte vaccinatie. Bedrijven zijn bereid om daarin een rol op te nemen, bijvoorbeeld door het vaccineren in bedrijven met de inschakeling van de bedrijfsgeneeskundige diensten. Voka – KvK Limburg roept alle bedrijven op hun medewerkers aan te sporen om zich te laten vaccineren. Dat gebeurt aan de hand van een sensibiliseringscampagne die steunt op de slagzin “Samen doen we het tij keren, laat je vaccineren”. Dankzij een affiche en online promomateriaal kunnen werkgevers hun medewerkers overtuigen van het belang van vaccineren. We willen onze samenleving en economie terug normaliseren en de kortste weg daarvoor is het vaccin.

Steunmaatregelen

Tot slot blijft Voka – KvK Limburg ijveren voor het verderzetten van de algemene steunmaatregelen zoals tijdelijke werkloosheid, uitstel van betalingen enz. Maar voor de zwaar getroffen sectoren die geheel of gedeeltelijk gesloten blijven, dringen zich specifieke maatregelen op. Onze bedrijven willen opnieuw groeien en hebben daarvoor nood aan liquiditeit en solvabiliteit. Het nieuwe bankenakkoord dat een uitstel van kredietbetalingen verlengt, is daarom een welgekomen maatregel. Maar vooral een normalisering van het werken en leven zal iedereen soelaas brengen.

Contactpersonen

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Senne Poelmans

Senior adviseur belangenbehartiging

Vragen over het coronavirus en de impact op uw onderneming?

Raadpleeg hier de FAQ
laatjevaccineren

 

Raadpleeg ook de Franstalige en Engelstalige versie!

Propaganda
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo