Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka - KvK Limburg: "Nationale Veiligheidsraad moet nu werken aan noodplannen voor tweede golf"

Voka - KvK Limburg: "Nationale Veiligheidsraad moet nu werken aan noodplannen voor tweede golf"

  • 24/06/2020

De laatste Nationale Veiligheidsraad voor de zomer besliste vandaag opnieuw tot een aantal versoepelingen voor de winkels, de vrijetijd-, cultuur- en evenementensector. Voor sectoren die nog niet of slechts gedeeltelijk konden opstarten, is er nu eindelijk perspectief en kan het lange en moeizame herstel beginnen. Voor een aantal blijven er evenwel ernstige beperkingen. Voka – Kamer van Koophandel Limburg is verheugd dat er nu al duidelijkheid komt over de heropening van de scholen op 1 september. Maar daarmee is het werk van de GEES en de Nationale Veiligheidsraad niet af. “Er zijn nu al heropflakkeringen van het virus in Duitsland en tweede golven in Iran en Zuid-Korea. We moeten nu de komende weken scenario’s en maatregelen voorbereiden en communiceren voor een mogelijke tweede besmettingsgolf zodat we een nieuwe algemene lockdown kunnen vermijden. 1 op 4 bedrijven overleeft een tweede lockdown immers niet”, waarschuwt gedelegeerd bestuurder Johann Leten.

Johann Leten
"We moeten nu de komende weken scenario's en maatregelen voorbereiden en communiceren voor een mogelijke tweede besmettingsgolf zodat we een nieuwe algemene lockdown kunnen vermijden."


Nu het exitscenario voor de lockdown zowat helemaal uitgetekend is, hebben alle sectoren uit onze economie een perspectief op een heropstart. Voor de horeca, vrijetijd-, toerisme, cultuur- en de evenementensector zijn versoepelingen aangekondigd of wordt een heropstart mogelijk. Dat is belangrijk, want de eventsector is van groot belang voor Limburg. Maar het zal voor deze sectoren en bepaalde ondernemingen zoals feestzalen bijzonder lastig blijven om opnieuw voldoende omzet met rendabiliteit te realiseren en zo ook te zorgen voor de nodige tewerkstelling.

Noodplannen maken

Maar de GEES en de Nationale Veiligheidsraad mogen voor Voka – KvK Limburg nog niet op vakantie vertrekken. Er moet meteen werk gemaakt worden van noodplannen in geval van een tweede besmettingsgolf door het coronavirus. Daarvoor kan de GEES putten uit de remedies van zowel ons eigen land als andere landen.

Johann Leten: “We weten nu beter wat er op ons afkomt dan vier maanden geleden. We hebben geleerd wat werkt en wat niet. Tref nu al voorbereidingen en vermijd dat er bij een tweede uitbraak opnieuw plotse en te drastische maatregelen genomen worden die onze economie en onze samenleving volledig ontwrichten.” De aanpak van een tweede besmettingsgolf moet ook duidelijk gecommuniceerd worden aan de burgers en de bedrijven zodat ze weten waar ze aan toe zijn en ze zich daar ook op kunnen voorbereiden.

De gevolgen van de voorbije lockdown zullen nog lang blijven nazinderen. Verwacht wordt dat bedrijven ook in 2021 nog meer dan 10% minder omzet draaien dan voor de crisis. Volgens een recente bevraging van Voka overleeft ook één op vier bedrijven een tweede lockdown niet.

"Gericht en doeltreffend reageren"

“Het hele land opnieuw wekenlang plat leggen, is onverantwoord en zal onze economie en samenleving onherstelbare schade toedienen. Als één op vier bedrijven de deuren moet sluiten, verliezen tienduizenden gezinnen hun inkomen. Zorg er daarom voor dat we op een volgende uitbraak van het virus in ons land gericht en doeltreffend kunnen reageren. En werk dit nu al uit, je moet het dak herstellen als de zon schijnt en vooraleer het opnieuw zou beginnen regenen”, aldus Johann Leten.

Contactpersoon

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie

Propaganda
Logo Mensura
Proximus
SD  Worx
Logo KPMG
alk
Logo JAM
Trixxo